Jak na Excel?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5532
12.11.08 14:24

Jak na Excel?

Ahoj holky,
prosím prosím, můžete mi poradit. Jsem na excel úplný antitalent, a potřebuji udělat seminárku - mám o excelu chytrou knížku, ale jsem z toho úplně blbá :oops:
Nechci to vypracovat, ale potřebuji návod, jak to dělat, aby se to naučil i takový počítačový antitalent, jako jsem já :cry:
Tady jsou úkoly:
**1. Vytvořte tabulku v Excelu, rozměr přibližně 10 x10, list přejmenujte na Filtr.

2. Tabulku zformátujte (např. nadpisy vystřeďte vodorovně i svisle, zalomte text, upravte velikost písma, vyberte barvu výplně, atd.).

3. V tabulce použijte různé výpočty (vzorce) např. součty, průměry, maxima, procenta, aj.

4. Použijte další vzorce, ve kterých se uplatní absolutní adresy (např. násobení nebo dělení hodnot tabulky koeficientem umístěným v buňce mimo tabulku, apod.).

5. V tabulce použijte vlastní automatický filtr (např. vyberte řádky se jmény, která začínají určitým písmenem nebo řádky obsahující hodnoty v určitém intervalu, apod.).

6. Přefiltrovaná data původní tabulky (tj. bez výpočtů) zkopírujte přes schránku na jiný list, který pojmenujte Graf a data znázorněte v grafu (typ grafu zvolte podle vlastního výběru).

7. Vraťte se na list s původní tabulkou a zrušte automatický filtr (tzn. zobrazte všechna data). Pro tuto původní tabulku použijte rozšířený filtr s vlastní oblastí kritérií, výsledek umístěte pod původní tabulku a zformátujte tučně.

8. Původní tabulku překopírujte na další list, který nazvete Souhrny a vytvořte souhrny (po setřídění tabulky dle určité položky). Pro dosažení nějakého výsledku bude asi nutné doplnit do tabulky další řádky, ve kterých se bude vícekrát opakovat hodnota položky, podle které je tabulka setříděna, např. jméno určité osoby, jméno měsíce, datum nákupu určitého zboží, apod.

9. Na listu Souhrny vytvořte kontingenční tabulku dle vlastního uvážení.

10. Na jednotlivé listy vložte záhlaví s názvem předmětu a zápatí se svým jménem.**

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17938
12.11.08 15:44

tterko,

než popisovat, je jednodušší to udělat. Jestli chceš, napiš mi SZ, ráno ti to udělám, s excelem pracuju denně, takže na tom pro mě není nic těžkého.
 Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
12.11.08 16:50

Ahoj Jiřino,
moc děkuji za nabídku, ale já si to právě potřebuji vypracovat sama, abych se to naučila. Proto jsem chtěla napsat, jak to mám dělat. Budu to mít i u zkoušek, tak abych nevyhořela :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
12.11.08 17:08

Terko, a co zkusit nějaký kurs? Nevím, kolik máš času, ale to mi připadá jako nejschůdnější řešení. Je to složité vysvětlovat přes net.
 Romana

""http://b3.lilypie.com/aUg3p2/.png:http://b3.lilypie.com/aUg3p2/.png

""http://b1.lilypie.com/ahMIp2/.png:http://b1.lilypie.com/ahMIp2/.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
12.11.08 20:18

Romčo, když ono nějak na kurzy není čas. Nemám hlídání pro děti a navíc to potřebuji v prosinci odevzdat. No nic, nějak se s tím poperu.
Dík holky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.11.08 21:19

Teri, Romča má pravdu, přes net je to složité vysvětlování jak svi*a :lol: , ale můžem to zkusit, jestli chceš…

Jestli máš čas až do prosince, tak to je hafo času, to se s tím určitě nějak poperem :wink:

Nejlepší podle mě bude, zkusit to na nějakém příkladu a vzít to krok za krokem - dovolila jsem si vymyslet takovou tabulku s jabkama a hruškama.

