Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky jak vám „povídají“ 14 měsíční dětičky. Co už všechno umí říct? děkuji
Tak v tomhle veku Ema nerekla ani ham,natoz mama,tata..ted mluvi paradne
Mluví blbě a málo ![]()
Hamam, máma, táta, bába
mňau, chrochro(prase), bů(kráva), uaa(lev)
hůů(vlak), brm(auto)
To je asi všechno
Navíc krávu-vlak-auto říká skoro stejně a prase a lva taky ![]()
U nás to teda jede hodně. Všechna klasická zvířátka- zvuky.
Mezi nejoblíbenější slova patří mama, tata, ňami,hapalo, papa, čau,hají-když chce spát, papí (papír), kapky, haló na telefon. Říká pán, paní nebo mimi či kuk (kluk). Nové slovo je teď tkání (tkanička), beru (beruška), kartá (kartáček) a pupi (pupík). Hepší, babi, deda, Zdeni, plíní,–plínka, dup, teta, kola-množné číslo od kolo, krk, bundi-bunda,bejle-brejle, děti, Aní-Anička. To jsou ta, která používá aktivně.
Jinak skoro všechno opakuje ![]()
Jo a je jí 15 měsíců, ale většinu už mlela na 14-ti.
Tak já mám takhle starýho kluka a neřekne nic
. No skoro nic. Táta, máma, ale to spíš mu nějak vyklouzne z pusy, aby jako ukázal a řekl táta, máma to né. Ham, papů, brm vůbec. Co říká tak jedině hají a nebo hajs, když piju kafe, tak ukazuje na hrníček a nebo troubu, když peču a nebo na topení. Toť vše. A to mu povídám, zpívám, pouštíme písničky, pohádky. Má staršího bráchu. Dr. říkala ať jsem v klidu, že kluci jsou pomalejší. Je pravda, že první kluk taky nemluvil a potom se mu ta pusinka nezavřela.
Kubas tohle dobou zvládal komplet rodinu (vyjma dědy, toho viděl je občas) a asi i r jiných slůvek, už si nepamatuju, David uměl jen máma, Dáda, bába. Ani teď toho o moc víc neumí, neb je líný. Radši si jede svojí hatmatilkou .)
Štěpánkoj už bylo rok a půl a jsme na tom s mluvou docela bídně, ale je to tím, že je prostě línej. Tak od roka umí máma, táta, postupně se přidalo eee, pálí, bác bum a te'd přidal zvuky zvířátek. No a to je všechno. Rozumí všemu, na všechno si ukáže, všude nás dovede ale mluvit prostě nebude.
My jsme si v 15m dělali seznam slov - protože jsme četli článek, že slovní zásoba je v 15m 10-20 slov v průměru. Adélka je na mluvení extrémně šikovná, takže nás zajímalo porovnání. Dopočítali jsme se 65 slov, které 100% ví, co znamenají a používá je. Pak bylo spousta dalších, které zopakuje, ale nepoužívá, neví. Ty jsme nepočítali. Říkala kromě máma, táta, bába, děda, teta… i názvy a zvuky všech možných zvířátek a její oblíbené je ptát se na vše věta „co to je“ a odpovídat „tady je“.
Ale chodit začala až kolem 15m, takže každý je šikovný na něco jiného.
Nijak ![]()
Klárka v tomto věku neříkala abosultně nic smysluplného, později začla s „ham“, ale to až tak kolem roka a půl. Ondra je proti ní trochu napřed, dělá už jeden smysluplný zvuk („ták“, když ukazuje „tak je veliký“).
klukum je 13 mesicu, mame BAF, HAM, JESTE, JEZISI, PAPA, TATA, NENE a parkrat bylo neci ![]()
mama,tata,bába,děda,teta,pálí,hajsa,hají,nyny,oko,nos,kyti,hafík,nahoru (na to jsem poslední dobou alergická,natahuje ruce a řve NAHORU),dolu,noha,ruka,čaj,prádlo,paci,tanyny,tam,tady,taky,šála,svoje jméno,malá,vana,určitě jsem na něco zapomněla,teď začala hodně opakovat,tak fakt těch slov každým dnem přibívá
zvířata zvuky-pes,kočka,kráva,prase,kun,ovečka,králík,koza,opice,ptáček,ryby
ted už začíná spojovat,např.řekne -jdeme za tetou ( volaní mamííí,táto,babí… na nás řve od 10 měsíce),kde jsi mámí nebo si řekne že je malá Lucinka a pohladí se,říká krásně k a r.Mluví hezky,má to prý po mě já jsem taky takto mluvila a brácha zase do 3 let mlčel,asi tam hrajou roli nějaké geny.
dej, svítí,dudu, kyti, hafhaf, maumau(kočička) bů, neci, nene,deda,baba(pápá),ákák(cákycáky), tutu)auta co jezdi venku) brmbrm)auta hračky co máme doma)-nechápu jak si to takhle rozlišil ![]()
malá mi v tomto věku neříkala kromně máma,bába,ham a káká(táta)jen zvuky zvířat a co je to? co je to ukazovala a ptala se na všechno a kolem 16 měs.začala ze dne na den mluvit ve větách. Jako by si dělala slovní zásobu teď ve dvou letech mluví úplně normálně nešišlá a je jí dobře rozumnět.
pett09 píše:
ahoj maminky jak vám „povídají“ 14 měsíční dětičky. Co už všechno umí říct? děkuji
Syn (15m) říká brrrmmm (auto) a mama, jinak nic.
Ale my s ním znakujeme, takže to je o něčem jiném. Domluví se s námi dokonale, znaků umí nepočítaných, takže pohoda. S dcerou jsme to dělali stejně - znakovala, do dvou let nemluvila vůbec, úderem druhého roku začala mluvit v souvětích a od té doby zavře pusu jenom při spaní. ![]()
Taky znakujeme, jinak říká - máma, táta, cici, bába, papa(papat)bunbat.Baf a takové podobné.