Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zaráží mě to nežehlení tady… myslela jsem, že se plenky a vůbec věci pro mimi žehlí proto abyto prošlo tím teplem a desinfikovalo se to pořádně a né proto aby to bylo pěkně rovné…
@Trixia žehlení není potřeba - v době automatických praček a praní na 60 je už proces vyprání z hygienického hlediska naprosto dostačující ![]()
Holky, tak jsem nakonec objednala 2 kalhotky Bambino Mio, pak klasický plíny a separačku do jde spláchnout…
Plánuju, že bych ze začátku dělala ten novorozenecký sklad, zasponkovala a dala kalhotky. A později jen do kalhotek složila plínu, dvě. To by šlo ne?
Pro začátek jsem vzala teda ty 2 kalhotky, mám cca 30ks plenek a jednu to roli separaček, to by mohlo stačit?
@Trixia Já jsem z tohoto důvodu žehlila všechny věci pro miminko celé šestinedělí, ale pak už jen právě proto, aby to bylo hezky rovné a uhlazené
ale přesně jak napsala kitharka, z hygienického hlediska je dnes samotný proces praní při 60 stupních plně dostačující ![]()
@kitharka píše:
@Trixia žehlení není potřeba - v době automatických praček a praní na 60 je už proces vyprání z hygienického hlediska naprosto dostačující
tatramatka na 60 neuměla?? Jako vycházím ze zkušenosti o skoro dvě generace starší.. ale přesto mě to překvapuje.. nicméně děkuji
přeberu si to nějak v hlavě ![]()
@Trixia na 60 asi jo, ale zřejmě ji neuměla udržet po dobu aspoň 30min fakt tu konstantní teplotu o 60°C
@Vali90 Svrchní kalhotky doporučuju mít aspoň troje, ideálně patery.. A separačky, ač výrobci často uvádí, že se mohou splachovat, by se neměly splachovat žádné - v čističkách odpadních vod dělají velkou neplechu..
@Vali90 Kalhotky bych taky doporučovala ještě aspoň jedny. Plenek mám 40 ks a je to tak tak… Ty separační ubrousky vydrží dlouho - kupovala jsem dvě role (už nevím kolik ks) a mám ještě půlku z jedné (malý má půl roku). Ty počůrané teda peru s plenkama a používám vícekrát.
Jo a sponka je super věc
Je lepší mít taky víc kousků, se mi potvory někam neustále schovávaly ![]()
@Trixia Já jsem žehlila jen při chystání oblečků a pak ne, ani v šestinedělí. Nežehlím ani normálně, jen vyloženě nutné věci ano. Žehličkou to přepaříš, ale pak ti to stejně leží ve skříni/komodě, dítko se v tom „pohybuje“ všude… A zrovna oblečení mi nepřijde to nejrizikovější z hlediska nějakých bakterií či plísní ![]()
Ale třeba tchýně žehlila mojemu i trenky, tak pak si vyber
Žehlit či nežehlit ![]()
@Ivul87 píše:
@Trixia Já jsem žehlila jen při chystání oblečků a pak ne, ani v šestinedělí. Nežehlím ani normálně, jen vyloženě nutné věci ano. Žehličkou to přepaříš, ale pak ti to stejně leží ve skříni/komodě, dítko se v tom „pohybuje“ všude… A zrovna oblečení mi nepřijde to nejrizikovější z hlediska nějakých bakterií či plísní
Ale třeba tchýně žehlila mojemu i trenky, tak pak si vyberŽehlit či nežehlit
pro sebe taky nežehlím a partner zatím pere u maminky, pak to jen budu pěkně věšet, nepozná pořádně rozdíl, ale lítkové plenky bych asi žehlila… takhle já jsem úchylná takže jsem připravená na to, že nebudu i budu látkovat
co když bude malá alergická a nesnese jednorázovky… tak zjišťuju, co a jak… to s tím praním mě překvapilo…pravdou je, že bude i sušička, a tam je teplota dost vysoká… no uvidíme ![]()
@Trixia píše:
pro sebe taky nežehlím a partner zatím pere u maminky, pak to jen budu pěkně věšet, nepozná pořádně rozdíl, ale lítkové plenky bych asi žehlila… takhle já jsem úchylná takže jsem připravená na to, že nebudu i budu látkovatco když bude malá alergická a nesnese jednorázovky… tak zjišťuju, co a jak… to s tím praním mě překvapilo…pravdou je, že bude i sušička, a tam je teplota dost vysoká… no uvidíme
Ono je to asi i hodně o pocitu, mě to nevyžehlené nevadí. Pořádně vyklepu na sušák a hotovo. Chápu, ale že někomu to prostě vadí, že to není rovňoučké
Já zas drhnu spáry a odtoky v umyvadle a vaně starým zubním kartáčkem
Každá máme něco ![]()
@kitharka @Ivul87 Takže svrchní kalhotky teda dokoupím. Nevím jestli mám bazírovat na bambio mio nebo zkusit i jiné? Případně jaké?
