Jak dítěti pomoci

3
19.1.22 11:20

Jak dítěti pomoci

Ahoj maminky,

Našemu malému raubíři bude už 11. měsíců. Umí už krásně stát s oporou, často už zkouší i bez opory a občas se zdá, že už je odhodlaný ten první krůček udělat, ale pak pokrčí kolínka a sedne si na zem :D Na gauč už v klidu vyleze, naučili jsme už sléz i dolů i když občas mu to vyjde tak, že by šel zadečkem a dopadl na záda, takže ještě kontrolujeme. Zajímá ho televize ( běží třeba celý den, ale není to tak, že by se díval celou dobu, vždy si hraje a občas se na ni dívá). Nicméně mám strach, že ho prostě nezajímáme jako rodiče. :?

Mazlit se nechce, když natáhnu ruce a řeknu aby přišel za mnou, přijde, natáhne ruce a hned chce zase dolů. Když s ním chci dělat různé věci jako číst nebo prohlížet knížku, knížku mi sebere a začne s ní mlátit, nebo strkat ji do pusy. Nemám šanci.

Na blbosti ho užije, házení do peřin, se psem blbnou s míčky, lechtání atd.

Nicméně si nedokážu představit, jak ho mám začít učit třeba na nočník, jelikož když ho tam posadim, hned utíká a jakmile se snažím ho tam přidržet, začne se vztekat.

Také bych ocenila radu ohledně jídla, máme 6 zubů, jsme na UM, přes den příkrmy a křupky, rohlíky, piškoty.. příkrmy dostává lžičkou, ale vůbec nemám šajna jak ho naučit aby se pomalu učil lžičkou sám. Když dostane lžičku do ruky, dává jí do pusy naopak a bez jídla, párkrát jsem to vzdala a zkusila jsem ho nechat rukou, ale ten bordel pak všude, že jsme oba zralý na sprchu. Jo a bez televize mi nejí vůbec, to by nejraději seskočil ze židličky, hlavu otáčí všude možná atd.

No, úplně nevím, kam tím chci směřovat a na co konkrétně se zeptat, zkrátka bych ocenila rady, jak mu pomoci aby se naučit některé základní věci.

Možná to řeším brzy, možná pozdě, těžko říct, jen mě přivádí do rozpaků kdyz všude čtu a slyším jak děti uměly už v 10m na nočník a chodily bez plen, nechali si přečíst pohádku, prohlíželi si knížky atd..

Tak všechno zkušenosti, rady atd uvítám :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5374
19.1.22 11:24

Zkus tu televizi vypnout. Může být rozptýleny a zvyklý na neustálý ruch. Jinak mss poměrně šikovné dítko. Jo, a to slézání z gauče - osvědčuje se naučit prekulit dítě nejprve na bříško a nozickama napřed dolů. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35679
19.1.22 11:27

Ano, řešíš to brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
19.1.22 11:43

@Takco děkuju, no přesně takhle to děláme, on už ví jak na to, jen občas jak se jde překulit na to bříško, tak nestihne včas vyndat nožičky a prostě by letěl zadama :D ale už se přetáčí sám automaticky. Je šikula. Jinak s tou televizi jsem zkoušela vypínat když si chci s ním třeba prohlížet knížku ale k ničemu mi to nepomohlo :D hodil knížku na zem, slezl za ní a šel si hrát :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
19.1.22 11:46

@JancaS84 jde spíš o to, co říká okolí, já jsem taková, že ho do ničeho nenutím, snažím se mu nechat volnost. Jen například naše dětská doktorka se má už na 10m kontrole ptala, jestli už žvatlá něco, co připomíná např. Táta, máma a když jsem jí řekla že ne, řekla mi že už by měl a že ať na něj víc mluvím a čtu knížky atd. Mluvím na něj celý den, ale ke knížce ho nedostanu třeba.

