Jak je to s daněmi

Anonymní
25.11.17 16:18

Jak je to s daněmi ?

Krásné odpoledne.
Je mi 13 a „podnikám“. (jestli se tomu tak dá říkat?)
Kupuji retro věci levně a dráž prodávám. Jen vás moc PROSÍM!
Nekomentujte stylem, že vy jste v 13 si hrály s panenkami. Je jiná doba a každej vyspěje jinak rychle, díky.
Teď k věci. Chtěla jsem se zeptat, jak se odvádí daně, od kolika tisíc měsíčně? Rodiče samozřejmě daně odvádí, jen si v tomhle nějak nejsou jistí.
Vůbec mě napadá, jestli musím odvádět daně jako dítě, ale myslím, že ano, pořád jsem výdělečně činná. :think: Tak jestli někdo ví, kolik to tak dělá a od jaké částky je musím odvádět. Díky moc :) PS: Nejde o troll ani nic jiného, upřímně se reakcí některých mamin docela bojím… :nevim:

ANONYM kvůli tomu, že ne každý musí vědět, kolik si vydělávám a jak, snad chápete.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5178
25.11.17 16:35

A vis, ze pokud podnikas bez zivnostenskeho listu, ktery ve 13 mit nemuzes, podnikas nacerno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 16:42

No tak zatím jsem „přeprodala“ jednu hru s výdělkem kolem 1000Kč…A na to živnostenský list nepotřebuji.
Ale dejme tomu. Chci se tomu určitě nadále věnovat, jak si tedy zařídit věci dále, abych mohla pokračovat? ;)
Už teď podle nabídek jsem si jsitá, že kolem 6-7 tisíc měsíčně to dělat bude.

• Citovat
  • Upravit
1054
25.11.17 16:44

Tak ve 13 tě přece živí ještě rodiče, pracovat můžeš od 15 let
tak já nevím jak to probíhá to dostaneš kapesné a z toho nakupuješ a pak prodáváš?
pokud nemáš statisícové obraty tak bych to neřešila, možná přes rodiče
dneska na internetu prodává v bazarech každý kde co..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 16:46

Tak ono asi nebude zase tak složitý si udělat živnosťák na mamčino jméno a prodávat pod jejím jménem, že… :D

• Citovat
  • Upravit
21964
25.11.17 16:47

Pokud budeš podnikat trvale, musíš mít živnostenský list. Nejsi ale plnoletá, tudíž ho nedostaneš. Možná by šlo, aby oficiálně podnikali tvoji rodiče a ty pro ně vykonávala vlastní činnost (něco jako brigáda). Ale v rámci rodiny se mluví o spolupracujících osobách a tam podle mě opět bude omezení věkové. Vychází mi z toho, že ve tvém věku prostě legálně podnikat nejde, naše zákony na to nejsou stavěné. Ale možná se tu ozve nějaká účetní (což já nejsem), která bude vědět tyto věci přesněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 16:47

Stotisícov určitě ne, jak jsem psala výše jde asi o 6-7 tisíc měsíčně…
No mám našetřenou určitou částku a pak kupuji/prodávám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.11.17 16:50

No, já to vidím docela jednoduše. Mamka si prostě založí živnosťák, já jí to samozřejmě zaplatím, kdesi cosi. A pak prostě prodávat přes její jméno. Daně bude vlastně odvádět také ona, samozřejmě opět z mých peněz. Takže až tak nereálné to asi není.

• Citovat
  • Upravit
5178
25.11.17 17:02

Jako neplnoleta vlastni zivnostenske opravneni mit nemuzes. Takze jedine mohou papirove podnikat jefen z tvych rodicu a ten take bude z vydelku odvadet dane a zdravotni a socialni pojisteni. Papirovani a odpovednost ta vse bude lezet na nem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 17:06

Jasně, takže vše si zařídit na naše. Výborně, díky moc. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
29
25.11.17 17:15

Neřeš to, klidně dál provozuj své „podnikání“ - alespoň získáš zkušenosti a návyky, které se za pár let budou hodit. Ve 13 letech nemáš právní subjektivitu a na nějaké danění se klidně vykašli.

Dle zákona:
Danit příjmy se musí od překročení hranice 6000,– za rok.
Od 16 let můžeš požádat o živnostenské oprávnění (se svolením rodičů či soudu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 17:19

Určitě přes rodiče, moje děti měly menší příjem z natáčení, a daním já jako zákonný zástupce, takže bud některý z rodičů živnosták, nebo je tam nějaká finanční hranice za rok, kdy není živnosták potřeba, ale bohužel nevím kolik

• Citovat
  • Upravit
5178
25.11.17 17:27
@Dobrvava píše:
Neřeš to, klidně dál provozuj své „podnikání“ - alespoň získáš zkušenosti a návyky, které se za pár let budou hodit. Ve 13 letech nemáš právní subjektivitu a na nějaké danění se klidně vykašli.Dle zákona:
Danit příjmy se musí od překročení hranice 6000,– za rok.
Od 16 let můžeš požádat o živnostenské oprávnění (se svolením rodičů či soudu)

Pokud zakladatelka pocita s vydelkem 6-7tis mesicne, pak je tohle skutecne rada nad zlato.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3506
25.11.17 18:35

@Dobrvava Co jí to radíš? 8o :zed:

Nezdaňují se pouze příležitostné příjmy do 30 000 Kč ročně. Anonymní vykazuje známky podnikání - ne příležitostného prodeje použitých věcí, které již nepotřebuje.
Těch 6 000 Kč, o kterých píšeš, se týkají zaměstnance, který měl ke své mzdě příjmy vyšší než šest tisíc za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
25.11.17 19:42
@Anonymní píše:
No, já to vidím docela jednoduše. Mamka si prostě založí živnosťák, já jí to samozřejmě zaplatím, kdesi cosi. A pak prostě prodávat přes její jméno. Daně bude vlastně odvádět také ona, samozřejmě opět z mých peněz. Takže až tak nereálné to asi není.

Nejde jen o dane, ale i o socialni a ze asi pojisteni, vedeni ucetnictvi treba

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák