Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem, na jaře uvažujeme o pořízení pejska. Já je měla vždycky a teď mi to už dlouho chybí. Mám u rodičů retrívra, miláčka, ale je to od nás 3 hodiny cesty a mám strach, že u nás už by si nezvykl. Tak uvažujeme, jaké plemeno pořídit. Napadl nás Jack, velikostně, srstí i povahou…jen jsem se chtěla zeptat, jesti má někdo zkušenost jak se Jack snáší s dětma??? Pořizovali by jsme ho, až bude Vikimu tak cca 18 měsíců…
Díky moc všem ![]()
no ono nejde o to jak se jack chová k dětem jde spíš o povahu konkrétního pejska, pokud by jste ho měěli od štěnátka tak by neměl být problém s žádným psem, ale sdospělým neb s dospívajícím bych to moc neriskovala.. Dám příklad říká se, žezlatí retrívři jsou k dětem úplně suproví, ale kamarádka musela dát svou feknu retrívra pryč, protože na dítě utočil…
A k 18 měsíčnímu batoleti štěně?? No fíha,komu se věnovat dříve že? počkala bych…
Ahoj, no taky právě uvažuju jestli to zvládnu, ale když jsem viděla jak se Viki k pejsku chová, no prostě nádhera (sestra má boloňáka). Dokázal si s ní super hrát, vodil na vodítku…to víš, že mám obavy, že toho bude hodně, ale pak si ze srandy říkám, že k takovýmu prckovi mají některé holky i druhý mimčo ![]()
A navíc máme domeček…tak snad by to šlo, ale ještě budem určitě uvažovat a je fakt, že pokud se Viki trochu nezklidní, tak taky nevim nevim… ![]()
Ahojky-tak my máme Jacka (jménem i rasou-akorát máma byla křížená s bíglem) cca 2 měsíce. Dostali jsme ho v necelých dvou měsících a zatím v pohodě. Je hodně divoký a tvrdohlavý - to je pravda - ale na Berču je nezvykle opatrný a nechá si od ní i hodně věcí líbit. No a Maty je trošku přecitlivělý, tak ho Jack občas docela „šikanuje“…nicméně to je jen dobře, aspoň se Matýsek otrká
. Samozřejmě Jack chce občas v zápalu hry používat zuby - ale to se snažíme eliminovat hned od začátku…
Já bych si k malému dítku psa nepořídila a teriéra už vůbec
Mám jenom jedny nervy
- Ale nemyslím, že by ten pes nějak prckovi ubližoval, spíš že je to takové třeštidlo a bude potřebovat hodně moc pohybu a celkově zaměstnat…
My máme yorkšíra a tedy musím říci,že ho dost zanedbávám
.A je i vidět,že je z toho smutný.Teď už se snažím dělit péči na oba,ale malý pořád vyhrává.
No abych to shrnula
..k batoleti ani k miminku bych si pejska nepořídila.My toho našeho máme už čtyři roky a kdybych momentálně měla pořídit,tak nepořídím.Je to fakt náročné.
Jinak Jack je hrozně živý a bude si chtít pořád hrát.Je to neúnavný druh pejska..ráno hodíš balón a do večera se nezastavíš
.
Takže jestli chceš pejska,tak určitě nějakého,který i trochu spí přes den.Pak taky musím být rozhodnuta,zda bude pejsek v boudě či zda v baráku.. ![]()
Palino, tak přesně takovou mám i já představu…my měli zase jako malý jezevčíka a to bylo to samé…mladší segru (tehdy rok) brala jako svoje štěně a mě (4 roky) jak píšeš šikanovala, stejně jako bych byla její sourozenec…a to jí vydrželo celých 16 let ![]()
Díky moc, ale myslím, že Jack bude asi nejlepší kompromis pro nás (já chci větší, manžel menší plemeno).
Holky, tak s tím časem s tím počítám…hlavě pejsek bude jak doma tak venku (aspoň bude mít program i Vikťulák, kterého je taky problém zabavit:)někdy), ale jsem zvyklá starat se o pejsky, samo i štěňata, nechci ho jen tak abych měla psa.To tu teď nebudu rozebírat. Spíš jsem tak nějak chtěla vědět, jestli je tohle plemeno které se zžije s dětmi dobře, jak se o něm všude píše ![]()
teereka píše:
Holky, tak s tím časem s tím počítám…hlavě pejsek bude jak doma tak venku (aspoň bude mít program i Vikťulák, kterého je taky problém zabavit:)někdy), ale jsem zvyklá starat se o pejsky, samo i štěňata, nechci ho jen tak abych měla psa.To tu teď nebudu rozebírat. Spíš jsem tak nějak chtěla vědět, jestli je tohle plemeno které se zžije s dětmi dobře, jak se o něm všude píše
Ono se většinou zžije,ale je fakt ďas
.