S nocnikem na mě zase tlačí moji rodiče, že my, jsme chodili bez plen už v 9m a že už bych ho to měla učit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
19.1.22 11:48
@Nicol951 píše:
Ahoj maminky,

Našemu malému raubíři bude už 11. měsíců. Umí už krásně stát s oporou, často už zkouší i bez opory a občas se zdá, že už je odhodlaný ten první krůček udělat, ale pak pokrčí kolínka a sedne si na zem :D Na gauč už v klidu vyleze, naučili jsme už sléz i dolů i když občas mu to vyjde tak, že by šel zadečkem a dopadl na záda, takže ještě kontrolujeme. Zajímá ho televize ( běží třeba celý den, ale není to tak, že by se díval celou dobu, vždy si hraje a občas se na ni dívá). Nicméně mám strach, že ho prostě nezajímáme jako rodiče. :?

Mazlit se nechce, když natáhnu ruce a řeknu aby přišel za mnou, přijde, natáhne ruce a hned chce zase dolů. Když s ním chci dělat různé věci jako číst nebo prohlížet knížku, knížku mi sebere a začne s ní mlátit, nebo strkat ji do pusy. Nemám šanci.

Nicméně si nedokážu představit, jak ho mám začít učit třeba na nočník, jelikož když ho tam posadim, hned utíká a jakmile se snažím ho tam přidržet, začne se vztekat.

Také bych ocenila radu ohledně jídla, máme 6 zubů, jsme na UM, přes den příkrmy a křupky, rohlíky, piškoty.. příkrmy dostává lžičkou, ale vůbec nemám šajna jak ho naučit aby se pomalu učil lžičkou sám. Když dostane lžičku do ruky, dává jí do pusy naopak a bez jídla, párkrát jsem to vzdala a zkusila jsem ho nechat rukou, ale ten bordel pak všude, že jsme oba zralý na sprchu. Jo a bez televize mi nejí vůbec, to by nejraději seskočil ze židličky, hlavu otáčí všude možná atd.

No, úplně nevím, kam tím chci směřovat a na co konkrétně se zeptat, zkrátka bych ocenila rady, jak mu pomoci aby se naučit některé základní věci.

Možná to řeším brzy, možná pozdě, těžko říct, jen mě přivádí do rozpaků kdyz všude čtu a slyším jak děti uměly už v 10m na nočník a chodily bez plen, nechali si přečíst pohádku, prohlíželi si knížky atd..

Tak zaprvé v 11m tu televizi vypnout. My dceři začali pouštět nějaké krátké pohádky někdy po druhém roce a tak 15minut denně. Uplně zbytečné pro mimino.
Ne každé dítě je mazlicí.. dělejte s ním co on chce, co se mu líbí a co má rádo. Ty se taky mazlíš na povel? A děláš co ti není příjemné?
A prostě v 11m nechápe že mu budeš číst pohádku že má poslouchat…max. nějaké leporela a můžete ukazovat zvířatka apod.. a jak ho to nebaví, tak ho to bude bavít třeba za půl roku.
Na nočník má fůru času, netlač to na pilu. Já zkusila prostě asi v 18m sundat plínu.. nešlo to, učurávala co 15minut…plína šla zpět. A pak jsem to zkusili asi ve 21m a najednou vydržela skoro hodinku, takže jsem posadila co cca 40minut na nočník a většinou se vyčurala a nakonec na to příšla během dne dvoou sama… v 11m nemá vyzrále svěrače. A u kluka to může trvat i dýl, klidně po druhém roce.. v tomhle bych to nechala uzrát. na noc měla dokonce dcera pllínu do tří let… sama si řekla že už to zvládne a plínu nechce a pohoda.
a k tomu jídlo znovu vypni tu televizi!!! Uplně ji prostě nezapni aspon pár dni!!! at na to zapomene. Neuč si ho jíst u televize! Jezte někde v klidu v kuchyni. Bez televize!!! A na co potřebuješ v 11m aby se učil sám jíst lžičkou? Pokud mu nevadí, že ho krmíš tak ho prostě nakrm a neřeš.. čím bude starší bude to chtít zkoušet neboj.
A nečti kraviny… v 10m bez plín jistě! Sedělo u čtení pohádky a najedlo se samo… prosím tě… dej tomu všemu čas. Je to mimino!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
19.1.22 11:49
@Nicol951 píše:
@Takco děkuju, no přesně takhle to děláme, on už ví jak na to, jen občas jak se jde překulit na to bříško, tak nestihne včas vyndat nožičky a prostě by letěl zadama :D ale už se přetáčí sám automaticky. Je šikula. Jinak s tou televizi jsem zkoušela vypínat když si chci s ním třeba prohlížet knížku ale k ničemu mi to nepomohlo :D hodil knížku na zem, slezl za ní a šel si hrát :think:

Tak ho nechej hrát!!! Bez televize. Televize škodí mozku! Je to rychle na něj vše v té televizi. Jsou pak poruchy soustředění!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
19.1.22 11:51
@Nicol951 píše:
@JancaS84 jde spíš o to, co říká okolí, já jsem taková, že ho do ničeho nenutím, snažím se mu nechat volnost. Jen například naše dětská doktorka se má už na 10m kontrole ptala, jestli už žvatlá něco, co připomíná např. Táta, máma a když jsem jí řekla že ne, řekla mi že už by měl a že ať na něj víc mluvím a čtu knížky atd. Mluvím na něj celý den, ale ke knížce ho nedostanu třeba.S nocnikem na mě zase tlačí moji rodiče, že my, jsme chodili bez plen už v 9m a že už bych ho to měla učit. :think:

Doktorka je prdlá fakt! Dcera nemluvila v roce a půl skoro nic. A pak najednou to přišlo. Neřeš vůbec takové rady! Jako číst miminku… já nečetla. Mluvila jsem na ní hodně, jakože povídala, ukazovala vše možné… ale nečetla… neseděla by mi u toho prostě.
A nočník uplně kašli. To jsou ty rady starší generace. Taky se mi takové dostávali. A neřešila jsem to. Nebudu dávat co 10-15 minut dítě na nočník.. na to jsem fakt čas neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
19.1.22 11:52

@Nicol951 vypni televizi, to není zdravé pro nikoho natož tak malé dítě. Na nočník ještě určitě chodit nemusí, tam bych ho necpala násilím, u jídla musíš přežít ten bordel, než se to naučí, tak toho prostě bude víc všude po okolí než v puse. Chodit nepomahej, na to si musí přijít sám. Knížku taky nemusíš číst, moje děti u knížky nevydržely ani ve 2 letech. Prostě vše hrotis hrozně brzo, na spoustu z toho má klidně ještě rok čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14686
19.1.22 11:53

Je to brzy. Mam take skoro 11mesicni dcerku. Na nocnik ma hromadu casu. Lzickou ji nekdy spravne, nekdy presne jako tvuj syn. Ale to proto, ze chce sama. Nemotivuji ji k tomu, neopravuji ji drzeni lzicky, nauci se to sama praxi.

Knizky si nechce prohlizet. Kdyz si malou vezmu na klin a otevru knizku, ona mi ji vytrhne z ruky a strci si ji do pusy, pripadne se ji pokousi trhat.

Slezat z gauce take umi (lehnout na bricho a slezt nohama dolu), ale jeste dlouho to nebude zcela spolehlive, nekdy proste nedorotuje spravne a skuli se dolu. Navic chodi od 9,5 mesice, takze se nam rada prochazi po gauci nebo konferencim stolku. Ano, umi slezat, ale stejne se muze stat, ze ztrati rovnovahu a zuchne dolu, takze v techto chvilich musime byt u ni. To vas take jeste ceka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.22 12:01
@Nicol951 píše:
@JancaS84 jde spíš o to, co říká okolí, já jsem taková, že ho do ničeho nenutím, snažím se mu nechat volnost. Jen například naše dětská doktorka se má už na 10m kontrole ptala, jestli už žvatlá něco, co připomíná např. Táta, máma a když jsem jí řekla že ne, řekla mi že už by měl a že ať na něj víc mluvím a čtu knížky atd. Mluvím na něj celý den, ale ke knížce ho nedostanu třeba.S nocnikem na mě zase tlačí moji rodiče, že my, jsme chodili bez plen už v 9m a že už bych ho to měla učit. :think:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jasně v 9 m bez plen, to tak určitě někdo byl- roční dítě je na nočník opravdu malé a to zvlášť nemá-li o to vůbec zájem. Do tří let se to většina dětí spolehlivě naučí. Rodiče si to špatně pamatují- řekni jim prostě, že je na to malý.

:zed: Televize celý den 8o - no to snad ne- televizi vypnout- zapínat minimálně.

