Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Angua píše:
Jenom doplním obrazovou informaci k sandrikově příspěvku:
Všimni si, že v buňkách, kde jsi psala vzorec, se místo vzorce objeví výpočet, ale když si do některé z těch buněk klikneš, tak se v řádku vzorců (to je ten bílý řádek nad tabulkou, co je u něho napsané ** fx ** ) neobjeví ten výsledek, ale ten vzorec, co jsi psala původně.
Děkuju za doplnění
já sice nikde v kurzu nedělám, ale naučila jsem mojí babičku (tehdy jí bylo 70) pracovat s pc a to jsem jí to vše vysvětlovala po telefonu, kdy jsme obě seděly u počítače
Dneska ve svých 79 běžně píše ve wordu, excelu, vybírá a odesílá poštu, takže vím, že se musí vysvětlit fakt všechno, na spoustu pak člověk už úplně zapomíná a dělá to automaticky, takže kdyby tě napadlo ještě něco k vysvětlení a objasnění, budu ráda.
Angua - předávám ti štafetu, musím jít pracovat
tterko - tak ať se ti podle návodu daří a brzo už to bravurně zvládáš
Tak tedy zase ty obrázky: ![]()
Průměr:
V české verzi se píše do vzorce přímo PRŮMĚR, i s diakritikou (viz. obrázek) ![]()

Maximum:

Celkový součet za týden:
Zvolila jsem variantu, kdy se sečtou jen součty za jednotlivé dny - přišlo mi to jednodušší ![]()

Sandrik , tak to babičku obdivuju, je fakt dobrá, že se to takhle naučila a používá to - a klobouk dolů tobě za trpělivost. Nejhorší je, když 250× řekneš: „a mažeme klávesou backspace, to je taková ta šipka doleva, co je úúúúúplně nahoře“, všichni kývou, kývou, používají to a 4. den kurzu řekneš paní: „nevadí, tak to vymažte“ a ona na to „a jak to mám jako vymazat?“
V takových chvílích se mi chce vyskočit z okna
![]()
Ještě doplním poslední věc, než odkráčím na oběd a na první velký ultrazvuk ![]()
Určitě sis všimla, že ve sloupci Prodáno průměrně za den máme příliš mnoho desetinných míst. To vypadá hnusně, takže to napravíme ![]()
Označíš celý sloupec s těmi vypočtenými hodnotami (tzn. buňky J3 - J11) a v nabídce Formát klikneš na Buňky (tak, jak když jsme zarovnávali ten text).
Tentokrát si vystačíme s první záložkou, Číslo . V seznamu Druh:, který je na levé straně si vybereš možnost Číslo, vpravo si pak můžeš nastavit počet desetinných míst, které budeš chtít zobrazit - jako výchozí je tam 2, což mi přijde takové standardní, takže bych to klidně nechala
Potvrdíš tlačítkem OK.
A výsledek:

Pokračování příště
Hodně štěstí… ![]()
Holky, jste zlatíčka. Moc děkuji.
Takhle, když mi někdo popíše, jak se to dělá, tak už mi to přijde jednoduché, ale prostě mi to nejdřív musí někdo vysvětlit, abych věděla jak na to
- z knížky to nepochopím ani za nic.
Takže jsem si zatím udělala tabulku se zeleninou a mám tam jiná čísla, abych to neměla odkud „opisovat“. Jen jsem si chtěla frajersky vypočítat ten podíl - napsala jsem do tabulky =podíl(B3:H3) a enter - a ono mi to napsalo Název?
