Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@berusa.m tak tchyně to neříkala tvojí pětileté, ale sedmileté sestřenici - abych pravdu řekla, mám dojem, že někdy v tom věku mě vyprávění o Velikonocích (bez drastických prvků) fascinovalo a vyžadovala jsem ho, takže kdo ví, jak to bylo.
Sedmiletá asi nemá potřebu kazit kouzlo vánoc, spíš chce sdílet děsně zajímavé informace ![]()
Druhá věc je, že řadě křesťanů nevyhovuje zařazovat Ježíše Krista mezi pohádkové postavičky a smysl Vánoc vidí poněkud jinde.
@Knihomyš píše:
@berusa.m tak tchyně to neříkala tvojí pětileté, ale sedmileté sestřenici - abych pravdu řekla, mám dojem, že někdy v tom věku mě vyprávění o Velikonocích (bez drastických prvků) fascinovalo a vyžadovala jsem ho, takže kdo ví, jak to bylo.
Sedmiletá asi nemá potřebu kazit kouzlo vánoc, spíš chce sdílet děsně zajímavé informaceDruhá věc je, že řadě křesťanů nevyhovuje zařazovat Ježíše Krista mezi pohádkové postavičky a smysl Vánoc vidí poněkud jinde.
Ve skutečnosti nevím jak to bylo. Nechtěla jsem se v tom pitvat a vyzvídat. Tchýně hlídala naši dceru skoro 2 týdny co jsme byli s manželem pryč a mezi tím k nám přijela na návštěvu i moje neteř. Ta je od mé sestry, tzn. že moje tchýně není její babička. A asi nějak došly na téma Vánoce. Už jsem psala, že neteř to brala určitě jako tajemství, které chtěla svěřit sestřenici - kámošce. To fakt beru. Ale tchýně se mohla tu situaci pokusit zachránit. A i když je pro ni, jako pro hluboce věřící, symbol Vánoc něco jiného než pro mě, neměla podle mě právo, rozhodnout za rodiče, jak a kdy se dítě dozví o pravém původu Vánoc apod. Prostě jsem v tuto chvíli naštvaná a nedokážu to posoudit s chladnou hlavou. Ale mám takové tušení, že za měsíc to budu vidět stejně. ![]()
@Plomba píše:
@Ali-Ali Tak já za sebe můžu říct, že my taky na Ježíška u syna hrát nebudeme. Prostě vánoce jsou pro nás smyslem jinde, než u inaginární postavy.
Kouzlo vánoc je o rodině, o blízkosti, o tom dát si něco z lásky. Ne o tom, že „přiletí Ježíšek“… Takhle to vidíme u nás doma.
To je samozřejmě pochopitelné. Ale je to vaše rozhodnutí, zatímco za mě rozhodl někdo jiný. Je to podobné, jako bych teď vašim dětem vykládala právě o Jezíškovi, který nosí dětem dárky. A říkala jim, že tak to je správné.
Vlastně bych tomu možná rozuměla víc, kdyby tchyně byla nevěřící a na Vánoce si „nehrála“.
@berusa.m chápu, že tě to štve. dokážu si i představit důvody tchyně, proč to té sedmileté řekla. teď už jsem v tom popisu tak zamotaná, že nevím, jestli vůbec tchyně zjitila, že to starší té tvé menší vyslepičila, a jestli teda mohla zachraňovat ![]()
Přiznávám, že v naší rodině Ježíšek - roznašeč dárečků asi kariéru neudělá. A inspirovaná touhle diskusí teď zuřivě přemýšlím, co je na tom tak zásadního.
@berusa.m Vlastně bych tomu možná rozuměla víc, kdyby tchyně byla nevěřící a na Vánoce si „nehrála“.
Pokud se ti podaří s tchyní promluvit v klidu, tak ti to třeba vysvětlí líp, ale stručně řečeno pro dost lidí je „Ježíšek“ brutální degradace Spasitele.
Osobně předpokládám, že evangelické děti se s pojetím Ježíška dárkonosného setkají takřka určitě a rodina si nějak poradí.
@Knihomyš Jak jsem psala, sama nevím jak ta jejich diskuze na téma Ježíšek vznikla. Až na to přijde řeč, zkusím to zjistit. A co je na tom tak zásadního? Nevím. Asi to kouzlo Vánoc. Starší dcera má dnes skoro 17. Než se narodila ta mladší, Vánoce byly právě o tom materiálním nakupování dárků. Právě s narozením druhé to začalo být zase kouzelné v tom, že se těšila na překvapení, na ten „zázrak“ že najednou jsou pod tím stromečkem dárky, když před chvilkou nebyly…chtěla jsem si to uchovat co nejdýl. ![]()
Už dávno jsem si říkala, že ve chvíli kdy nebudou děti věřit na Ježíška, přestanu Vánoce slavit v tom tradičním stylu a raději odletím od vánočního shonu někam do tepla. Přišlo to prostě nečkaně rychle.