No kámoška ho má a je fakt, že musí trávit hodně času venku, což u nás není problém. Bydlíme na Šumavě, v městěčku, kde se nedá nikam jinak chodit než do přírody
A velká zahrada a tak…takže myslím, že se to snad dá…No a taky nás Jack, teda hlavně manžela napadl Jack, protože synátor je taky neúnavnej
tak se prý aspoň budou doplňovat
Otázka je jestli já z nich nebudu na odpis…a jestli jo, tak jim na zahradě uděláme velkej výběh
(To je vtip)
paní, která má russela mi říkala, že by se tahle rasa měla jmenovat jack rapl teriér, jsou to prý nezmaři a hlavně potřebují vedení a autoritu
velmi příjemný společník, který nezkazí zábavu, ale dovede i ležet celé dny na gauči je kavalír king charles španěl ![]()
mamčababča píše:
paní, která má russela mi říkala, že by se tahle rasa měla jmenovat jack rapl teriér, jsou to prý nezmaři a hlavně potřebují vedení a autoritu
velmi příjemný společník, který nezkazí zábavu, ale dovede i ležet celé dny na gauči je kavalír king charles španěl
teereka píše:
Ahoj, no taky právě uvažuju jestli to zvládnu, ale když jsem viděla jak se Viki k pejsku chová, no prostě nádhera (sestra má boloňáka). Dokázal si s ní super hrát, vodil na vodítku…to víš, že mám obavy, že toho bude hodně, ale pak si ze srandy říkám, že k takovýmu prckovi mají některé holky i druhý mimčo
A navíc máme domeček…tak snad by to šlo, ale ještě budem určitě uvažovat a je fakt, že pokud se Viki trochu nezklidní, tak taky nevim nevim…
No k pejskovi se chová hezky, to je jedině plus
my máme kočky i psy jedna kočka je útočná(ale syn si začíná) a psi jsou úžasní hlídají ho,nosí mu klacky
Ale štěněpotřebuje pozornost, kadí čůrá mimo, ted to zmerčí malej první a rozhrabeto, musí se cvičit vid, a to s malým dítětem, které bude odvádět pozornost půjde těžko… Já vím o čem mluvím(teda z části) štěně jsem si pořídila když jsem byla ve 4. měsíci těhu a bylo to opravdu náročný a to hodně, a kdybych si k tomu předtavila ted 14 měsíčního syna
Asi by mě kleplo…
Pokud máš zkušenosti a víš, co pes opravdu obnáší a přesto do toho chceš jít i s batolákem, veeelmi bych zvažovala rasu. Jinak bych počkala, až bude prcek kapku větší. O soužití s dítětem bych strach neměla, protože jak už bylo psáno- pokud je pes doma od štěněte, na dítě si zvykne v pohodě, protože to prostě pro něho bude normální, že bude vyrůstat s vidličkou v nose, míčkem až v krku a dítětem hrnoucím se do misky na granule během krmení.
Hodně bych hledala klidnou povahu a JRT je vážně extrémní šílenec, potřebující zaměstnání (tj. výcvik pevný a důsledný a hlavně práci, což rozhodně není bezcílné běhání po zahradě, které se z nudy změní v plenění všeho v dosahu, zdrhání a hrabání…
) jinak budete nešťastní všichni. Navíc z praktického hlediska… My máme labradorku (tatínek patrně ohař), je to rapl bláznivej, divokej, ale na malýho je zlatá a všechno si nechá líbit a ještě ho oblizuje, jak je to vlastně děsně fajn, když jí propiskou div neprobodne bok.
Občas si ale říkám, že by mi nevadilo mít nějakého flegmouše, že by to bylo fakt o dost jednodušší. A to je psina poměrně poslušná, jen se někdy nechá unést vášní (např.: hele, páníček nám jde naproti, juchů, a rozběhne se jako pako- připnutá na vodítku samozřejmě…)
Držím palce, ať se rozhodnete tak, abyste nemuseli nikdo litovat a pejska si mohli jen užívat ![]()
Tak my taky chtěli pejska a koupili sjme ho když bylo vikimu 2 a 1/4 a dalos e to zvládnout. je fakt že jsme dlouho zvažovali jaký plemeno a nakonec jsme si řekli že vůbec nejde o nás ale o to aby to bylo klidný plemeno a super k dětem a máme kavalírku a můžuž říct že většího klidase enznam a ted ten mladší 10m jí i tahá za chlupy a ona leží
. teriér je divoch a k tomu batole bude dost náročný a hodně bych vybírala plemeno, ne každý pes je vhodný k maleému dítěti.