Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, čistě ze zvědavosti by mě zajímalo, jak dlouho jste skutečně kojily. Ne, jak dlouho si myslíte, že se má nebo nemá, ani bych nerada, aby se to tu zvrhlo v diskuzi o (ne)přínosu kojení, důvodech, proč (ne)kojit atd. Jen se poslední dobou setkávám se dvěma řekněme protipóly - maminkami, co kojí např. 3,5leté dítě a naopak dětmi na náhradní výživě prakticky od porodnice (ani jedno nehodnotím, aby nedošlo k mýlce), žádné oficiální statistiky jsem nenašla, tak by mě zajímalo, jak to opravdu je. Za mě: první dítě 2 a 1/4 roku, druhé uvidíme.
První dceru 12 a druhou 21 měsíců. Obě se odstavily samy, takže jsem vhodnou délku neřešila.
Dceři je 1,5 roku ještě kojím, za 2,5 tydne mám termín porodu tak uvidíme zda bude chtít kojit i nadále anebo budu jenom prcka (když se povede) a to jsem chtěla kojit max. 6 týdnů
8tydnů madam byla nesavec a já přišla o mléko, jsem ve 20tt uvidím jak to bude s tímhle miminem ![]()
Přesně 2 roky, pak se sám odstavil. Uvidíme, jak to bude u druhého.
První plně cca 8 týdnů, částečně cca 12 týdnů.
Druhé do 11 měsíců, pak se odstavil sám.
Všechny tři děti cca 1 rok. Všechny se kolem toho roku tak nějak přirozeně samy odstavily.
První necelé 3 měsíce, z toho cca 6 týdnů s problémy (i přes pomoc laktační poradny)- až později se ukázalo, že byly patrně způsobené podjazykovou uzdičkou, druhé pak 11 měsíců, kdy se samo odstavilo.