Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jak byste co nejefektivněji zreagovaly na skoro pětileté dítě kdyby vám řeklo ‚mami ty jsi hnusná‘ nebo nějakou podobně drzou hlášku? Ani jsem nevěděla, že toto slovo zná
prý ho zná ze školky. Díky za reakce ![]()
@Liz hodlám to řešit tak, že mu v klidu vysvětlím, že se máme rádi a lidé, co se mají rádi, si takové věci neříkají. Pokud to bude mít důvod, že je naštvaný, tak mu řeknu, že chápu, že se zlobí, ale ani když se zlobí, se to neříká. Pak ho pošlu do pokoje a až se mu omluví, tak může ke mně. Řešila jsem to tak i s tříletým, co mi řekl, že jsem fuj + mi řekl „maminko čáry máry fuk, zmiz“, když jsem chtěla, aby uklidil hračky.
Hnusná ve smyslu šeredná nebo na něj zlá? Mě se včera stalo, že jsme byli na procházce, já, 2,5 letý syn a 3 měsíční miminko v kočárku. Jednou rukou jsem táhla kočárek, v druhé jsem měla synovo kolo, na kterém už nechtěl jet a do toho začal kňourat, že chce vzít do náruče. Vysvětlila jsem mu, že nemůžu a proč a on mi na to řekl „maminko ty jsi na mě tak ošklivá“…hodně mě to zamrzelo a znovu jsem mu vysvětlila, proč ho nemůžu vzít… doma jsem to říkala manželovi, syn to slyšel, vzpomněl si na to a začal o tom sám vyprávět, tak mu manžel vysvětlil, že jsem ho opravdu nemohla vzít (aby to slyšel od obou rodičů). Nevím, jak nejlépe reagovat, prostě asi vysvětlit proč nemůžu, proč jsem to udělala tak a tak…
@Liz nejsem klidná, bublám jak papiňák, ale po zlým jsem zatím nikdy ničeho nedosáhla, jen kluk řičel jak siréna a do večera byl na zabití. Co mám děti, tak jsem pořád klidnější a klidnější. Ještě před 3 lety bych ti napsala, že bych mu dala takovou, že by vzal druhou o zeď. ![]()
Jo a nemám žádnýho nevychovanýho prevítka, naopak má velice pevně stanovené hranice. Jen mu je nevytyčuju násilím.
@Billi píše:
@Liz „maminko čáry máry fuk, zmiz“, když jsem chtěla, aby uklidil hračky.
Já svojí osmileté buď v klidu vysvětlím důvody a nebo jí řeknu, že na ní zlá teprve začnu být a to se teprve bude divit. většinou ji tak vykolejím, že je hned klid
záleží na tom, proč se zrovna vzteká a jak moc unavená jsem já…
Taky mam Doma 4,5leteho drzouna, vcera uz dal na Zadek poprve i tata..trikrat byl upozornen, ze jestli neprestne, dostane, tak Dostal…ale my vidime, jak ostentativne zkousi, kde jsou hranice…nechci ho rezat, ale on se nam normalne smeje do obliceje a rika-nedostanu, nedas mi na Zadek atd. s vyrazem mikyho cabadaje
…ale 4letak prece jeste ne e ne, ja myslela, ze to prijde az pozdejic ![]()
Já bych ani neřekla, že je to drzé.. je to prosto slovo, co hodně lidi používají, a asi ji ani nenapadlo, že by to říkat neměla- hnusná, škaredá atd.. třeba tím chtěla vyjádřit, že se jí nelíbí chování kní a nebo celkem..
Třeba mě by víc vytočilo, kdyby mě řeklo dítě, že jsem pitomá
Mě kluk 5letý řekl, že proč jsem pořád tak nevrlá a tvářím se škaredě.. byla jsme torchu nervní z vánočních příprav ![]()
Příspěvek upraven 30.12.14 v 20:35
@Zuzlounek u nás to bylo taky ve smyslu zlá. Chtěla jsem, aby už ležela v posteli a po mliontý nevybíhala ven
Řekla jsem jí, že už jí nechci vidět z postele venku. Proto jsem hnusná. Chtěla ještě šťávu pro kterou jsem zrovna šla (ale myslím, že to byla spíš další zámínka, než žízeň) Tak jsem jí řekla, že jí žádnou šťávu nepřinesu, když jsem hnusná, že hnusný mámy se o děti nestaraj a nenosej jim do postele pití. Tu šťávu jsem jí fakt nedonesla. Teď si říkám, že to byla asi fakt blbá reakce ![]()
edit rozhodně jsem to neřekla teda klidnym hlasem
Příspěvek upraven 30.12.14 v 20:39
Jinak bych hned řekla, že takto mi říkat nebude, že je to škaredé slovo a chci, aby spala a že se s ní o tom nebudu bavit.. ![]()
S petiletym resim to stejny, dlouho v podstate nemluvil, kazdy slovo, co srozumitelne rekl jsem slavila… Bohuzel ted rozumim vic, nez bych chtela… Nastesti okoli jeste moc ne…
Nejvic me mrzi, kdyz ma trenovat logopedii, nechce a zacne rikat, ze „nesnasi maminku“ ![]()
Tak koukám že ty pětiletý deticky maji v tomhle věku nějaký zajímavý období. Ta naše je tak poslední měsíc na zabití… Všichni jsme hnusný a zlý a nikdo ji nemáme rádi. Manžel už začíná trošku zurit
Já myslela ze to chytá až pubertaky ![]()
@werca002 ty jo, já teď pořád slyším od kluka.. nikdo mě nemá rád, pořád na mě křičíte.. fakt si už říkám, jeslti pořád neřvu, a le on to řekne při každém zvýšení hlasu