Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jak odpočíváš? Co myslíš, že tě tak stresuje? Covid období, nebo vztahy?
A ono taky záleží na tom, jestli máš dost času každý den se na nějaký čas prostě vypnout, být jenom sama pro sebe.
Chronický stres málokdo unese dlouhodobě.
@Kristi9 přesně tak to dlouhodobě se trápit nedopadne dobře. Na psychologovi není nic špatného a hodně to pomůže vím o čem mluvím. Chce mít pevný harmonogram a režim na nic nespěchat.
1. jedna linie je přestavět si věci v hlavě a nepřidělávat si zátěž vlastním vypsychováním se. Plus se hodí věci jako umět si říkat o pomoc, umět si hlídat vlastní hranice a nepřetěžovat se a umět řešit konflikty včas a konstruktivně.
2. druhá linie je držet slušnou životosprávu - zejména pohyb a spánek, prostor na regeneraci a mít život postavený na více věcech, takže když jedna je zrovna složitější, tak z těch ostatích se čerpá energie.
3. a třetí line je pak při prvních známkách zvýšené zátěži zažít používat cílené komenzační mechanismy.
Mrkni třeba do téhle knihy - je dost praktická
Je to tak. Dost žen se snaží vypadat dokonale, dokonale uklízet, dokonale uvařit, dokonale se postarat o dítě, a pak skončí jako vyčerpaná a zničená. A pak ještě něco chce chlap, který nedělá nic, nebo jen trochu, to zas chlapy neházím do jednoho pytle.
Prostě se nesnažit být super žena. To je akorát na prášky.
A jak už tu některá psala, říct si o pomoc. Nikdo všechno nezvládne sám. A když to vezmu z globálu, schopný chlap se taky dovede postarat o dítě, a nemusím mít strach, že to nedá. A já si dám kafe a nohy na stůl, ne?
A ještě mě napadlo, že na totální stres stačí nevyhovující vztah. To dovede zamávat s psychikou víc než dost. Sama to tak teď mám. Špatný chlap je stresorem sám o sobě.
Uz sa opakujem. Ne nerobim reklamu na Gynex 😀, ale mne strasne pomohol. Mala som az pocity uzkosti a totalneho vyhorenia z prace, po 2 tyzdnoch som bola uplne v pohode, nic ma nenastvalo, nerozhodilo a zacalo mo byt o poznanie lepsie a samozrejme zmena prostredia a dopriat si dovolenku a odpocinok (co je teraz mozno tazsie, ale nie nemozne).
Drzim palce
@Lu_Muerta Gynex ti pomohl na psychiku?
Já ho mám na srovnání cyklu, na psychiku by mě nenapadl..
@Kolarkaa ano, on je dobry na milion veci, psychicka pohoda bola tiez medzi ucinkami. Cyklus mi teda moc neupravil, mavala som MS kazde 2 tyzdne, myslela som si, ze zo stresu, kazdopadne na stres zabral.
Kromě výše popsaného bych ještě doporučila úplně jednoduché hluboké dýchání do břicha. Pár minut, klidně několikrát denně, to mám od doktorky.
Holky, jak bojujete se stresem? Ráda bych se ho chtěla zbavit. U mě se projevuje vždy, když něco nestíhám (začne mě tlačit žaludek, zpomalí se trávení, pálí mě žáha, někdy i hlava, potím se). Už to trvá delší dobu, nikdy mě nic jen tak nerozhodilo. Chci to změnit, žít zase klidnější život, bez stresu a neničit si takhle zbytečně zdraví, přece jen máme jedno. Provází mě to skoro každý den a už to tak nechci. Vím, že je to všechno v mé hlavě, ale občas je to prostě těžké. Kdo nezažil, nepochopí. Prášky brát nechci, k psychologovi nechci chodit, chci se s tím vypořádat nějak sama a proto ráda uvítám vaše tipy, jak se z toho všeho nezbláznit a být v klidu.
Děkuju za každou radu.