Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezký večer,
všude se píše, že se dostaví poslíčci, nebo, že se dostaví kontrakce a ty se pak opakují. Že u toho bolí v kříži a břicho. Ale nikde se nepíše, jak dlouho taková kontrakce/poslíček trvá. Je to několik vteřin, minuta, pět? A pak vše ustane, jako když utne?
Podělíte se o vlastní zkušenost?
BLANCI, mě bolela hlavně v kříži a trochu méně spodek břicha. KO trvala 45 sekudn, někde uprostřed byl její vrchol - největší bolest-ta pak pomalu ustupovala. Mezi KO jsem měla vždy chvilku na oddech, čím víc se blížíš samotnému porodu dítěte, tím samozřejmě jdou rychleji za sebou a ke konci jsem měla už ty vrcholy v každé KO 2-to mě hodně nutilo tlačit a nešlo to ještě…Těžko říct, někomu prý jde jedna KO za druhou a já měla i v té chvíli těsně před tlačením vždy minutku na oddech-v té chvíli tě nebolí nic.
K.
Ahoj, mě bolelo hodně břicho dole. Kontrakce mi připadala, že trvá věčnost, takže čas nedovedu odhadnout, ale asi víc jak jedna minuta to nebyla. Zato přestávky byly jen půl minutové a to byl horor.
Ahoj, kontrakcia fakt trva tych 45 sekund, u mna to bolo skoro na sekundu presne…
Aha, tak jestli se takhle projevují i poslíčci, tak jsem to ještě nezažila. Ono to nezní špatně - necelá minuta, ale když jsem si to tak začla odpočítavat, je to dost. Už mám strach…
Jo jo, mě taky ze začátku trvala každá kontrakce cca 45sek., ze začátku každých 5min, potom už po 3min. Taky jsem si říkala, že to je pohoda, když jsem četla o asi minutových kontrakcích, ale když to přijde, tak je to docela dlouhý. Teda spíš až ke konci se to zdá nekonečný. Ke konci už nevím, jak dlouho to trvalo, měřila jsem si to jen než jsme jeli do porodnice.
Taky se přidám. U prvního porodu mě začínalo bolet v podbřišku a jak dlouho to tedy trvalo už si nepamatuji, jen vím, že v kurzu nám říkali, že když je to méně jak těch 40- 45 sekund, že je zbytečné jezdit do porodnice. Spíš co byl pro mě impuls bylo, že to kolem těch 40 sekund nejspíš bylo, ale dostavovalo se to po 10 minutách a čím dál pravidelněji.
V porodnici mě zkoukli a navrhli, jestli chci, tak si tam můžu zůstat, že uvidí, co se z toho vyvklube.
Když mě PA zavřela samotnou na útulném porodním sálku, tak jsem si najednou připadala jako hypochondr, protože mi to nějak přestávalo, ale pak se to rozběhlo a porodila jsem.
Teď u druhého se mi už 3 dny oběvuje taková ta „menstruační bolest v podbřišku“ ale velice nepravidelně. Třeba 2× dopoledne, pak celý den nic, pak 1-2× odpoledne a tak, takže to jsou možná Ti poslíčci.
Sindarela
U mě to trvalo asi 30 sekund a nějaká hrozná bolest to nebyla. Myslela jsem, že to jsou poslíčci, i když už to bylo co 4 minuty
Do porodnice jsme jeli s kontrakcemi co 2 minuty a mezi nimi jsme si ještě stihli vyprávět vtipy
Ve finále už to snad ale byla jedna velká kontrakce ![]()
Maminky, zažil tu někdo poslíčky, u kterých kontrakce trvá cca 5 minut? Všude se dočítám o délce tak do minuty, ale u mě je opravdu takto dlouhá. Opakuje se momentálně už čím dál častěji, ale zatím nikdy nebyl interval kratší než hodina (zapisuji si začátek), spíš tak dvě. Kdyby se mi rozjížděl porod, znamená to tedy, že se její trvání výrazně zkrátí, ale bude se opakovat častěji po těch třeba 10,5 minutách? Nebo bych byla zkrátka v jedné kontrakci co nemá konce? ![]()
V pondělí mám plánovaného císaře a potřebuji vydržet, budu vděčná za rady, jak to tedy hlídat. ![]()
Abych kontrakci popsala, tak ztuhne břicho, v podbřišku se rozjede menstruační bolest a ta mi jde do zad a vnitřní strany stehen. Jinak mimo toto mám běžné tvrdnutí břicha, které trvá kratší dobu během celého dne - to už mám velmi dlouho.
@hehehe A zkoušela si teplou vanu? Přechází to v ní? Já měla takhle drastické poslíčky den přes porodem, nepravidelné, zato ale pětiminutové kontrakce, přešlo to, ale druhý den v noci už jsme jeli ![]()
@hehehe Myslim, ze tohle spis vypada na posliky. Porodni kontrakce bys myslim poznala.Boli to tak huste, ze bys asi nebyla schopna sedet a psat na netu.
. Jo a horkou vanu nebo sprchu taky muzu potvrdit, posliky mi uklidnila a porod mi druhy den rozjela.
@Kattynka000
Já jsem právě do vany nikdy nešla, protože je vždycky jen jedna, nemá vlastně co přecházet… Minulý týden už jsem to měla taky, třeba 2 denně, pak postupně 3, teď cca 5-6 denně, nejkratší interval mezi dvěma byl fakt ta hodina, někdy i půl dne. Já jen prostě nechápu, že trvá tak dlouho a je to tak moc bolestivé. No a jak tedy poznat ten začátek porodu, zda čekat, že se zkrátka zopakuje hned? Nebo bude trvat v jednom kuse… ![]()
@MartinaIrena
Však si nemysli, že při té kontrakci sedím a píšu, bolí to dost, ale je zkrátka jen jedna a zopakuje se až za dlouho.
Někdy se musím předklonit a zapřít třeba za židli, jindy jen stisknu zuby a snažím se dýchat.
Právě jsem nikdy nečetla o takhle dlouhém trvání, tak se ptám, jestli to někdo nezažil taky. Všude píší jen a jen o tom opakování a délce max do minuty. ![]()
@hehehe řekla bych, že pokud by to byl porod, tak se intervaly budou zkracovat. Jak dlouhá bude kontrakce je otázka, ale dopředu se tím nestresuj, snaž se uvolnit, klidně se může zkrátit a bude dlouhá jen minutu
. Držím palce!