Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
eva valoi píše:Evi
Př. v USA je dystokie ramének nejčastější důvod soudních sporů v porodnictví, ale jenom proto, že lékaři a PA nejsou dostatečně proškoleni, aby zvládli tuto akutní situaci bez poranění, nebo poškození matky, či plodu. V USA je více než 50% porodů vedeno císařským řezem, proto „normální“ porodnící tam jsou poskromnu.
To je docela možné. Zeptala bych se tě jenom na tvůj názor na porod koncem pánevním. Mluvila jsem o tom s jedním porodníkem (mimochodem velmi zkušeným) a ten mi sdělil, že se často přistupuje při kp k císařskému řezu a že už dnes pomalu přestávají porodníci umět kp porodit přirozeně, že to vyžaduje velkou dávku rozhodnosti a porodnického umění a vše se vyvíjí spíš ve směru plánovaného sc při kp.
Barča ![]()
takových porodníků kdyyb bylo v každé nemocnici..mi tu máme jen jednoho takového,který se specializuje na KP a většinou bere císař,prvoridčky a vícerodičky,já až do 35 tt měla mimčo KP a přemýšlela i vaginálním porodu
nyní je teda halvičko dolů,což mě značně utěšilo…ale jak jsem psala,máme jen nejspíš jednoho porodníka,který by byl schopen s rodičkou plně o všem hovořit a nechat ji samotnou volit polohy
a případně konzultovat i možná porod KP
nemyslim, ze je rozukmne delat si nazor na zaklade nejakeho videa dosleho z USA. Vsak takovejch hoaxu chodi stovky, proc zrovna tomuhle verit a ne tomu, ze nekdo utrati ty stenata, kdyz si je nikdo nevezme, nebo ze Bill gates da desetnik nejakemu decku za kazde otevreni nejake stranky…?
ja vim, ze tohle video podporuje monentalne popularni nazory na porod, ale to jeste neznamena, ze je treba prikladat mu vahu.
Ostatne vymejslejte, jaky duvod by meli zdravotnici nutit zenu rodit na zadech, kdyby to bylo fakticky tak skodlive. myslite, ze by svoje pohodli nadsadili zdravi deti? Ci lobby by to mela byt - vyrobcu gynekologickych kresel?
Podle toho videa bych soudila, že je spíš chyba v tom, jak porodník chytne dítko za hlavu a snaží se ho dorotovat. Já to viděla před pár dny a celkem mazec. Taky by mě to nenapadlo, jsem ráda, že jsem to zvládla a mam zdravé dítko, ale je fakt, že já rodila na boku s jednou nohou nahoře. Bo to byla taková rychlovka, že mě nestačili ani otočit ![]()
Barčo
máš sympatické názory, škoda, že jsem tě neměla u porodu ![]()
S tím, co říkáš ohledně českého porodnictví úplně souhlasím, taky si myslím, že v tomhle prostě zkostnantělé ještě pořád je, i když se to postupně mění k lepšímu.
Ad to polohovací křeslo, nevím jestli by mi jakékoliv křeslo pomohlo, ale to co jsem měla možnost vyzkoušet, tak mi přišlo hrozné, ale možná to byl nějaký starší typ. Z těch opěrek mi padaly nohy, v polosedu a s nohama nahoře se mi vůbec nedařilo pořádně tlačit, měla jsem spíš co dělat, abych se tam nějak účinně zapřela. Źádné držáky na zapření tam nebyly, ty by mi možná pomohly.
Někomu se na křesle rodí asi v pohodě, ale mně se tam zastavujou kontrakce a nevyhovuje mi to. Kdybych rodila potřetí, tak už mě na něj nedostanou, ale to se doufám nestane. ![]()
Ono se to strašně lehce řekne, jak by se to mělo dělat a jak by si to každá z nás představovala. Strašně mě baví číst ty plány budoucích matek, jak si představují, jak chtějí rodit. Já z vlastní zkušenosti můžu říct, že i kdybych měla tisíc porodních plánů, tak když jsem rodila druhého syna, tak jsem po píchnutí plodovky dostala tak šílené kontrakce, že jsem nemohla ani otevřít oči, natož se pohnout. Nedovedu si představit, že bych se měla zvednout do podřepu. To bylo nepředstavitelný. Zkoušela jsem tlačit v poloze na boku, ale to vůbec nešlo. Po tom co dr. zavelela, že se mám otočit na záda, tak byl malý na to šup venku. Já bych tu polohu na zádech vůbec nezavrhovala. Je to těžce individuální.
