Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
A vis, ze pokud podnikas bez zivnostenskeho listu, ktery ve 13 mit nemuzes, podnikas nacerno?
No tak zatím jsem „přeprodala“ jednu hru s výdělkem kolem 1000Kč…A na to živnostenský list nepotřebuji.
Ale dejme tomu. Chci se tomu určitě nadále věnovat, jak si tedy zařídit věci dále, abych mohla pokračovat? ![]()
Už teď podle nabídek jsem si jsitá, že kolem 6-7 tisíc měsíčně to dělat bude.
Tak ve 13 tě přece živí ještě rodiče, pracovat můžeš od 15 let
tak já nevím jak to probíhá to dostaneš kapesné a z toho nakupuješ a pak prodáváš?
pokud nemáš statisícové obraty tak bych to neřešila, možná přes rodiče
dneska na internetu prodává v bazarech každý kde co..
Tak ono asi nebude zase tak složitý si udělat živnosťák na mamčino jméno a prodávat pod jejím jménem, že… ![]()
Pokud budeš podnikat trvale, musíš mít živnostenský list. Nejsi ale plnoletá, tudíž ho nedostaneš. Možná by šlo, aby oficiálně podnikali tvoji rodiče a ty pro ně vykonávala vlastní činnost (něco jako brigáda). Ale v rámci rodiny se mluví o spolupracujících osobách a tam podle mě opět bude omezení věkové. Vychází mi z toho, že ve tvém věku prostě legálně podnikat nejde, naše zákony na to nejsou stavěné. Ale možná se tu ozve nějaká účetní (což já nejsem), která bude vědět tyto věci přesněji.
Stotisícov určitě ne, jak jsem psala výše jde asi o 6-7 tisíc měsíčně…
No mám našetřenou určitou částku a pak kupuji/prodávám.
No, já to vidím docela jednoduše. Mamka si prostě založí živnosťák, já jí to samozřejmě zaplatím, kdesi cosi. A pak prostě prodávat přes její jméno. Daně bude vlastně odvádět také ona, samozřejmě opět z mých peněz. Takže až tak nereálné to asi není.
Jako neplnoleta vlastni zivnostenske opravneni mit nemuzes. Takze jedine mohou papirove podnikat jefen z tvych rodicu a ten take bude z vydelku odvadet dane a zdravotni a socialni pojisteni. Papirovani a odpovednost ta vse bude lezet na nem.
Neřeš to, klidně dál provozuj své „podnikání“ - alespoň získáš zkušenosti a návyky, které se za pár let budou hodit. Ve 13 letech nemáš právní subjektivitu a na nějaké danění se klidně vykašli.
Dle zákona:
Danit příjmy se musí od překročení hranice 6000,– za rok.
Od 16 let můžeš požádat o živnostenské oprávnění (se svolením rodičů či soudu)
Určitě přes rodiče, moje děti měly menší příjem z natáčení, a daním já jako zákonný zástupce, takže bud některý z rodičů živnosták, nebo je tam nějaká finanční hranice za rok, kdy není živnosták potřeba, ale bohužel nevím kolik
@Dobrvava píše:
Neřeš to, klidně dál provozuj své „podnikání“ - alespoň získáš zkušenosti a návyky, které se za pár let budou hodit. Ve 13 letech nemáš právní subjektivitu a na nějaké danění se klidně vykašli.Dle zákona:
Danit příjmy se musí od překročení hranice 6000,– za rok.
Od 16 let můžeš požádat o živnostenské oprávnění (se svolením rodičů či soudu)
Pokud zakladatelka pocita s vydelkem 6-7tis mesicne, pak je tohle skutecne rada nad zlato.
@Dobrvava Co jí to radíš?
![]()
Nezdaňují se pouze příležitostné příjmy do 30 000 Kč ročně. Anonymní vykazuje známky podnikání - ne příležitostného prodeje použitých věcí, které již nepotřebuje.
Těch 6 000 Kč, o kterých píšeš, se týkají zaměstnance, který měl ke své mzdě příjmy vyšší než šest tisíc za rok.
@Anonymní píše:
No, já to vidím docela jednoduše. Mamka si prostě založí živnosťák, já jí to samozřejmě zaplatím, kdesi cosi. A pak prostě prodávat přes její jméno. Daně bude vlastně odvádět také ona, samozřejmě opět z mých peněz. Takže až tak nereálné to asi není.
Nejde jen o dane, ale i o socialni a ze asi pojisteni, vedeni ucetnictvi treba
Krásné odpoledne.
Tak jestli někdo ví, kolik to tak dělá a od jaké částky je musím odvádět. Díky moc
PS: Nejde o troll ani nic jiného, upřímně se reakcí některých mamin docela bojím… 
Je mi 13 a „podnikám“. (jestli se tomu tak dá říkat?)
Kupuji retro věci levně a dráž prodávám. Jen vás moc PROSÍM!
Nekomentujte stylem, že vy jste v 13 si hrály s panenkami. Je jiná doba a každej vyspěje jinak rychle, díky.
Teď k věci. Chtěla jsem se zeptat, jak se odvádí daně, od kolika tisíc měsíčně? Rodiče samozřejmě daně odvádí, jen si v tomhle nějak nejsou jistí.
Vůbec mě napadá, jestli musím odvádět daně jako dítě, ale myslím, že ano, pořád jsem výdělečně činná.
ANONYM kvůli tomu, že ne každý musí vědět, kolik si vydělávám a jak, snad chápete.