Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Narazila jsem na FB na zajímavý odkaz na video - Úrazy novorozenců při porodu a zaráží mě, že když je to vlastně všechno špatně, proč se tak rodí dál
a že poloha na zádech je tak nebezpečná, to jsem nevěděla, fakt mě to překvapilo. Věděly jste to, nebo jsem jen já tak nevědomá? ![]()
Toto video mě dojalo a zároveň rozčílilo ![]()
Těhulky by se na to něměly raději koukat ![]()
Ahoj,je to hrozne.Hodnekrat jsem cetla,ze rodit na zadech je neprirozene,ale nikdy jsem si nedokazala predstavit co to muze zpusobit.
![]()
Holky co vas teprv porod ceka,tak se radsi na to nedivejte
Já jsem těhule ale chci to vidět.Ale neuvidím,mám net v mobilu a tam mi to nenačte:-/
Ja tedy nevim proc by se tehule nemeli divat
prave naopak jen at to skouknou a pak si reknou, ze chteji menit polohy a ne jen lezet a na co davat bacha..
Měla jsem kdysi sousedku před 13lety, a jejímu synovi se to stalo…možná ne přesně tohle, měl asi zlomenou klíční kost, nicméně, měl nepohyblivou ruku, měla s ním pravidelně cvičit, a strašně to zanedbávala, necvičila. Naposledy jsem malého viděla v jeho roku a čtvrt, stále stejně ruka nepohyblivá..Pak jsme se přestěhovali, tak už nevím, jak s tím vyrůstal.
No, u nás to je stále zažité poloha na zádech, jak už řekl ten lékař, díky tomu, že s ležící rodičkou je nejméně práce, je po ruce porodníkovi, má kapačku, leží, je monitorována..Tak co by se obtěžovali s ní manipulovat, že?
Video jsem zkoukla a musím říct, že to ve mě zanechalo velmi smutný dojem. Věděla jsem, že porod na zádech je absolutně nevhodný, ale že může dojít až k takovým zraněním. No upřímně jsem ráda, že mám porod za sebou, malá je v pořádku a na druhý se připravím úplně jinak.
já třeba románka rodila v polosedě…holky,koukat s nebudu,ale názory mě zajímají..a teda v jaké poloze se dá ještě rodit,mě napdaá právě jen ta v polosedě a na zádech
![]()
mamcapavca píše:
já třeba románka rodila v polosedě…holky,koukat s nebudu,ale názory mě zajímají..a teda v jaké poloze se dá ještě rodit,mě napdaá právě jen ta v polosedě a na zádech![]()
![]()
Polosed ve videu snad taky označili za nevhodný. Dá se rodit v kleče, na všech čtyrech, ve stoje (ale o tom jsem četla, že málo rodiček zvládne), na bobku. Tohle jsou přirozené polohy a pracuje při porodu gravitace
.
Příspěvek upraven 22.10.11 v 18:39
Jo, věděla jsem, že porod na zádech s nohama nahoře je nepřirozený a je to vlastně tlačení do kopce, nevěděla jsem, že to může mít takovýhle následky, navíc vím, že pokud se rodí v jiné poloze, tak je menší šance na nástřih, že je zbytečný. Proto nechci takto rodit a nejpřirozenější mi přijde porod do vody a nebo v tom dřepu. Je to smutný, že doktoři preferují tento způsob porodu, který je tak zastaralý! Jsem těhotná a můj první porod byl císařem a děsím se druhého, že mě nenechají rodit jinak než takto, v leže s nohama nahoře. Není to tím že jsem toto video viděla. Jen mě to utvrdilo v tom co jsem si myslela ![]()
medulinkax píše:mamcapavca píše:Polosed ve videu snad taky označili za nevhodný. Dá se rodit v kleče, na všech čtyrech, ve stoje (ale o tom jsem četla, že málo rodiček zvládne), na bobku. Tohle jsem přirozené polohy
já třeba románka rodila v polosedě…holky,koukat s nebudu,ale názory mě zajímají..a teda v jaké poloze se dá ještě rodit,mě napdaá právě jen ta v polosedě a na zádech![]()
![]()
.
