Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj maminky,
prosím o radu. Mé holčičce bude 14 měsíců a už má několik zoubků. Bojím se proto, aby se jí moc nekazily, ale nevím, jak je mám začít čistit. Moje holčička nemá výdrž, takže chvilku nepostojí. Můžete mi prosím napsat, od jakého věku dítěte jste čistily zoubky a jak? Četla jsem, že by se s čištěním mělo začít už od prvních zoubků. Děkuji. Dana
Ahoj, někde už tu taková diskuze byla a to docela nedávno.
Tak zkus pohledat.
Já Liborovi začala čistit zuby hned jak mu vyrostli. Nejdřív jen hadříkem a čistou vodou. Prostě jsem mu je párkrát po jídle přejela. Až byl větší, tak jsme začali používat kartáček. Nejdřív jsem mu vyčistila zuby sama, a pak jsem ho nechala si s kartáčkem pohrát. Asi od 1,5 roku používáme i pastu na zuby. Vybíráme dětské a různě je střídáme.
Tak tolik ode mně, ale omrkni fórum, určitě najdeš víc.
martina
Jo a ještě, snažím se, aby čistění trvalo aspoň 2 min, ale je to boj.
Nejdřív mu řeknu, zoubky k sobě a čistím ze předu, pak musí otevřít pusinku a čistím zoubky v zadu nahoře a dole, pak opláchnu kartáček od pasty a čistým to udělám ještě jednou. Naštěstí zatím drží a baví ho to.
martina
Ahoj,
tak já jsem taky čistila hned první dva co vylezly jen namočenou žínkou.V roce jsme slavnostně koupily kartáček a pastu bez fluoru,ale dál jsem zoubky čistila já.Asi po 2 roce si je začala ráno čistit sama a já to zkontroluji a opravím,ale večer čistím stále já.
Nechávala jsem malou aby si s kartáčkem hrála a zkoušla si čistit zoubky když seděla ve vaně.A taky jsme si povídaly o tom ,že ze sladkostí jsou v zoubkách červíci a ty by nám je sežraly kdyby jsme je nevyčistily.
Myslím že už jste měly začít dávno.Musíš si vymyslet nějakou hru aby to malou bavilo.A taky je dobrý aby jste si čistily zuby spolu,aby viděla jak to děláš ty.
Honzik má vylezlé dva zoubky dole a teď se mu prořízli i dva nahoře. Už máme první kartáček a já Honzikovi zoubky přejedu při koupání a on si s ním pak hraje sám a strká si ho do pusy.
My jsme začali v 7 měsících, kdy synovi vylezl první zub (měl dlouho jen jeden) - navlhčeným kapesníkem jsem mu po zoubku šmrdlala. Taky mám problém, že syn je strašně neposedný. Kartáček si do pusy nenechá strčit (ale sám si kartáček do pusy klidně i strčí), pusu mi na čištění otevře jen na pár vteřin, pak zavře, pak zase na pár vteřin, nemluvě o tom, že otáčí hlavu na všechny strany, abych se mu do pusy netrefila ![]()
Do 11,5 měsíců měl jen 2 zuby, ale za další měsíc mu vyrostlo 5 nových zubů. To už nešlo čistit mu navlhčeným kapesníkem, protože mě děsně kousal do prstu. Tak jsem pořídila prstový kartáček a pastu bez fluoru (fluor dáváme v tabletách) - sice se kartáček navléká na prst, ale syn se naučil do něj nekousat. Jenže stále otevírá pusu jen na pár vteřin ![]()
Ahojky:O)
My „čistili“ zoubky hned jak se vyklubal první, nejdřív jsme jen jakoby masírovali karáčkem, co má takové ty gumové výstupky, Sára si s ním hrála, okusovala ho…potom jsme přešli na normální kartáček a pastu od Weledy, aby nevadilo, že ji polyká. Čistili jsme, jak Sára dovolila, povídali si u toho básničky a tak… Později jsme už začali čistit „pořádně“ a s pastou odpovídající věku (Elmex, Vademecum, střídáme je), nejdřív udělá áááááá (jako lev), vyčistím zadní zoubky, potom dá zoubky k sobě a čistíme přední. Potom si čistí zuby sama. Cca ve 2 letech jsme ji naučili to, aby pastu nepolykala, ale plivala ji ven a nakonec si vypláchla pusinku vodou. Taky se jí moc líbí, když si čistíme zoubky spolu:O)
Papa, Jaa