Asi tchýni taky vezmu iluze…že po smrti nepůjde do nebe…ale jednuduše pod zem! Jenže to je na jinou diskuzi ![]()
@berusa.m Mně teda přijde trochu zvláštní ta informace, že Ježíšek je mrtvej - to bych čekala důraz na zmrtvýchvstání. Ale co už - napiš, jak to dopadlo, když budeš mít chuť, jsem zvědavá ![]()
Jen aby tě tchyně nepřevezla, a) tvojí verzi nemusí věřit, b) nemusí si myslet, že půjde po smrti do nebe ![]()
@Knihomyš píše:
@berusa.m Mně teda přijde trochu zvláštní ta informace, že Ježíšek je mrtvej - to bych čekala důraz na zmrtvýchvstání. Ale co už - napiš, jak to dopadlo, když budeš mít chuť, jsem zvědavá
Jen aby tě tchyně nepřevezla, a) tvojí verzi nemusí věřit, b) nemusí si myslet, že půjde po smrti do nebe
Pokud se dozvím víc, tak dám vědět. Tchýně se zeptám taky. Až vychladnu teda. Jinak to smrdí hádkou s manželem. Víš jak to je, maminka je maminka ![]()
@berusa.m Jo, a tchyně je kříženec tchoře a svině ![]()
Ale zas kdyby nás naše děti bránily jako naši manželé svoje maminky, nebylo by to špatný.
@Knihomyš Jo můj manžel s oblibou říká, že pouze 2 slova ve slovníku začínají na TCH: tchýně a tchoř. Ale to je většinou sranda. Nemám ráda, když se děti ať malé nebo dospělé, chovají k rodičům s neúctou. Proto jsem ani tchýni nevolala a neděla scény. Nechám to sednout a pak s ní v klidu promluvím.
@berusa.m píše:
Oživuji diskuzi, jelikož jsem se dnes dozvěděla, že moje 5-ti letá dcera už nevěří na Ježíška. Jsem z toho nějaká vykolejená. Připadá mi to, jako by byla okradena o kus dětství. Dívali jsme se dnes na telku a byla tam reklama na Lego friends. Ona že by to moc chtěla. Tak jsem jí říkala, že za 2 měsíce budou Vánoce a přijde Ježíšek a že když bude hodná, že ji určitě přání splní. A ona na to, že jí sestřenice (ta má 7) říkala, že dárky kupují a balí rodiče. Že jí to říkala i babička (tchýně), že Ježíšek je mrtvý!
Vím, že se to musela jednou dozvědět, ale copak jí musela vykládat o smrti Ježíška?
Té starší dceři to řekl ex taky když byla hrozně malá. Vůbec nechápu tu potřebu lidí, kazit dětem kouzlo Vánoc
Za sebe si pomatuji případ, kdy učitelka ve školní družině, říkala dětem (hlavně 1. a 2. třída) víceméně to samé jako řekla sestřenice tvé dcerce, přijde mi to hrozné. Chápu sestřenici, že to tvé dceři řekla, je to dítě, prostě to brala jako senzaci. Ale i tak, ano, přijde mi to smutné, v 5ti letech je ještě tak malá.
U nás dcera taky věří a to jí bude 8 v prosinci, je to fakt smutné když dospělí v tom podporují že ježíšek neexistuje. taky asi řeknu že rodiče pomáhají ježíškovi že nestíhá. Budu ráda když dcera ještě letos uvěří na ježíška
Moji synovia verili na Ježiška asi do 10 rokov. Jasné, že im v škole spolužiaci povedali, že Ježiško neexistuje, ale oni aj tak verili, lebo si nevedeli predstaviť, že by sme my ako rodičia kupovali tie darčeky. Každý rok sme písali dopis Ježiškovi. Do kostola chodíme len na Vianoce a na Veľkú noc. Už majú 12 a vlani som im povedala pravdu. Povedali mi, že oni to aj tak vedeli. Napriek tomu že má 12rokov syn aj tohto roku už napísal Ježiškovi, samozrejme preto aby bolo jasné, čo by si želal.
@Plomba píše:
@Ali-Ali Tak já za sebe můžu říct, že my taky na Ježíška u syna hrát nebudeme. Prostě vánoce jsou pro nás smyslem jinde, než u inaginární postavy.
Kouzlo vánoc je o rodině, o blízkosti, o tom dát si něco z lásky. Ne o tom, že „přiletí Ježíšek“… Takhle to vidíme u nás doma.
no tak hlavni smysl Vanoc by mel byt jinde. byt teda ja mam „jeziska“ pro deti rada a rozhodne jim ve 3 letech nebudu rikat, ze zadny neexistuje. ale nemam problem s tim, ze nekdo to ma jinak. nekdo slavi Vanoce bez darku, nekdo je neslavi vubec. vsechno ok.
mi slo o to zduvedneni. rict, ze detem vysvetlim, ze zadny jezisek neexistuje a ze darky kupuju ja, protoze za to dam hodne penez, tak aby vedely, ze to je ode me a byly mi vic vdecne. to je uz mimo me chapani.
Tchýni bych řekla něco o pr*eli. Tohle se proste nedela a pokud k ni jezdite na svatky, tak by mela smulu, kdyz jezisek teda neexistuje. Tohle by melo byt v naproste kompetenci rodicu. Zkus dceru jeste presvedcit. Myslim ze v 5 letech to jeste pujde. Moje dcera bude mit za chvili 9 let a na jeziska veri, protoze ji k tomu tak vedeme. A az prijde s tim, ze ji to nekdo rekl, tak ji pustim umuceni Krista a pak povim neco o darcich
ne to byl vtip samozrejme. Ale ze lide si davaji darky na pamatku Ježise, ktery se za lid obětoval.