a přitom bych aji myslela že přirozené je to právě v polosedě a v leže že opravdu se i maminka nejmín nadře,přece jen v kleče,se momentálně neudržím,mám nateklé nohy a vystupují mi i křečáky a bolí mě nohy děsně a rodit s bolavými nohy několik hodin,no nevím no a na čtyřech to si jaksi nedovedu představit
a na bobku to by ymi nejspíš dr omítl s tím že nebude podemnou klečet on
![]()
Pettulle píše:
Jo, věděla jsem, že porod na zádech s nohama nahoře je nepřirozený a je to vlastně tlačení do kopce, nevěděla jsem, že to může mít takovýhle následky, navíc vím, že pokud se rodí v jiné poloze, tak je menší šance na nástřih, že je zbytečný. Proto nechci takto rodit a nejpřirozenější mi přijde porod do vody a nebo v tom dřepu. Je to smutný, že doktoři preferují tento způsob porodu, který je tak zastaralý! Jsem těhotná a můj první porod byl císařem a děsím se druhého, že mě nenechají rodit jinak než takto, v leže s nohama nahoře. Není to tím že jsem toto video viděla. Jen mě to utvrdilo v tom co jsem si myslela
já o porodu vedený do vany uvažuji celé těhu,ale naše nemocnice s tím nemá nejspíš mnoho zkušeností,ikdyž to nabízejí..co jsme našla tak prý jen takto odvedený několik málo a to zhruba 10 porodů za poslední 2 roky
![]()
mamcapavca píše:medulinkax píše:a přitom bych aji myslela že přirozené je to právě v polosedě a v leže že opravdu se i maminka nejmín nadře,přece jen v kleče,se momentálně neudržím,mám nateklé nohy a vystupují mi i křečáky a bolí mě nohy děsně a rodit s bolavými nohy několik hodin,no nevím no a na čtyřech to si jaksi nedovedu představitmamcapavca píše:Polosed ve videu snad taky označili za nevhodný. Dá se rodit v kleče, na všech čtyrech, ve stoje (ale o tom jsem četla, že málo rodiček zvládne), na bobku. Tohle jsem přirozené polohy
![]()
.
a na bobku to by ymi nejspíš dr omítl s tím že nebude podemnou klečet on
![]()
Ono je to i v tom videu, že pánev se vleže zúží o 30%, což může být u některých žen problém. Já jsem se třeba otevřela po procházce na záchod a zpět. Dělalo mi dobře stát a nebo se uvolňovat na bobku. Ono můžeš být i o někoho opřená, držet se žebřin. Když jsem koukala na video porodu, kde byla nějaká výše zmiňovaná poloha, tak maminka většinou klečí a je opřená o sedačku (či něco) a PA sedí za ní a jen kontroluje hlavičku ![]()
aha..tož dovedu si to teda apson předstvait…určitě je to vhodnější když tak nad tím přemýšlím ted..no asi ještě sepíšu porodní plán jak tak na to koukám
![]()
pannda píše:
Měla jsem kdysi sousedku před 13lety, a jejímu synovi se to stalo…možná ne přesně tohle, měl asi zlomenou klíční kost, nicméně, měl nepohyblivou ruku, měla s ním pravidelně cvičit, a strašně to zanedbávala, necvičila. Naposledy jsem malého viděla v jeho roku a čtvrt, stále stejně ruka nepohyblivá..Pak jsme se přestěhovali, tak už nevím, jak s tím vyrůstal.
No, u nás to je stále zažité poloha na zádech, jak už řekl ten lékař, díky tomu, že s ležící rodičkou je nejméně práce, je po ruce porodníkovi, má kapačku, leží, je monitorována..Tak co by se obtěžovali s ní manipulovat, že?