Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky, úplatňuje některá z vás doma bezplenkovou metodu? Chtěli bychom to dělat u malého, ale nevím přesně jak, nemám zkušenosti a hlavně od kterého měsíce bych měla začít. Předpokládám že novorozeně nemůžu nechat ležet nahé a „čůrej si jak chceš“ ![]()
ahoj Páji,
byla sem na jednom kurzu.. není to uplně o tom že necháš dítě ležet a čůrat kam chce..
praktikovat to lze prý od narození a jde v podstatě o to že zachytíš signál. Děti údajně přirozeně dávají vědět že hodlají vylučovat. Ze začátku se líp chytá stolice (vidíš že dítko tlačí až třeba zrudne)
a pak se to vypilovává dál..
NOrmálně má dítě plíny ale na ty vypozorované signály bys měla zkusit rozbalit a dát pod něj malý nočníček.. nebo něco tvarově podobného..
jo a prý taky mu máš ukázat něco aby vědělo že už má tlačit - třeba palec… když si zvykne tak už bude vědět
No a hlavně trpělivost, protože některé děti se to učí dýl..
pak dej vědět jak to jde, já to zatím nepoužívám protože sem měla předčasný porod a mimi je ještě v péči porodnice
další inspiraci můžeš najít i v diskusi https://www.emimino.cz/…etoda-24112/
Romaelka píše:
ahoj Páji,
byla sem na jednom kurzu.. není to uplně o tom že necháš dítě ležet a čůrat kam chce..
praktikovat to lze prý od narození a jde v podstatě o to že zachytíš signál. Děti údajně přirozeně dávají vědět že hodlají vylučovat. Ze začátku se líp chytá stolice (vidíš že dítko tlačí až třeba zrudne)
a pak se to vypilovává dál..
NOrmálně má dítě plíny ale na ty vypozorované signály bys měla zkusit rozbalit a dát pod něj malý nočníček.. nebo něco tvarově podobného..
jo a prý taky mu máš ukázat něco aby vědělo že už má tlačit - třeba palec… když si zvykne tak už bude vědět
No a hlavně trpělivost, protože některé děti se to učí dýl..
pak dej vědět jak to jde, já to zatím nepoužívám protože sem měla předčasný porod a mimi je ještě v péči porodnice
Já teda nevím, ale malá se dokázala posr..během vteřinky bez jakéhokoli zrudnutí a to i 6× denně ![]()
K bezplenkové metodě je diskuzní fórum www.bezplenek.cz Pokud máš před porodem, je nejlepší si přečíst nějaký úvod k metodě, třeba na zmíněné stránce. Nejlepšív je začít co nejdřív, my jsme začali hned po porodu.
Potřeba kakat a čůrat se nepozná jen ze signálů, ale i intuicí a načasování. Mě se osvědčilo kojit nad miskou (nočníkem pro BKM), kakání se tak chytá spolehlivě.
Myslím, že hledáš na blbém foru. Zkus třeba sousedy babycafé nebo www.nosenideti.cz - tam jsou podobným metodám více naklonění. Pak jsem ještě slyšela www.slepicarna.cz , ale tam jsem nikdy nebyla.
Ahoj, malýmu bude rok a zkoušíme dávat hodně na nočník-kadí většinou už jen do nočníku. Dnes jsem mu i sundala plínku a zatím se mě ani nepočůral, ale…Dávám ho na nočník co 20min. mezitím si ještě kadí, takže defakto nedělám nic jinýho jak ho dávám na nočník. Jak to děláte vy ostatní, co máte malý děti bez plínek? To je dáváte pořád na nočník? nebo vaše děti nečůrají tak často?
@goldenka já dávala syna cca od 15m, zkrátka od doby, co byl ochoten se do nočníku vyčurat. Jasně, raflo mě to velmi rychle a vysazovala jsem po 30min a syn po 2dnech řval při pohledu na nočník. Takže jsem sklidnila hormón, prodloužila intervaly na 3/4h, měl na sobě plínu, když měl v plínce po té 3/4h sucho, tak super, když ne, nic se neděje, dáme suchou a jedeme dál. Intervaly se celkem rychle prodloužili a třeba dopoledne pak čural zhruba 2×-3× a to už jsem poznala, že potřebuje podle rlzných náznaků a byla to opravdová „bezplenkovka“, i když s pojistkou, kdy jsem poznala, že potřebuje, občas zafungovala intuice a časování bylo až na posledním místě.
Doporučuju nehrotit, nejet na 100% suchost, ale tak, aby to vyhovovalo oběma zúčastněným stranám ![]()
Mně mrzí, že jsem o tom nevěděla, když se narodila dcera. Ta měla signály uplně jasné, ale netrklo mě ji takhle učit. Prostě jsem viděla „signály“, počkala a šla přebalit. Vždycky před tlačením zbledla a zrůžověly jí oční víčka.
A na čůrání jako miminko zvedla nožičky a na chvíli ztuhla, takže by to šlo. Škoda no.
Já se chystám zkusit bezplenkovku od porodu, ale uvidím, co na to moje trpělivost a nervíky. Kamarádky sestřenka má bezplenkovku od 3.měsíce. Jen je pravda, malá teď v roce začala prý hodně čůrat, takže s ní furt lítá, protože malá není na plínky zvyklá a vůbec je nenosila a ani nenosí…
GOLDENKO, MÁM STEJNĚ STARÉ DÍTĚ. bEZPLENKUJI OD NAROZENÍ. Dáváám čurat po každém jídle, pití, spánku, před spaní, po vyndání z šátku. Mezi tím podle toho, jak pije. 20 min už to není, to bylo jako miminko. Teď čurá tak co půl hodinu až hodinu. Mě se vyčurá tedy hned, do půl minuty. Takže i při 20 vysazeních denně to tolik času nezabere. Aby to nezačalo dítě prudit, tak střídám místa čurání - nočník, záchod, čurací miska. Stejně ale vede venku na travičku, tam trávíme hodně času.
Já právě vysadím a pokaždý se hned vyčůrá a to ho dávám po těch 20minutách, když ho nechám dýl tak už se počůrá, takže asi fakt čůrá takto často
Hrotit to nechci, důvod proč to dělám je ten, že se lehce zapruzuje a tak musíme často větrat zadek a při tý příležitosti chodíme na nočník. Možná by bylo dobrý koupit ty učící plínky jako sichr přes den když jsme doma. Než mu totiž sundám pampersku je pozdě a navíc pak už nejdou kloudně zalepit zpět.
A nechceš zkusit látkovky? Ty jsou na todle nejsnažší. KOupit jedny natahovací svrchnáky. Do toho složit na nudli jeden čtverec. Stáhnout to jde hned ( mnohem menší vopruz než pořád rozlepovat jednorázovku). čtverce doma už určo máš. rychle schnou, v pohodě jich bude stačit točit 10
@Alpaka Mám látkový plíny ještě po ségře, takže 18let starý, ale styřelý nejsou. Ty by stačili? Takže by jsem koupila jen ty svrchňáky a to by stačilo? Blbě se ptám, protože tomu fakt nerozumím, nikdy jsem se o to nezajímala-jedeme v pamperskách, ale teď by to stálo za zvážení, alespoň přes den doma, na cesty by jsem dala jednorázovku.
Jasně stačí starý čtverec. pokud je jen na jedno čurání, tak stačí. bobek to nechytí, to by šlo na svrchňáky, ale pokud kadí do nočníku, tak není co řešit.