A co se týče toho videa, tak vzhledem k tomu, že bylo natočeno v USA, tak to bude určené hlavně pro američany. Myslím že naše porodnictví je někde jinde…
Já třeba chtěla hrozně rodit na bobku, prostě jsem cítila, že je to tak správně. Doktorka mě nenechala, PA na mě ječela, že to nejdééééééééé, co si myslíííííítéééééééé… To by jako to dítě nechytla nebo co? Rodily jste některá na bobku? Vždyť přeci minimálně ta gravitace tomu pomůže ne? Chjo ![]()
Nene, vůbec ne, jenom mě ta poloha na zádech neskutečně točila
Takový afričanky, co rodí samy, podle mě jinak rodit ani nemůžou
Bok bych teda taky nedala.
No, mně se třeba v těhotenství, když ležím na zádech dělá špatně. Hůře se mi dýchá a mám tendenci omdlít (navíc mám placentu vzadu)…Takže pro mě bude vhodnější asi poloha na boku…Jinak nevim, nevim… ![]()
Ségra rodila 2× ve Vrchlabí, jednou na všech čtyřech a jednou taky tak nějak podobně. Podruhé jim porodila přímo v přijímacím pokoji hned po příjezdu, sestra jen stihla podat nějakou matraci a chytila miminko. Bylo to samozřejmě na zemi, na vysoké koze je asi větší riziko pádu jak na zádech, tak při jiné poloze. Takže to měla i 2× bez nástřihu, ono se asi dost blbě takhle stříhá
,poprvé se jen trochu natrhla a podruhé vůbec.
Kamarádka tam taky rodila podruhé a byla tak vyřízená, že si chtěla jen lehnout na záda, tak rodila normálně na koze.
Ve Vrchlabí možnost volky polohy včetně lehu nebyl, ono záleží jen na přístupu personálu a co se jim chce nebo nechce.
opravuji:
Ve Vrchlabí možnost volby polohy včetně lehu byla…
Anabellka
Tak já jsem třeba neměla vůbec žádné hrozné bolesti, v kontrakcích jsem nebyla moc schopná mluvit, ale mezi nima jsem úplně normálně komunikovala po celý porod. Klidně jsem mohla i žertovat, takže já to mám dost jinak.
Myslím, že polohu na zádech není třeba zavrhovat, někomu to vyhovuje, mně a některým jiným ne, takže já osobně ji teda zavrhuju. ![]()
Problém ale je, že kdo chce rodit na zádech, tak mu všude vyjdou vstříc, spíš je to úplně automatické, že se rodí na koze. Ale kdo chce rodit jinak, tak bude mít často problém si to prosadit. Takže až bude stejně běžná možnost rodit různě podle toho, jak to komu vyhovuje, tak to bude ok. Většina hlavně prvorodiček bude asi stejně rodit na té koze, protože ještě nevědí, do čeho jdou a jak to probíhá a co jim vlastně může vyhovovat.
tak jsem „gůglila“
a to křeslo u nás máme taky a volba polohy je možná
tak se na to ještě odpolko zeptám až půjdu k dr,ale na video jsem radši ještě nekukla ![]()
rohlice píše:tak jsem „gůglila“
tak se na to ještě odpolko zeptám až půjdu k dr,ale na video jsem radši ještě nekukla
jj ty křesla jsou fajn tak uvidíme jestli se dopracujeme k jiné než standartní poloze..To video je o tom, že se někdy stane, že miminku pomáhají na svět tím, že ho lehce tahají za halvičku nebo se ho snaží překrouti a vykroutit jako špunt protože ramínka nejdou ven apod a tím uvolní nervy které potom v životě můžou způsobit problémy ![]()
Kamčatka21 píše:rohlice píše:jj ty křesla jsou fajn tak uvidíme jestli se dopracujeme k jiné než standartní poloze..To video je o tom, že se někdy stane, že miminku pomáhají na svět tím, že ho lehce tahají za halvičku nebo se ho snaží překrouti a vykroutit jako špunt protože ramínka nejdou ven apod a tím uvolní nervy které potom v životě můžou způsobit problémytak jsem „gůglila“
tak se na to ještě odpolko zeptám až půjdu k dr,ale na video jsem radši ještě nekukla