Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den, holky,
mám dotaz, nějak nám to nedošlo, že nám v porodnici neřekli, jakou má mít novorozenec teplotu? Měřili jsme v konečníku, vycházelo to na 37,3°C. Někde jsem četla, že we ma odečíst půl stupně, ale většina nemocnic píše nic neodecitat a běžná teplota novorozence v konečníku že je až 37,5°C.
Jak to děláte vy?
Dítě nám po blikání trošku sípalo, tak abychom věděli, jak případně hlídat teplotu.
Dekuji za zkušenosti a postřehy.
Měřila jsem v konečníku, odečítala půl stupně. Teplotu srážela až nad 38.
V zadečku, 0,5 °C dolu. Děti můžou klidně mít lehce nad 37. Řešila jsem až tak od 38,5.
@Freesia1 píše: Více
Jo, taky nám říkali neodecitat…
Pak při nemoci na pohotovosti na mě koukali jak na deb*la, že se samozřejmě odečítá
@ALIPELI píše: Více
Ty jo, a v které nemocnici vám to řekli? Aby ostatní vedely.
Jinak děkuji, takže to vypadá, že i u novorozenců tedy dle vaší praxe odčítat.
Tak jsem klidnější a pak se zeptám naší pediatricky, jak to dělat i dle ní.
Mimochodem, máte některá zkušenost, co pomáhá na skytavku? Někdy ulevi kojeni, někdy to je ale po něm a nic nezabírá… Pak to je kolotoc blinkání, škytání, kojení, štípání, blinkání…
@Freesia1 píše: Více
Obojí Liberci, porodnice i detska pohotovosti
Na skytavku občas to napití, ale někdy prostě nic.
Měřila jsem max teploměrem na čele, do konečníku nikdy. Nicméně horečku vždy poznám přiložením svých líček na líčko dítěte. Pak případně ověřím teploměrem.
Teploty typu 37,2 není třeba hrotit.
Jinak v konečníku je samozřejmě o 0,5 stupně míň. Nicméně jsem pro to, netrápit dítě zbytečně kvůli zjištění, jestli má 37,2 nebo 37,3.
Neodečítá se tuším po dobu 6N, kdy je to novorozenec. Jakmile se přehoupne v kojence, tak už se odečítá.
Ale teplotu do 37,5 bez jiných příznaků nemoci neřeším.
Děkuji za postřehy. I v lékárně nám říkali, že není třeba do 38°C řešit, pak rychle reagovat.
Poptám se ještě naší pediatricky.
Přeji všem zdravé děti.
@Velryba černá píše: Více
A jo. Já si to spojila nějak s tím 6N.
![]()