Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dcerka taky začla nejdřív jen couvat a pak pérovat. Pediatrička očekávala právě, že začne normálně lézt, ale ona začla plazit vpřed…jak říkám, každé dítě je jiné. Tabulky jsou jen k tomu, aby se odchytily opravdové odchylky a vady oproti normálnímu vývoji. Fyzioterapeutka mi říkala, že mám být úplně v klidu, norma na chození je snad 15 měsíců, ale když je to prý v 18 měs., tak je to pořád naprosto v pořádku.
Určitě doporučuji návštěvu neurologie a fyzioterapie, aby se nic nezanedbalo, u nás byly očividné problémy už od narození a dnes lituji, že jsem to neřešila dřív a nechala se uchlácholit doktorkama, že se s tím nedá nic dělat. Přece jen, čím větší dítě, tím má už vlastní hlavu a taky větší sílu, takže se při cvičení dokáže pěkně prát
. A určitě bych se cvičení nebála. Všichni kolem toho víří auru, že je to hrůza, ale jak říkám, nám to opravdu velmi pomohlo a cvičily jsme poměrně krátkou dobu. Zatím nikdo nic lepšího a účinějšího nevymyslel. Vojtova metoda vlastně nastartuje v mozku přirozené pohyby. Říká se, že skoro každý z neurologie odejde alespoň s jedním základním cvikem.
Naopak se říká, že když děti dělají všechno až příliš brzy, že je to taky špatně a že se mohou v dospělosti objevit potíže s páteří atd…
Takže určitě bych si nelámala hlava s tím, jestli dítě leze v sedmi, devíti měsicí nebo dvanácti měsíci či později. Důležité je, jestli se stále vyvíjí směrem dopředu, tempo už má každý své a není dobré to uspěchat.
BohunkaP píše:helenkanai píše:Je to jsem si nevšimla
Evicko18 hned s ní běž za dětskou mudr.at tě odešle na odborné vyšetření.Mě se malá také ani neplazila v 8měs.Byla jsem s ní na vyše. a nemohla ze zdrav.problému.Pak jsme cvičily 5měsíců vojtovku a plazila se,lezla a už krásně chodí.Jen se to nesmí zanedbat!Kdyby tě něco zajímalo piš SZ.Helčaale každopádně Vojtovka hodně pomáhá
Zakladatelka píše, že zítra jdou na neurologii, takže o nějakém zanedbání nemůže být řeč.
Angelina987 píše:
Mám osmi měsíční dceru, otáčet na bříško se začala v šesti měsících, teď se jen plazí dozadu - dostane se kam potřebuje a péruje na kolínkách, jen nechápe co dál - jde jí nějak pomoci? Dr ji viděla a nic neřekla
To je normální, malá se plazila dopředu a pak z ničeho nic jí to nešlo, tak se plazila pozadu a dost dlouhou a jak jsem už psala během 3-4 týdnů se rozplazila dopředu, začala lézt, sedět a stoupat si k nábytku.
Angelina987 píše:
Mám osmi měsíční dceru, otáčet na bříško se začala v šesti měsících, teď se jen plazí dozadu - dostane se kam potřebuje a péruje na kolínkách, jen nechápe co dál - jde jí nějak pomoci? Dr ji viděla a nic neřekla
Nech ji být, na nic nespěchej, ona na to přijde sama. To se ti teď jen zdá, že neví jak na to. Musí přijít na to, jak držet rovnováhu, aby si nerozbila nos a pak poleze, uvidíš za měsíc. ![]()
ahojky
můj malej měl už 9měsícu a nechce se mu taky lozit a ani se neplazí.jen na hladkým povrchu se odráží ručičkama dozadu.doktorka mi jen řekla že jsem ho asi dávala málo na bříško.A to sem ho dávala celkem često.tak už nevím co mám dělat aby se to naučil.nebo ho mám nechat a zvládne to časem sám?
Ivetka.89 píše:
ahojkymůj malej měl už 9měsícu a nechce se mu taky lozit a ani se neplazí.jen na hladkým povrchu se odráží ručičkama dozadu.doktorka mi jen řekla že jsem ho asi dávala málo na bříško.A to sem ho dávala celkem često.tak už nevím co mám dělat aby se to naučil.nebo ho mám nechat a zvládne to časem sám?
Ivetko moje malá se jen polazí a bude mít rok!!! buď v klidu, jen na to nepřišel a příjde na to později ![]()
Kači já to taky říkala že se to naučí že ho nemůžu do ničeho nutit!ale někdy slyším i blbý keci že už by ale lozit měl atd. že sním mám chodit po doktorech nebo tak.já ho nechám až se mu bude chtít tak lozit začne.aspon si to tak teda myslím
Ahoj já mám syna s genetickým onemocněním a kvuli tomu že byl dva měsíce na kapačkách a na ruznýchoperacích tak mi začal lest později a chodím s ním cvičit bobatovu metodu základ k lezení je aby zjistila ža má kolínka proto je duležite aby si s váma hrála na kolínkách třeba opřenápřez nějaký polštař nebopřez vaší nohu aby je mela otlačený a pokud jí máte v sede tak je dobry takzvany sikmý sed aby přepadla na ručičku a šla na čtyripozdeji by vám měla na ctyrech perovat se zadečkema pak už by to mělo jít
držím palce ![]()
@Ivetka.89 píše:
ahojkymůj malej měl už 9měsícu a nechce se mu taky lozit a ani se neplazí.jen na hladkým povrchu se odráží ručičkama dozadu.doktorka mi jen řekla že jsem ho asi dávala málo na bříško.A to sem ho dávala celkem često.tak už nevím co mám dělat aby se to naučil.nebo ho mám nechat a zvládne to časem sám?
hrajte si s ním hodně na kolínkách oni nevedi na co je mají mi chodíme cvicit bobatovu metodu tak to mam od dobrych zdroju máme to samé akorad mu ted bude 10 a pul držím palce
Ahojky, nám je tet 10 měsíců, krásně sedíme, ale na bříku taky nechce být, jakmile se tam řekulí začne se vztekat a plakat. Takže taky nelezeme ani sme se neplazily, taky je mi to líto nebot všichni okolo nás se plazí a lezou a už si stoupají o nábytek a my nic
Taky tomu dávám čas asi budeme línější