- takže nic. Počkám si na další rady ![]()
tterka píše:¨
Jen jsem si chtěla frajersky vypočítat ten podíl - napsala jsem do tabulky =podíl(B3:H3) a enter - a ono mi to napsalo Název?- takže nic. Počkám si na další rady
musíš napsat akorát =I3/B13 … podíl celkového počtu jablek ku celkovému počtu ovoce
(klasické matematické operace jako součet, rozdíl, násobení je snazší rovnou psát: napsat rovnítko, pak kliknout na první buňku potom + - * nebo / (na klávesnici vpravo u čísel) a pak kliknout na další buňku)
roztažení vzorce do dalších buněk by způsobilo, že se ti budou měnit čísla řádků u obou dvou hodnot ve vzorci (když bys to stáhla o řádek níž, měla bys ve vzorci I4/B14, pak I5/B15 I6/B16 …) proto je potřeba hodnotu „celkového počtu za týden“ zafixovat a tak ještě, než vzorec roztáhneš, najedeš myší do příkazového řádku fx=I3/B13
Myší klikneš na B13 a pak zmáčkneš F4, takže se to ti tam najednou objeví paragraf. číslo nebo písmeno před kterým je, se pak nebude měnit ani když budeš se vzorcem posouvat kamkoliv
takže pak budeš mít příkazový řádek takovýhle: fx=I3/§B§13
Angua píše:
Sandrik , tak to babičku obdivuju, je fakt dobrá, že se to takhle naučila a používá to - a klobouk dolů tobě za trpělivost. Nejhorší je, když 250× řekneš: „a mažeme klávesou backspace, to je taková ta šipka doleva, co je úúúúúplně nahoře“, všichni kývou, kývou, používají to a 4. den kurzu řekneš paní: „nevadí, tak to vymažte“ a ona na to „a jak to mám jako vymazat?“V takových chvílích se mi chce vyskočit z okna
![]()
![]()
no ona to babička potřebovala k práci, pracuje na volné noze jako překladatelka, takže časem se bez pc prostě neobešla. Teď ikdyž potřebuje děda něco sesmolit, tak si to napíše na papír a babička mu to přepíše ![]()
Jinak učit jí bylo jednodužší než vysvětlovat mojí mámě situaci:
M: „ono to zas něco udělalo a já nevim co“
Já: „samo to neudělá nic, co jsi mačkala?“
M: „nic, jen jsem normálně psala a ono mi to zmizelo“
Já: „počítač není zákeřná bytost, myslící samostatně a číhající, kdy tě může napálit“
M: „no mě to tak občas připadá, jak je jinak možný, že to dělá něco co nechci“
Já: "protože nevíš, jak s ním mluvit a on ti pak nerozumí, to je celý … " ![]()
a za hodinu zase M: „už zase si ten pc dělá co chce, já se na to vykašlu!“
když máš vytvořený vzorec podílu jednotlivých druhů ovoce, převedeš si formát desetinného čísla na procenta :
Označíš celý sloupec L3 - L11 a v nabídce Formát klikneš na Buňky (nebo pomocí pravého tlačítka a z nabídky, která se ti ukáže vybereš „Formát buněk“
Stejně jako úpravy desetinných čísel budeš potřebovat první záložku Číslo . V seznamu druh ale tentokrát vybereš možnost Procenta , pak si nastavíš počet desetinných míst, které chceš zobrazit - výchozí hodnota jsou 2, ale můžeš to klidně nechat na 1 nebo 0 a potvrdíš OK
Sandrik , tak ten výpočet podílu jsem ale ani trochu nepochopila ![]()
Tak to teda zkusím zase já
Ten podíl vyjadřuje, jakou část z celkového množství prodaného ovoce tvoří jablka, jakou hrušky atd. Aby se to vyjádřilo nějak „lidsky“, použijeme procenta. Z matematiky víme (nebo si spíš možná pamatujeme
), že:
%=část (tedy počet jablek)/základem (tedy celkové množství prodaného ovoce)*100 .
Protože si tam budeme přidávat ty procenta pomocí Excelu, nemusíme násobit tím 100 - to udělá Excel za nás. Zůstává nám tedy vzorec
%= část (jablka prodaná za týden)/základ (celkové množství ovoce prodané za týden)
Převedeno do vzorců v Excelu tedy do buňky L3 napíšeme vzorec
=I3/B13
Opět můžeme vzorec „rozkopírovat“ tažením dolů - tak, jak popisovala sandrik a jak jsme to dělali u všech ostatních výpočtů. Problém je ten, že když to tak uděláme (klidně si to zkus), zjistíme, vzorec v buňce L4 bude
=I4/B14
a tak podobně pro další rozkopírované řádky. Což je samozřejmě špatně - chceme, aby se nám měnilo to adresa buňky u toho I (takže jestli počítáme s hruškama, švestkama nebo čím), ale chceme to dělit pořád jedním a tím samým číslem - celkovým množstvím ovoce, tzn. buňkou B13. Proto musíme použít tzv. absolutní adresu - když řekneme, že B13 je absolutní adresa, bude vzorec dělit vždycky buňkou B13, i kdyby tragače padaly a my ten vzorec kopírovali všude možně. (Pozn.: Pokud se adresa buňky mění s tím, jak ji kopírujeme, je relativní - všechny adresy jsou relativní, pokud neřekneme, že chceme, aby byly absolutní).