Nevím, jak až moc dobře či špatně jsi na tom s Excelem, tak radši napíšu všechno, jako bys nevěděla vůbec nic :wink: Kdyžtak se doplňujícně ptej, teď jsem odevzdala spooooooustu mozkových buněk mimču, tak to nemusím říkat vždycky úplně jasně :roll:

Tedy bod č. 1:

Nový dokument, který si v Excelu otevřeš, se jmenuje sešit , v každém sešitu jsou ve výchozím nastavení 3 listy . Uvidíš je vlevo dole, jsou to takové záložky a je na nich napsané List 1, List 2 a List 3. Pokud si chceš nějaký list přejmenovat, klikneš na něj pravým tlačítkem myši , v tomto případě klikneš pravým tlačítkem na nápis List 1. Objeví se ti nabídka, ze které vybereš Přejmenovat . Text List 1 se označí a ty ho přepíšeš na Filtr. Potvrdíš Entrem.

Tabulku si můžeš zkusit vytvořit takovou, jak já :lol: Koneckonců, až to budeš umět, můžeš si udělat jakou chceš :wink: Předpokládám, že 10×10 znamená 10 řádků a 10 sloupců - mám jich trochu víc, ale snad se s tím vyučující nějak vyrovná. Na začátku bude vypadat nějak takto (teď vkládám obrázek, nedělám to často, tak mi drž palec :-) ):

Jenom doplním ty sloupce, co nejdou vidět, v pořadí z leva do prava:

Prodáno za týden, Prodáno průměrně za den, Prodáno maximálně za den, Podíl jednotlivých druhů ovoce z celkového množství.

Zatím si nevšímej, že se ty názvy nevlezou celé do těch buněk, to dořešíme pak.

Kdyby se ti na tom zdálo cokoli divné nebo ti nevyhovovalo, řekni a vymyslíme to jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
12.11.08 21:22

Terko, co píšeš není nijak složitý. Popřemýšlej, kdo z tvých známých ovládá EXCEL a sedněte si ke kafi. V kurzu by jsi začínala od piky a když to chceš hned a konkrétně nějakou tabulku, tak bych se zaměřila na tabulky… a neboj, je to brnkačka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.11.08 21:42

Bod č. 2, formátováni tabulky:

Nejdřív si sloučíme některé buňky. To znamená, že dvě a víc buněk se pak bude „tvářit" jako jedna. Začneme vlevo - označíš současně buňky A1 a A2 (pro jistotu: klikneš do buňky A1, podržíš levé tlačítko a potáhneš směrem dolů do buňky A2 :wink: ). Pak klikneš na panelu nástrojů na tlačítko (mělo by být někde vedle tlačítka pro zarovnání doprava) a buňky by se měly sloučit dohromady.

Totéž uděláš u buněk B1 - H1 (Prodáno v jednotlivých dnech (kg)), I1-I2, J1-J2, K1-K2 a L1-L2.

Výsledek by měl vypadat nějak takto:

Zapomněla jsem napsat: Toho DPH v prvním obrázku si nevšímej, chtěla jsem ho využít pro tu absolutní adresu, ale nekonec jsem to vymyslela jinak, tak ten řádek DPH tam vůbec dávat nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.11.08 22:17

Teď by bylo asi dobré nějak naformátovat záhlaví té tabulky.

1. Označ buňky A1 - L2 a udělej tučné písmo (tlačítko s tlustým B na panelu nástrojů).

2. Text bude dobré asi nějak zarovnat. V nabídce Formát klikni na Buňky , vyber druhou záložku v pořadí Zarovnání . Na ní v roletkách vyber Vodorovně: Na střed a Svisle: Na střed . Pak ještě zatrhni možnost Zalomit text - to způsobí, že se text v těch 4 buňkách, kde není vidět celý rozdělí podle potřeby do více řádků. Potvrď tlačítkem OK.

