Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky,
tak s tabulkou opět zápasím. Já jsem na ty počítače fakt úplně blbá ![]()
Tak já to zkusím ještě s těmi filtry, když mám ten Excel před sebou.
Pomocí filtru si můžeš zobrazit jen některé řádky tabulky na základě různých kritérií - např. si zobrazíš jenom prodej ovoce, které začíná na písmeno J (v našem příkladu Jablka a Jahody). Nebo ovoce, které nekončí na písmeno y (Jablka, Třešně, Pomeranče). Nebo ovoce, kterého se prodalo za týden víc než 200 kg (u mě Jablka, Hrušky, Pomeranče, Mandarinky, Banány). Kritéria si můžeš zvolit jaké chceš…
Pokud třeba budeš chtít to ovoce, kterého se prodalo za týden víc než 200 kg, klikneš si v záhlaví tabulky do buňky I1 (Prodáno za týden) a vybereš v nabídce Data najedeš na možnost Filtr a když se ti rozbalí podmenu, zvolíš Automatický filtr . Ve všech buňkách záhlaví by se ti měly vpravo nahoře objevit takové šedé šipky. Tebe bude zajímat jenom ta u Prodáno za týden, jiných si nevšímáš. Klikneš na ni a zvolíš (Vlastní…) . Vyskočí ti okno a tam vybereš podmínku. Standardně je tam napsáno „Je rovno“, ty si vybereš „Je větší než nebo rovno“ a do okýnka vedle toho napíšeš 200. Tím říkáš, že zobrazuješ jenom ovoce, které má ve sloupci Prodáno za týden hodnotu větší nebo rovnu 200 kg. Můžeš potvrdit tlačítkem OK a podívat se, jak některé řádky zmizely a ty co zůstaly, mají všechny ve sloupci Prodáno za týden hodnotu větší nebo rovnu číslu 200 ![]()
Takto nějak to třeba může vypadat:

Klidně si s těmi filtry pohraj, uvidíš, co to dělá… Hodí se to spíš, když máš obsáhlejší data, než na naše jabka a hrušky
Jinak, když se toho chceš zbavit a zobrazit zase všechno, klikneš na příslušnou šipku a dáš (Vše…) . Sloupce, ve kterých jsi oužívala filtr poznáš tak, že ta šedá šipka je teď modrá
Pokud už vůbec nechceš pracovat s filtry, vybereš zase v nabídce Data najedeš na možnost Filtr a když se ti rozbalí podmenu, odškrtneš možnost Automatický filtr (bude teď u něho fajfka, jako že ho používáš).
Omlouvám se, že jsem se na tak dlouho odmlčela, ale nejdřív jsem se lehce vzpamatovávala z toho, že nás ženou na genetický UTZ, pak jsme měli o víkendu jakési oslavy… No prostě nebylo kdy ![]()
tterka píše:
Ahojky holky,
tak s tabulkou opět zápasím. Já jsem na ty počítače fakt úplně blbá
Jo, a neboj, ono to půjde, chce to jenom trošku cviku - jasně, že to nevíš, když to nepoužíváš a nepotřebuješ, po našem skvělém výkladu tě to určitě chytne a budeš tabulkový king, že jo, sandriku?
![]()
Angua - Říkala jste, že učíte v pc kurzech. Mohla bych se zeptat, co se přesně učí v základech? Přihlásila jsem se na pokročilý kurz a protože jsem samouk, tak bych měla nerada nějaké mezery. Děkuji Blanka