Látkový plíny teda taky ještě dokoupím, jen se v tom neorientuju - neřeším materiál, ale prostě nějaký koupím, když jich je tam 10 za rozumnou cenu - do 400,– ale tchýně teď koupila 10 nějakých, který jsou skoro průhledný
takže počítám, že ty asi na přebalování nebudou vhodný.
S tou separační vložkou… Když ji teda nemůžu spláchnout tak co s ní?
jako normálně do koše?
to spíš asi pytlík a jak jich bude víc, tak koš?
ptám se, nevím.
Já se chystala celou dobu být na papírových plenách. Pak jsem byla nahlodána a říkala si, že to teda zkusím, ale že šestinedělí budu na pamperskách. No a teď si říkám, že bych do toho šla už z porodnice a uvidím jak mi to bude vyhovovat.
Prosím ještě k novoskladu… je asi lepší si nachystat několik plen (5-10) rovnou složených než to asi skládat při přebalování že?
a ta čtvercovka je lepší rozměr 70×70 nebo 80×80? ![]()
Jinak ty sponky na plíny ještě musím dokoupit - cca 2-4
Prosím moc Vás všechny, co látkujete, kolik jste úplně kompletně dali za první rok za plínky, kalhotky, separační plínky a všechno další nutné vybavení? U nás se teď začali dost řešit finance a zvažuju tuhle variantu na základě peněz + ekologický pohled. Ale šla bych do toho jen v případě, že by to nebycházelo finančně hůř než papírovky, protože momentálně je to u nás hlavní otázka. Papírové plíny navíc kupuju už několikátý rok a mám slevu /cca 3,25kč za 1ks a denně spotřebuju tak 8 plen určitě (dítka mi kakali vždy dost často jako kojené). Vychází mi to teda na necelých 10tis. za rok. Látkové plínky počítám pořizovací cena, plus cena praní (voda, dětský prací gel, energie), plus žehlení (energie), plus separační vložky, kyblíky na odmáčení a v neposlední řadě práce a čas navíc. (jen doplním že trvám na tom, aby šly případné látkové plenky žehlit a vyvařovat, na to jsem prostě maniak, musím to mít pro svůj klid
) Takže jestli někdo víte kolik vyšla kompletně pořizovací cena celé sady látkování na 1rok a pokud by někdo náhodou počítal, co vyšla následné péče o plenky, jestli se to může nějak finančně vyplatit?
Já totiž ať počítám jak chci, když koukám na ceny látkových plínek, tak mi to prostě vychází mnohem hůř, než ty papírové (za cenu co je mám já)..
Díky moc za případné rady a za založení užitečné diskuze ![]()
@Trixia píše:
tatramatka na 60 neuměla?? Jako vycházím ze zkušenosti o skoro dvě generace starší.. ale přesto mě to překvapuje.. nicméně děkujipřeberu si to nějak v hlavě
Dřív se plenky praly na devadesát a stejně se žehlily, takže mi to hlava taky nebere:-)
@maminkaBeáta Já asi nejsem ta vhodná osoba na odpověď - teprve mě všechno čeká… ale co jsem tak zjistila…
Svrchni kalhotky - můžeš mít rostoucí nebo podle kg. Já jsem brala rostoucí 2× a jedny novorozenecký budu brát teď. Jedny za cca 350,– (průměr) Tak dejme tomu, že v akci máš i pampersky jedny za 350,– takže máš 3× 350 = tolik ks papírových…
Klasické látkové pleny - ženy radí 40-60ks. Co jsem se dívala na netu, tak koupíš 10 bílých taky asi za 350,– takže opět 4× 350 = tolik ks papírovek
Pak ta separační plínka (ale to je na tobě) já chci roli kde je 200ks za 200,–
A asi ta sponka na plíny 2-4? Dle uvážení, jedna za cca 55,–
JO a kbelík jsem koupila za 200,–
Takže asi tak
musíš si to sama vypočítat jak se ti to vyplatí. Protože samozřejmě něco dáš za vodu a elektriku - prací prášek mi přijde zbytečný řešit…
My čekáme první a chceme ještě jedno, tak si myslím, že se to vyplatí…