Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Včera jsem na tohle dostala na kolono nalejvárnu ![]()
Podezřelý je velký výskyt v rodině (a na to mně budou dělat genetiku) a polypy (ty už jsem měla a to jsem signifikantně mladší - promiň
)
Pokud jsi neměla polypy a víš, že máš problémy s hemoroidy a ta krev je navíc pěkně viditelná a červená, tak si myslím, že můžeš být v klidu a nechat si zkontrolovat jen ty hemeroidy - on by tě proktolog kdyžtak poslal, kdyby se mu něco nelíbilo.
@KarlKarlson " tak si myslím, že můžeš být v klidu", to se nebojíš takhle radit?
@Anonymní píše: Více
Jsem po kolonoskopii 7 let a nějak se tam nechystám teda. A to má taky někdy to, co píšeš.
@Luboš P píše: Více
Jakože se nebojím radit, že může být v klidu? Může. Polypy neměla, je mladá, doporučila jsem jí proktologa, který ji případně odešle, když pojme podezření. Z čehož vyplývá, že problémy by měla řešit, ale měla by začít dle Occamovy břitvy.
@KarlKarlson Asi se neshodneme v definici toho, co znamená být v klidu.
@Petula306 děkuji. Tj teď, když před 6 lety kolonoskopie úplně čistá (až na ty hemo), stačí jít až opravdu za 4 roky?
P. S. Je nějaké pracoviště, ideálně v Praze, které byste doporučila? To moje původní už neexistuje..:-(
Tebe neposlali na proktologii? Jestli jsi měla takové problémy, myslela jsem, že máš svého proktologa. Jestli nemáš, tak tím bych začala. On tě kdyžtak pošle i na to kolono, když sezná, že tam může být něco mimo to. Hlavně bych s ním pořešila tu tvrdou stolici, jestli tě dlouhodobě trápí a není to jen „vypila jsem za den čtyři kafe a půl skleničky vody“.
@KarlKarlson měla jsem před lety…kde mi i odstranili ty hemoroidy ligacema…teď jsem 6 let nebyla…nemám právě žádné problémy…jen jednou za 2 měsíce treba právě při menší hydrataci tvrdší stolici..tím to možná natrhnu…jinak vůbec nic..ani tu krev…spíš mě to teoreticky zajímá…kdyby se teď objevila…třeba po ty tvrdší stolici…jestli hned zas běžet na kolono…
Já bych šla i s tím občasným natržením. Vždyť tě to musí bolet, chudáku. Může se ti to zanítit, udělat nějaká píštěl nebo jinej blivajz, zajizvit…
Ahoj, dříve se doporučovalo chodit na kolonoskopii v rámci prevence v 50ti letech a pak za 10 let. Teď se ale ukazuje, že by se asi mělo chodit po 5ti letech po té padesátce (nová info od gastroenterologů z IKEMu).
Já byla teď ve středu podruhé, poprvé před cca 6ti lety, ale protože jsem měla problémy, jinak bych šla až v těch 50ti na prevenci, pokud se toho dožiju. Je mi méně, než 40 let.
Hemoroidy mám také, vloni jsem byla na laserovém ošetření, protože jsem z nich hodně krvácela.
@Lollitka díky…mně je 44…tak zatím jsem byla jen na svůj popud…kvůli těm hemo, no…tak uvidím, kdy příště…furt doufám, že během 10 let by se neměl žádný průser rozvinout…to jediné mě děsí…jsem trochu hypochondr.. ![]()