Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Vali90 píše:
@maminkaBeáta A v čem pereš?
ve Froschi hypoalergení kojenecký gel, mají ho v DM
Lovela nic nevypere a Persil i když sensitiv dětský tak měla malá vyrážky.. každopádně ani to není zrovna levné a dávkování dodržuju ![]()
Pozn. Jo a to teda počítám 7,50 průměrně za jednu pračku prádla za měsíc i dospělácké, to samotné dětské bude stát ještě víc :/
@maminkaBeáta hmm tak to je blbý
já peru v Persilu… jako napadlo mě ještě dělat mýdlová sliz, ale je to pracnější
A zkoušela jsi nějaký dětský prášky z DMka? Ta jejich privátní značka?
Zkus si prvně propočítat, jestli se ti to vůbec vyplatí špekulovat nad látkovýma… Od toho bych se odrazila a zkoušela hledat, kde jinde by se i dalo ušetřit ![]()
@maminkaBeáta
ty jo. Mě nikdy nenapadlo přepočítávat za kolik peru
. Ale je to i tím, že jsme zatím jen s manželem sami… Prádlo netřídím
, koupím vždy Persil Sensitiv gel - velký balení a hotovo. Je fakt, že peru 1-2× do týdne a ten gel nám vystačí skoro na půl roku si myslím
@Vali90 nevím jaké bude další mimčo, uvažuju o látkování pro to mimi co čekám. Starší jede v papírovkách a tam to asi už tak nechám, protože už se budu i snažit začít naučit na nočník, abych právě neměla těch plín tolik zároveň. Ještě starší plínky už nepotřebuje. Akorát že já jsem zrovna kontaktní alergik a obě starší měly alergie na prací prášek, tak ten musím zrovna kupovat nějaký šetrný. Na těch látkových se mi lidí i to že člověk neplní tolik popelnice netříditelným odpadem což ale pro mě dost vyrovnává kolik je s tím navíc práce. Pak zbývá řešit ty peníze a když to počítám, mě to vychází docela hůř, než ty papírovky.. ale zas tu maminy píšou, že pak látkovou sadu prodaly…
@Vali90 tak u nás je úplně jiný režim, tři děti, spousta prádla, peru denně a to mám velkou pračku na 12kg prádla.. je toho spoustu, děti několikrát denně převlíkám, postele dětí tak 2× týdně, deky z ohrádky, koberečky, ručníky… sem tam celá peřina nebo polštář (počůraní, polití čajem, poblinkání…) takže já peru a peru, právě u nás významná položka v rozpočtu ještě s těma drahýma pracíma gelama
@maminkaBeáta Tak určitě se dá koupit i levnější varianta. Počkej na odpovědi ostatních. Nebo koupit použitou sadu plenek… To se ale mě osobně nelíbí
. Jako myslím si, že úplnej minimální základ se dá pořídit za 2500-3000,– když koupíš levnější nebo v akci…
Mě je třeba živ. pros. celkem u zadnice…než plíny tak mi přijdou horší igelitky či plastové láhve… ![]()
@maminkaBeáta Jo, tak to je už pochopitelný, že ten prášek řešíš…
jako fakt bych si to propočítala… a podle toho udělala závěr
@boball píše:
Dřív se plenky praly na devadesát a stejně se žehlily, takže mi to hlava taky nebere:-)
děkuji, jsem ráda, že nejsem zmatena sama
ale čím dál tím víc se vidím u těch jednorázovek, i když na začátek látkování mám všechno… prostě „vždy připraven“
mám výhodu, že mám děsně hodnou babičku a rezervu na to se rozšoupnout…na druhou stranu 20 látkových plen nevyjde v lékárně tak draho a určitě se u miminka neztratí…
@Vali90 píše:…
Mě je třeba živ. pros. celkem u zadnice…než plíny tak mi přijdou horší igelitky či plastové láhve…
@maminkaBeáta když jsem rozpočítávala kolik vyjde praní, tak praní jedné plínky vycházelo podle naplněnosti pračky přibližně na 1kč za plínku včetně žehlení.
Ohledně ceny základní výbavičky moc neporadím, protože tu jsem kupovala před 8 lety a teď už jenom obnovuju a na každé další dítě to vychází kolem 5000 za celé plenkové období. U nás jsem i hodně zohledňovala cenu za odvoz popelnice, protože se platí podle velikosti popelnice a četnosti odvozu a ne podle počtu lidí v domácnosti. Látkové plenky v tuhle chvíli používám už na 4.dítě a možná bude ještě další, takže tam je ta úspora opravdu hodně znát.
Asi bych při rozhodování zohlednila i to, jestli už to bude poslední dítě nebo je možné, že ještě nějaké bude.
@tezi no právě že zatím asi končíme..teď čtvrté těhu) já bych do budoucna třeba ještě i jo, ale momentálně máme stopku skrz finance.
@maminkaBeáta vím, právě proto jsem se ptala. V tom případě bych možná do látkových plínek nešla ![]()
Mě původní výbavička plenkama značky bambino mio vyšla snad na 15000 i s praním to vycházelo něco přes 20000 za 2 roky. Ale jednorázovnky pro nejstarší vycházeli za 2,5 roku přes 30000. Látkové plenky jsem kupovala s tím, že je budu mít minimálně na 2 spíš 3 děti. Teď už je má 4.dítě, malé mám ještě původní, ale už jsou v hrozném stavu.
@Trixia Není zač. Jak říkám, beru to orientačně
Jako do látkových bych šla určitě, pokud se plánuje víc jak jedno dítě (náš případ) nehledě na to, že vodu máme ze studny takže platíme navíc jen elektriku a prací prostředek. A díky té separačce se nebudu zaobírat hovňajzama, ale spláchnu je
.
Zkus mrknout na nějaký videa. Já jsem byla pro papírový plenky a asi teď 4 dny co fakt koukám po látkových tak se mi to líbí čím dál víc
. Ale netvrdím, že moje dítě nepozná papírovou plenu - minimálně v porodnici a pak na cestách případně dovolených ![]()
Právě prací prášek je docela pálka, takže ten k tomu počítám. Mně teď stojí 7,50kč za jedno praní dětského. když plínky pereš 3× za týden cca tak je to týdně 22,50kč, za měsíc cca 100kč navíc jen za prášek. (ten jsem dlouho vybírala, protože se mi děcka osypávaly (i já jsem alergik). Pro dvě děti se to už vyplatí na 100%, to věřím že určitě.