Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky prosím poradte jak naučit malou lést ani se neplazí nic bude jí ted v listopadu 8 měsíců na bříško se začela otáčet tak asi před 14 dny když jí polochtám na nožičce je v tu ránu na břiše ale neleze dáveme jí hračky jídlo před ní a nic vždycky se začne vztekat dneska sem ji dala na čtyři a chvilku se tedy udrželamale pořád nic jak jí máme motivovat zítra nas čeká navštěva na neurologii a pak nejspiše rehaabilitace je tu někdo na tom stejně jako my?
ahoj, já malému dělala to, že když byl na bříšku tak jsem mu zapřela nožičky, a tak se naučil
Ahoj, myslím, že ji nenaučíš lézt nijak. Naše malá začala až skoro v 11 měsících, taky se nechtěla plazit nic… Už jsem si dělala starosti, ale byly jsme taky na neurologii a tam mě Dr. uklidnil, že je vše ok, jen je trochu pomalejší. Teď pro změnu čekáme kdy začne konečně chodit
Takže nech ji svému tempu, i když vím, že je to těžké.
Motivuj ji hračkami, ale jinak počkej na doporučení z rehabilitace. Tu chvíli už to vydrží a tam Ti poradí nejlíp - uvidí, jak Tvoje malá reaguje, proč nechce lézt ani plazit se (třeba má některé svaly oslabené a podobně) a jak nejlíp zrovna jí pomoci. Existují různá podpůrná cvičení - zapřít nožičku, podložit ručku, ale musí to být provedené určitým způsobem, aby to bylo efektivní. Taky se někdy používají míče, velké i malé, a další věci.
Příspěvek upraven 06.11.11 v 12:51
Pokud už jste objednaní, tak nic nezkoušej, ať ještě něco nepokazíš… Uvidíš, co řekně dr.
Majda teda lezla až od 10ti měsíců, předtím se dva až tři měsíce plazila, pak jsme jí jednou z legrace nastrkali za bodýčko míčky, takže se plazit nemohla, tak šupla na kolínka a už lezla=)
Taky si myslím, že ji nenaučíš lézt. Ta motivace s tím jídlem a hračkama u nás teda dost pomohla alespoň k tomu plazení, ale taky se kolikrát vztekala, protože byla líná tím zadkem hnout. Tak to chce asi opravdu trpělivost ![]()
Jo, syn taky začal lézt až někdy v 11 měsících. Sama nedělej nic, oni ti poradí na té rehábce
Ukážou asi pár cviků z Vojtovky, uvidíš.
Podle mne je důležité to lezení nepřeskočit, aby se pěkně propojily mozkové hemisféry, ale nemá cenu to uspěchat, tak holt bude chodit později, o nic nejde.
Naopak, plazení není údajně z vývojového hlediska důležité, to klidně přeskočit může, oni ti to na rehábce vysvětlí.
Se synem jsem si teda nadělala starostí a dcera to všechno zvládá úplně sama, už leze a sedí, to je vám tak divný pocit, že najednou vůbec nic nemusím
![]()
Evicko18 hned s ní běž za dětskou mudr.at tě odešle na odborné vyšetření.Mě se malá také ani neplazila v 8měs.Byla jsem s ní na vyše. a nemohla ze zdrav.problému.Pak jsme cvičily 5měsíců vojtovku a plazila se,lezla a už krásně chodí.Jen se to nesmí zanedbat!Kdyby tě něco zajímalo piš SZ.Helča ![]()
helenkanai píše:
Evicko18 hned s ní běž za dětskou mudr.at tě odešle na odborné vyšetření.Mě se malá také ani neplazila v 8měs.Byla jsem s ní na vyše. a nemohla ze zdrav.problému.Pak jsme cvičily 5měsíců vojtovku a plazila se,lezla a už krásně chodí.Jen se to nesmí zanedbat!Kdyby tě něco zajímalo piš SZ.Helča
Zakladatelka píše, že zítra jdou na neurologii, takže o nějakém zanedbání nemůže být řeč. ![]()
moje Sofinka bude mít příští týden 9 měsíců a jen se plazí a to asi tak týden!!! Klídek, ona se to naučí, každé dítě je jiné, mě teda doktora neřekla nic… některé děti lozí či se plazí až později…
Ahoj Evo,
já mám nyní 18 měs. holčičku, polohu na bříšku nenáviděla od narození, začla se pozdě otáčet na bříško, a snad až v osmi měsících začla plazit, bohužel ale ne diferenciovaně (tzn. střídání pravá levá ruka, pravá levá noha), ale hrabala rukama jako krtek a jednou nakročenou nožkou se odstrkovala jak na koloběžce..prostě Meresjev…:-). Krátce na to následovaly první pokusy o polohu na kolínka, snažila se pérovat, ale párkrát upadla a bouchla se do bradičky a vzdala to. Od narození působila spíš jako hadrová panenka a v náručí vlála, proto jsme pořád klubíčkovali, tygříkovali atd.., byla velmi ohebná, kolínka dala k bříšku a palce u nohou si strčila do pusy už snad ve dvou měsících…
Navštívily jsme tedy neuroložku, která shledala lehký svalový tonus (ochablejší svalstvo) jednostranné držení hlavy, které vzniklo poporodním otlakem hlavy, díky němu nedokázala udržet hlavičku rovně a svažovalo jí to k jedné straně, a i když jsme polohovali atd..stejně to nepomohlo. Doktorka nedoporučila rehabilitace kvůli dcečiné povaze, že je LÍNÁ, že bude Vojtovku bojkotovat, takže jsme měly jen trénovat pozici na kolínkách (zadek na patách) a střídavě posouvat kolínka posouvat, ručičky by měla přirozeně dát na zem a pomáhat si.
Moje dcerka je však unikát, takže řev a bojkot. Po měsíci nenastalo žádné zlepšení, vyhledala jsem odbornou pomoc sama a začly jsme cvičit Vojtovku. Bylo to pro mě hrozné, hrozně brečela. Po pár týdnech se ale situace nezlepšila, navštívily jsme znovu neuroložku, která v jejích tehdy 11 a půl měs. už předepsala rehabilitace. Fyzioteraupetka konstatovala hypermobilitu, takže není líná, ale prostě se jí rozjížděly nožičky a nedokázala to, protože má i svalový tonus (ochablé svalstvo). Přidala nám ještě jeden cvik a po cca dvou týdnech cvičení nového cviku (přesně v den jejích ročních narozenin) začla sama posouvat kolínka. Za další měsíc už lezla jako fretka a přestaly jsme cvičit. Takže já na Vojtovku nedám dopustit. Je potřeba si to srovnat v hlavě, že netrápíš své dítě, ale že mu pomáháš. V 15 měs. začla chodit kolem nábytku a v 17 měsících začla dělat samostatné krůčky.
Každé dítě má svůj rytmus, nemusí být nijak handicapované. Určitě bude ale lepší, pokud si na vyšetření zajdete, ať máš jistotu. Pokud nebudeš spokojená, je dobré jednat na vlastní pěst, vyhledat další pomoc.
Ještě můžu doporučit jeden jednoduchý nácvik - držet dítě na klokánka (tzn. za bříško obličejem směrem k zemi) a jakoby napadát (nalítávat) s ním na zem a dítě by mělo intiutivně natáhnout ručičky a dotknout se země. To je podle paní Evy Kiedroňové, autorky knih Nežná náruč rodičů a Rozvíjej se děťátko.
Přeji hodně úspěchů.
Taky bych počkala na výsledek z neurologie a podle toho postupovala dál. Jinak Kiedroňovu bych taky doporučila. Nesouhlasím s ní úplně ve všem, ale díky několika cvikům si malá krásně rozhýbala hlavu (preferovala pravou stranu) a začala se přetáčet na bříško. Možná, že je opravdu jen lenoška nebo nepřišel ještě její čas. Naše malá se se dlouho plazila, ale jen dozadu. A teď se za poslední měsíc rozplazila dopředu, rozlezla, naučila se sedět a stoupat si u nábytku
.
Já tedy nevím, ale v 8 měsících malý ležel jako placka, maximálně, když měl chuť, tak se otočil na bříško… v 9 měsících, když jsem ho položila na deku, tak se tam hodinu plácal a z deky neslezl… plazení úplně vynechal a během další měsíce lezl jako drak. Takže neurologií nic nezkazíš, ale pokud řekne neurolog, že je ok, tak bych se rehabilitaci vyhýbala, přijde mi, že se to s ní teď strašně přehání, v mém okolí cvičili Vojtovku snad všichni.
já na tom byla podobně - obě děti - z různých důvodů -neměly tabulkový vývoj a vše se srovnalo cvičením vojtovky…
neboj je na to akorát čas, když budeš cvičit poctivě a s přesvědčením, že dítě netrápíš ale napopak pro něj děláš to nejlepší, tak brzy všecko dožene ![]()
Mám osmi měsíční dceru, otáčet na bříško se začala v šesti měsících, teď se jen plazí dozadu - dostane se kam potřebuje a péruje na kolínkách, jen nechápe co dál - jde jí nějak pomoci? Dr ji viděla a nic neřekla ![]()