Ještě něco k těm adresám - těm „souřadnicím“ buněk, jako je A1, I3, B13 se říká právě adresy buněk (to jen tak pro pořádek a pro jistotu) ![]()
Aby byla adresa abolutní, stačí při psaní vzorce poté, co klikneš do buňky B13 zmáčknou klávesu F4 - uvidíš, že se ti před písmeno B i číslo 13 napíše znak dolaru, tedy $B$13. Když jsou tam ty dolary, znamená to, že je to absolutní adresa
Pak si to můžeš zase rozkopírovat pro všechny řádky a přesvědčit se, že nekecáme a ve všech buňkách budeš furt dělit buňkou B13.
Dál už si jen převedeš desetinná čísla na procenta podle sandrikova posledního příspěvku. Když si ty hodnoty sečteš, mělo by ti to dát dohromady 100 % ![]()
Snad se mi to podařilo napsat pro tebe trošičku srozumitelněji ![]()
Ahojky Anguo,
tak doufám, že už jsem to pochopila správně
. Tabulka už je vyplněná celá - snad správně
Ahojky, tak mi nejdřív vycházelo nějakých 120% a pak jsem zjistila, že jsem měla chybu v jednom součtu - asi jsem do vzorce zapsala nějaké špatné číslo. Chybičku jsem napravila a teď už mi to vychází 100% ![]()
Anguo, Sandriku - moc děkuji a jestli můžu, tak bych vás poprosila i o další body, až někdy budete mít čas
Sandriku , teď už jsem pochopila i ten tvůj výklad - hold mám dlouhé vedení ![]()
tterko - no když to po sobě čtu, tak to možná nebylo až tak srozumitelný, ještě že tu je Angua
Anguo děkuju!
Bohužel si nemůžu teď vzít na pomoc program excel (na pc domami nějak zlobí a nejde otevřít), takže musim psát popaměti a snad to bude správně
automatický filtr - označ si sloupec Ovoce A1 až A11 a pak vyber v příkazovém řádku Data pak Filtr
V buňce Ovoce by se ti pak měl objevit takový čtvereček s šipkou dolů
Na další body ze zadání si bez Excelu netroufnu, jen ještě zkusim záhlaví a zápatí
V nabídce vyber Soubor, pak Vzhled stránky a vyber třetí záložku „Záhlaví a zápatí“
Vyber „Vlastní záhlaví“ (/zápatí) a vyber si co chceš napsat do záhlaví (/zápatí) tj při tisku by se to vytisklo nad (/pod) tabulkou
jednotlivé ikony, které se ti tam ukážou jsou:
Formát písma Číslo stránky (vloží automaticky na stránku její číslo)
Celkový počet stránek
Formát číslování stránek
Datum Čas
a pak už nevím (tohle jsou základní, ketrá používám)
takže to může vypadat třeba takhle:
v levé části záhlaví napíšeš třeba jméno dokumentu, do pravé části záhlaví své jméno
v levé části zápatí klikni na Datum, v pravé části napiš Stránka, pak klikni na Číslo stránky, mezera, napiš „z“, mezera a klikni na Celkový počet stránek. Pak budeš mít ve spodním řádku vlevo aktuální datum a vpravo Stránka X z Y (x je aktuální stránka, y celkový počet stran)
píšu to trochu na rychlo, tak snad to není moc zmatený
Sandrik, moc děkuji.
Já jsem tenhle víkend od rána do večera ve škole. Takže jsem úplně mrtvá. Pokračovat budu až v úterý, abych trošku orazila své šedé kůře mozkové
![]()