Jak kojit a odsávat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Před kojením si prsa nahřej a rozmasíruj, pokud je na to čas. Pokud není, tak jen trochu odsaj, tak aby se pak už malý bez problémů přisál, aby to prso nebylo moc tvrdé a pak už normálně koj. Neodsávej plně a nekrm zbytečně z flašky, pokud je malý schopný sát z prsu. Pokud je problém s přisáváním i když nemáš prsa úplně tvrdá, tak si zkus pozvat laktační poradkyni nebo alespoň kouknout na nějaká videa, třeba na kojeni.net jsou dobrá videa. A osobně bych minimálně v šestinedělí kojila vždy z obou prsou. Pokud i po kojení zůstanou nějaké zatvrdlinky, tak je potřeba je opravdu rozmasírovat. A pokud se ti do bolesti nalívají prsa a k dalšímu kojení je daleko, tak můžeš taky odsát do úlevy. Ale čím víc budeš odsávat tím víc se můžou prsa ze začátku nalívat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeeje uplne vidim pred 7m ty moje ragady do krve…cim vice odsajes, tim vice se mlicko dela… ja tedy musela ty sve ztvrdle balony dost nahrivat ve sprse a odstrikat primo tam, jinak jsem rvala bolesti a 1000× chtela dat UM a flasku…az po odstrikani jsem mohla prilozit, nebo odsat…mela jsem problem, ze jsem nemela bradavky, tim vic, jak byla prsa nalita, bradavky tvrde, jak kamen i s prsem a malej neumel nasat, prisat…takze radim odstrikat ve sprse, az bradavky zmeknou a prilozit…odsate mleko jsem pak dala bud do lednice a nechala pri pokojove teplote zteplat, nebo ho nedavala do lednice a mela ho po ruce nadalsi nasup, malejpil co pulhodiny, hodinu, tak jsem nelednicovala:-)… doporucuji koupit chladive polstarky od Medely, drazsi, ale po kojeni prikladat a co mi tedy total pomohlo od ukousanych bradavek, tonikum hermanku, co predepsal gynekolog, takova cerna voda, po vecernim kojeni namocit bradavku, nechat to zaschnout, namazat treba Bepanthenem..do 3 dnu bylo po problemu:-) Neboj, nalevat se budou tak 3-4m, pak se to proste ustali, neverila jsem, ale je to tak, ted se kojeni uz vzdat nechci:-) JO A MLEKO JSEM DAVALA STRIKACKOU PRES PRST, ZADNOU LAHEV…jo a nikdy nedavat prso k mimcu, ale mimco k prsu, tak dost u me vznikaly ragady a ta bolest silena, kdyz to netece, kojit v predklonu a teple caje, kdyz mas silny spousteci reflex, tak v zaklonu a chladnejsi piti:-)
Příspěvek upraven 13.11.17 v 19:24
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takze mam jen vlastni zkusenost ale snad pomuze. Princip kojeni cim vic kojite, odstrikate tim vic se mleka tvori.Vse je cerstve ustali se to.Prsa se nebudou tak nalivat az se rytmus vyroby ustali.Ted na bradavky doporucuji purelan, doma nenosit podprdu vetrat,(pokud to nepujde jinak kloboucky).Ja bych mu odstrikane nedavala z lahve, je snadnejsi sat z lahve, aby jste neskoncila u neustaleho odstrikavani.Kdyz se bude blizit doba kojeni, zkuste sprchu, teplou a odstrikat rukou jen do vany trosku at prsa nejsou tak tvrda. Malinky si trosku poplace mozna ale tim ze budete dal. kojit telo pozna kolik vypije a prizpusobi rychleji tvorbu.Take mi pomohlo kojit v sede. jakoby trosku oprena ne v predklonu at ji to tolik netece, nepit pred kojenim, nepit kojici caje atd,.naopak pri problemu kdy jaoby neteklo brzy trosku nahrat, predklonit, a pred kojenim vypit aspon 2dc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to dělám tak, že jdu do sprchy, nahřeju prsa, odstříkám tam a jdu k malému… Přesně, jak píšete. Když se náhodou stane, že prso tvrdé nemám, tak mu ho dám hned a pije.. Asi 6× za den si prsa chladim a poté masíruju prsním olejem. Nejhorší je, že když polevim jedno, ztvrdne okamžitě druhé. Je to hrozný, ta bolest je nesnesitelná a mě je malého tak líto, jak pláče a čeká…
Nechci ho učit na flašku, ale asi bych mu občas chtěla dát odstrikane MM, protože poslední dobou se budí co hodinu a litat po každé hodině do horké sprchy a zase ho nechat plakat, než to polevi… Zakladatelka.