A ano děti v tomhle věku nechtějí být většinou moc v náruči, spíše chtějí objevovat svět.

• Citovat
  • Upravit
34322
19.1.22 12:06

Je to miminoooo.
Brzdi, matko ;).

Deti se uci napodobou. Ne, ze do nej budes neco hucet.
Chodit se nauci sam.
Jist lzickou taky, kdyz bude sedet s vami u stolu a dostane lzicku (ale fakt jist tim bude pozdeji, ted je na to maly).
Na nocnik ma cas do cca 20 mesicu a ani pak se to neuci tim, ze ho tam budes drzet! Posadit rozespaleho po spani, vycura se a nazdar. A at s tebou chodi na zachod koukat, jak se cura a kaka, at to ma nakoukane.

A vypni tu televizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
19.1.22 12:20
@Nicol951 píše:

Zkus se naučit vypouštět, co říká okolí :D Ono kazdej umí nejlíp vychovávat cizí dítě, a kazdej nejlíp ví, co by mělo to cizí už umět :lol:
Mě se nejvíc vyplatilo, nechat děti na vše přijít sami. Proč by mělo ani ne roční mimino se umět samo najist a chodit na nocnik? Normálně se mu věnuj, normálně spolu fungujete a ono to vše přijde samo.

Za mě je zbytečný takovýho mrňouse něčemu vyloženě,,ucit” nebo mu cpát prohlížení knížky, když o to evidentně nemá zájem ;) I kdyby kamarádky děti v půl roce cetly Vergilia v originále :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3909
19.1.22 12:38

Měla jsem to úplně stejně.
Ono to dítě nechce sedět a číst si, když má najednou celý svět, který by mohlo zkoumat. Syn vždycky přišel, dal mi pusu a šel zase pryč. Na nějaké mazlení jsem mohla zapomenout.
Nábytek takhle obcházel až do 15 měsíců. Byl čím dál tím větší suverén, až se prostě pustil a šel :D
S tím čtením to bylo u nás úplně stejné. Koupila jsem mu leporela a hodně z nich padlo za vlast - ožužlané, rozkousané. Stačilo 30 vteřin a bylo to. Doteď nechce nic číst a to má 2,5 roku. Prostě nevydrží ani 10 vteřin v klidu. Musí mi tu knížku vzít, listovat, ukazovat obrázky, ale číst nechce. Pohádku na dobrou noc nechce, to po mě huláká, že mám zhasnout a být potichu :D A to já, knížkomil, čtu furt, vidí mě u toho, zajímá ho to, ale jakmile začnu číst nahlas, tak odchází pryč.

Se lžičkou jsem to dělala tak, že jsem mu ji dala občas do ruky a ať si s ní hraje, nasypala jsem mu třeba takové malé křupky (vypadají jako velké lentilky.) A on se je učil nabírat do lžičky. Pak jsem mu dávala rizoto, brambory apod a nakonec zkoušel sám polívku. Ale bordel byl vždycky. Doporučuju koupit takové ty tričkové bryndáky. Hodně mi posloužily.

Ohledně nočníku nemůžu říct nic, protože to jsem doteď nezvládla. Prostě odmítá jak nočník, tak přímo záchod a je jedno jak se snažím. Ani manžel, ani babičky, nikdo ho nedokáže přesvědčit o tom, že záchod je fajn.

A ta televize… fakt to není dobré. U nás to dělá manžel - přijde z práce a zapne TV a chce ji mít zaplou. Sice tam jede furt ČT24 a podobně, ale jede. A syn pak kolikrát sedí a hledí jak vejr. Měla a mám doteď strach jak to s ním bude. Pravdou je, že si dokáže sednout a dvě hodiny hrát úplně v pohodě. Ale když se začne nudit, tak je na zabití.
Zkuste tu televizi fakt omezit, jenom blbne dětem hlavu. Mozky se jim ještě vyvíjí a nepotřebují být zahlcení vjemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.1.22 12:57
@Nicol951 píše:
Ahoj maminky,

Je malý. Nabízej mu věci na hraní. Hraj si s ním. Nech ho zkoumat svět. A neposlouchej rady příbuzenstva o plenách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí