Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vzhledem k tomu, že se tam nezdržuje, ji rodiče jsou oprávění odhlásit z trvalého, což bych i udělala.
K té původní otázce můžu jen říct, že nevím, neznám případ, kdy by se to někomu podařilo.
Odhlásit trvalý pobyt, to už je dneska formalita. A počkat jestli holka dozraje
a dostane rozum.
Odhlásit z pobytu, jinak nic moc dělat nejde. Je opravdu dospělá. Omezení svéprávnosti si myslím nehrozí. Není duševně nemocná.
Ten vážný zdravotní stav má být co? Že nevadí, že na to množství léků pije jak duha. Sama mám zdravotní omezení a normálně pracuju, taktéž kamarádka s autoimunitním onemocněním, kamarádka s rakovinou i kamarádka s Crohnem.
Pokud nebude sama chtít, tak ji nikdo nezachrání, možná otěhotní a vrátí se pokorně k rodičům s dítětem
@LiduNe Právě jsem zapomněla dopsat, že už jako dítě měla u psychologa nějaké hraniční hodnoty. Nevím přesně co, ale i po poradě s lékařem je omezení minimálně s nakládáním s financemi velmi žádnoucí.
Příspěvek upraven 07.06.25 v 15:53
Jak ji zachránit? Co nejdříve ji nechat dopadnout na dno. Odstřihnout, nehledat, nenechat se stahovat do jejího bahna. Ke zbavení způsobilosti k právním úkonům v oblasti financí podle mě není objektivní důvod, i když to rodina vnímá jinak. Po dobrém to s ní nepůjde a po zlém už vůbec ne, jedině ignor a když přijde, dát najíst, nechat umýt a konec. Žádné peníze, žádné noclehy - nevíte, co sebere nebo koho pustí do bytu. Mnoho podobných případů už jsem slyšela a bolí to vždycky, nejvíc rodiče a nejbližší, ale je to to jediné, co můžou udělat. Pokud nechtějí zničit i sami sebe.
@Anonymní píše: Více
tak pak nechápu, proč jí rodiče v 18 dali tolik peněz k dispozici, že z toho může kupovat auta?
@Serpentini Nechci specifikovat právě proto, že se jedná o vzácné onemocnění, které má v republice jen pár lidí s nějakými přidruženými neurologickými problémy. Právě, že by neměla ani pít, drogy už vůbec a prakticky by se neměla ani nachladit.
@teroonka píše: Více
Ano, každý odborník by zakladatelce poradil totéž, co píšeš ![]()
@stinga Těžko soudit, oni to brali tak, že tohle dopřávají všem dětem. Ona je ta nejmladší a nikdy dřív žádný problém nebyl. Auto má být údajně nějaké sotva pojízdné z roku raz dva. Ale kdo ví..
tak zase věděli, jaká je - no ale to je teď beztak zbytečné řešit, když už se to stalo
Víte, ono to zní opravdu ošklivě, ale je dospělá a vybrala si. Násilím ji nezachráníte. Momentálně se mi jeví jako nejlepší řešení ji odstřihnout. S tím, že předtím bych jí dala vědět, že pokud se bude chtít vrátit, tak může, ale jen za podmínky, že se s takovými lidmi už nebude tahat a bude ochotná svůj problém řešit s odborníky. Předpokládám, že k psychickým problémům, které tam asi budou, už přibyla, nebo velmi brzy přibude závislost… Počítala bych ale s tím, že se nevrátí. Měla jsem na střední takovou kamarádku. Nebyla hloupá, ale chytila se party. Naposledy jsme ji viděli někdy ve druháku na konci. Když jsme o ní slyšeli příště, bylo to v televizních zprávách. Uhořela úplně sjetá s dalšími feťáky v Praze v nějaké opuštěné budově. A nebylo to tak, že se ji nepokoušeli lidé zachránit. Prostě to nešlo, protože ona se zachránit nechtěla nechat…
Někteří k tomu mají prostě našlápnuto celý život. Známá taky takhle blbla. pak otěhotněla asi ani neví s kým. zůstala u rodičů trochu se zmatorila. Rodiče ji dohodli chlapa se kterým se měly dobře. Pořídili si další dítě. Svůj plat měla v podstatě jenom pro sebe. No, pak bum. Alkohol, léčebná, rozchod. Děti se s ní přestali vídat. Pochybení kámoši, byt fuč. Prachy fuč. Drogy…
Znám slečnu co se po narození druhého dítěte srovnala. Děti ji vrátili do péče, nový přítel ji držel a asi drží zkratka. teď má úplně normální rodinný život se třemi dětmi. Nikdo by do ní neřek, že fetovala.
Ahoj, strašně dlouho jsem se k tomuto kroku odhodlávala, ale už opravdu nevíme jak dál.
Nechci zacházet úplně do detailů, ať ji někdo nepozná, ale jedná se o holčinu z blízké rodiny.
Je to delší příběh, ale ve zkratce.. Mezi 10 - 15 lety prodělala vážné onemocnění, které se s ní táhne dodnes. Kvůli tomu musela navštěvovat uč. obor pro zdravotně znevýhodněné. Do té doby bylo vše plus minus v pořádku, klasická puberťačka. Někdy ke konci školy se začala tahat s takovou zvláštní partou, ale vesměs pořád prostě klasičtí puberťáci.
Po škole nemohla kvůli zdr. stavu sehnat práci, poté už se ani nesnažila a doteď (lehce přes 20) nikdy nepracovala a poslední dobou už absolutně bez snahy cokoliv hledat. Jediná povinnost byla jednou za nějakou dobu návštěva ÚP. Prakticky odstřihla všechny kamarády z města a ze ZŠ, později už i ze SŠ. Chytla se party, kde jsou povětšinou takoví jednodušší lidé. Ano, vím, zní to hnusně, ale nevím, jak líp je popsat. Většina z nich bez rodičů, bez práce (max. nějaké brigády). No a tady to všechno začalo. Každý den u nich, absolutní ignor rodičů, kteří ji živí. Vysedávali po hospodách (v těch největších pajzlech, co ve městě jsou), seznamovali ji s dalšími pochybnými lidmi. V té partičce si našla přítele, který ji akorát využíval a tedy naštěstí už se rozešli. A tady začalo peklo. Našla si nového přítele, po pár dnech s ním zdrhla, několik dní nebrala telefony, postupně si rozhádala i kamarády z té předchozí party a všechny blokuje (telefony i soc. sítě). Po nahlášení rodičů na policii se zjistilo, že celá partička, se kterou momentálně je, jsou feťáci a pro policii známé firmy (snad nikdo z nich nemá čistý trestní rejstřík). Po několika dnech přesvědčování se ukázala doma, přespala jednu noc a zdrhla zase a opět se neozývá. Když jí zkoušel volat její kamarád, telefon zvednul ten její, úplně zhulený seděl za volantem, vypnul to a od té doby už jej mám zaplokovaného. Co tak víme od nějakých kamarádů, tak ona jej sponzoruje z peněz, co jí naspořili rodiče a dostala je k 18. narozeninám. Koupila mu auto, teď si někde sehnali bydlení.. No každopádně o ji tak zmanipuloval, že jí zakazuje jakýkoliv kontakt s rodinou i kamarády. Sám má dítě, které zapírá. I když se před nějakou dobou podařilo jejím rodičům s ním spojit, navymýšlel si o sobě takové hlouposti, které se později ukázaly jako vymyšlené. Ona mu naopak napovídala, co vše její rodina vlastní, kolik mají peněz apod. On vypadá doslova jako bezdomovec, žije nebo žil na ubytovně, protože ho rodiče vyhodili.
Vlastně ani nevím, co chci slyšet, jen jsem se možná potřebovala vypsat.
Ještě jsem zapomněla dodat, že ona má stále vážné zdravotní problémy, které jí zhorší každé nachlazení. Není to tak dávno, kdy kvůli její minulé partě skončila v nemocnici.. Každý den má brát léky, které u sebe momentálně nemá. Je objednaná na nějaká vyšetření u lékařů, kam ani nevíme, zdra se dostaví.
Vím, že spousta lidí řekne, že je dospělá.. Ale zaprvé jde o její velmi vážný zdravotní stav a navíc se bojíme, že si někde napůjčuje peníze nebo nadělá dluhy, přičemž trvalý pobyt má stále u rodičů, tudíž by z toho mohli mít problém ještě oni.
Na policii je za posledních pár dnů hlášený už 2×, z toho jednou, že řídil pod vlivem drog, tak tomu dáváme naději, že by jej ještě mohli někde odchytnout. A momentálně se řeší omezení svéprávnosti k finančním úkonům, tak doufáme, že to zabere.
Jestli máte někdo jakékoliv nápady, co se dá ještě dělat, aby si úplně nezničila život a vlastně i rodičům, tak sem s nimi.
Moc díky, jestli jste to někdo dočetli až sem. Omlouvám se za to skákání od tématu k tématu, ale už jsme celá rodina i kamarádi vážně zoufalí.