- Citovat
- Upravit
A stridejte prsa, jsou tvrda i proto, ze uplyne dlouha doba mezi kojenim.Napr.z prave (predpokladejme kojeni po 3h)v 6 a pak az ve12hod
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To sice muzete, ale lepsi nez odstrikavat, myt flasky,atd.Pak bude cekat na. lahev, nebo nepujde odstrikani tak snadno a to bude teprve plac.Je to na vas, ale ja bych to nedelala.Chce to chvilku pockat. a ja zpočátku vzdy kojila z obou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A prsa střídat při kojení nebo mezi kojením? Já se vždy snažím kojit z toho tvrdého a je tedy fakt, že někdy to vyjde tak, že z jednoho prsa kojim dvakrát po sobě…
Achjo, je to boj… ![]()
Takže teplá sprcha, tam odstříkat, nakojit, potom masáž, a potom zchladit např. tím chladicím polštářkem?
Zakladatelka
- Citovat
- Upravit
A odstříkat do úlevy to znamená co? Jakoby dokud to prostě nepřestane sát, nebo dokud se mi neulevi a nechat tam nějaké mléko? Ja vim, že to je blby se takhle ptát, ale v nemocnici mi opravdu nic neřekli a ja SS zoufalá…
- Citovat
- Upravit
Zkusila bych tohle:vite ze.mimi bude. jist priblizne za pulhodky (nebo az bude tedy. chtit)sprcha (i tak mejte prsa v teple.doma klidne i mikinu).tak nahrat obe prsa a lehce odstrikat tak, at prsa nejsou tvrda (to.je do ulevy at neboli, nejsou tvrda).Pak jit k malemu a zacit napr. pravym kojit chvilinku z praveho, pak zkusit trosicku z leveho(at ho trosku odsaje)vratit se k pravemu a tim dokojit. Dalsi kojeni naopak.az se situce trochu srovna kojit z jednoho a az se odtahne ze nechce zkusit jeste nabidnout druhe k dokojeni.Je logicke pokud davate z jednoho tak to bude tvrdnout porad naliva se tam.kam se odsaje a jste v zacarovanem kruhu. pokud maly nebude druhe chtit a bude po. kojeni tvrde tak zkusit nahrat nebo i bez nahrati.jen prstama odstriknout trosku napr.do prsniho tamponu…bradavky vetrat, osetrovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to boj, ale pokud chceš kojit, a ne to celé kojení zabít, tak nedávej malému flašku, popřípadně přes stříkačku, hodně zdaru, nahřívat, nahřívat a zase nahřívat, pokud by se tvořil zánět dala bych si na ně tvaroh
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A prsa střídat při kojení nebo mezi kojením? Já se vždy snažím kojit z toho tvrdého a je tedy fakt, že někdy to vyjde tak, že z jednoho prsa kojim dvakrát po sobě…Achjo, je to boj…
Takže teplá sprcha, tam odstříkat, nakojit, potom masáž, a potom zchladit např. tím chladicím polštářkem?
Zakladatelka
A odstikat myslim rukou, prstama
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A odstříkat do úlevy to znamená co? Jakoby dokud to prostě nepřestane sát, nebo dokud se mi neulevi a nechat tam nějaké mléko? Ja vim, že to je blby se takhle ptát, ale v nemocnici mi opravdu nic neřekli a ja SS zoufalá…
Do úlevy znamená jen trochu, aby to prso tak nebolelo, ale jinak ať si to vytáhne z prsa malý. A střídat prsa v rámci jednoho kojení. Při dalším kojení pak začít tím, kterým jsi naposled skončila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem odstrikavala i odsavackou. Slo to rychleji. Odstrikavala jsem ve sprse před kojením. Po kojení jsem si dala chladive polštářky. Do týdne 14 dní bylo po problému
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer, maminky, obracim se na Vás s prosbou. Nechce se mi už otravovat porodnici, protože tam mi absolutně nic nevysvětlili, nebo mi každá sestra řekla něco jiného… Takže z odchodu z porodnice nejsem z kojení dvakrát moudrá. Dva dny po porodu mi straaaaašně ztvrdla prsa… Hrozně to bolí, vždy si dám horkou sprchu, pak si dám studený obklad a masiruju olejickem - takhle jak mi to radili v porodnici, ale prsa porad tvrdnou. Malý se mi často nechytá, vždycky to nejdřív musím rozmasírovat, a pak kojit, jenže to se třeba malý 10minut musí vyplakat, než to jde a mě je ho líto. Chtěla bych teda mléko odsávat, než mě to poleví… Mám bradavky úplně krvavé a už nemůžu.. Zkusila jsem to a prsa vždycky poleví, akorát mám problém zase v tom, že když ulevím levému prsu, tak ztvrdne pravé a naopak… Chtěla bych se zeptat Vás, zkušených maminek, jak zacházet s odsavackou, prsy a mateřským mlékem.. Nevím, jestli mu mléko mohu dát odsate hned, nebo ohřát v ohrivacce, popripadne na kolik stupňů… Jestli mám odsat všechno mléko najednou a z obou prs… Za každé rady budu moc vděčná!!!