3. Záhlaví si můžeš taky barevně odlišit - slouží k tomu tlačítko s kyblíkem (na panelu nástrojů). Klikneš na tu malou šipku, hned vedle toho kyblíku, měla by se rozbalit paleta a vybereš si nějakou hezkou, rozumnou barvu :D

4. Je dobré taky vybrat nějaké ohraničení, aby byly vidět hranice jednotlivých buněk, které se nám po obarvení trošku ztratily. K tomu slouží tlačítko hned vlevo od kyblíku, když nad ním podržíš myš, objeví se nápis Ohraničení. Vyber si třeba typ ohraničení Všechna ohraničení - to je takové jakoby okýnko :D a pak klidně ještě Tlusté ohraničení okolo - takový tlustý rámeček.

Teď si můžeš označit sloupec s ovocem a zopakovat na něm kroky 3 a 4, totéž udělej pro jednotlivé součty Celkem (v mojí tabulce jsou zeleně) a pak ještě můžeš ohraničit i zbytek tabulky podle obrázku níže.

Pořád máme ještě problém, že se nám v některých buňkách nezobrazují celé texty - potřebujeme tedy zvětšit velikost některých buněk. To se dělá tak, že si najedeš na rozhraní řádku nebo sloupce - tedy např. na tu čáru, co je mezi sloupcem A a B - musí to být v té horní části, tam kde jsou písmena označující sloupce, místo šipky se ti objeví takový kříž, co má šipky doprava a doleva. Když máš takový kříž, klikneš levým tlačítkem, držíš a taháš tím směrem, kterým chceš sloupec zvětšit nebo zmenšit - když jsi spokojená, pustíš myš. To samé funguje i pro řádky. Tímto způsobem si roztáhni všechny řádky a sloupce, které potřebuješ tak, aby bylo všechno vidět :D Výsledek může vypadat např. takto:

Uuuuuf, a pokračování s dovolením zítra :lol: Napiš, kdyžtak, jestli je to srozumitelné, jestli to má smysl a vůbec :lol: Zatím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
13.11.08 06:40

Tý jo Anguo, jako pro debila :lol: - to je přesně to, co potřebuji, jsi poklad. Strašně moc ti děkuji!!! Je to perfektní.
Vím, že kurz by byl nejlepší, ale není čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
13.11.08 10:41

Budu pokračovat, jestli můžu ;-)

Použití vzorců:
když chceš použít jakýkoliv vzorec, napíšeš nejprve do příslušného políčka = a pak příslušný vzorec, nebo klikneš levým tlačítkem na ** fx ** , které je vlevo od příkazového řádku.
Otevře se ti okno s výběrem funkcí a teď jednotlivé funkce:

Součet neboli suma : vytvoříme teď součty pro jednotlivé dny, takže si najeď na políčko B12, levým tlačítkem myši pak klikni na fx a ve výběru funkcí si najdi „SUMA“ (abys nemusela rolovat celým seznamem, stačí endou stisknout na klávsnici „s“ a skočí ti to na funkce, které začínají tímhle písmenem

Když na tu sumu klikneš otevře se ti okno pro zadání vlastností funkce
v řádku „číslo1“ si klikni levým tlačítkem na ikonku s červenou šipkou (zmizí velké okno, zůstane jen řádek) a myší vybereš políčka, která chceš, aby se ti sčítala, neboli klikneš levým na políčko B3 a držíš zmáčknuté a táhneš myší dolů až k políčku B11 a pustíš. V řádku uvidíš napsáno B3:B11. Levým klineš na ikonku na konci tohoto řádku, řádek zmizí a objeví se zpátky velké okno s funkcí. Potvrdíš to OK a v políčku B12 bude napsáno 260

Druhý způsob (použití ikony): v panelu nástrojů (malé ikonky v řádku, je tam také „otevřít soubor“, nebo „ulož“ atd) najdeš ikonu … najeď na políčko C12, klikni na symbol sumy a rovnou se ti otevře okno se zadáním vlastností, pak pokračuj viz výše, jen vybraná pole budou ve sloupci C (tj. C3:C11)

Třetí způsob (vepsání do příkazového řádku): do políčka D12 napiš: =suma(D3:D11) a stiskni enter a je hotovo

„Roztažení“ funkce na zbývající políčka:
Když máš označené nějaké políčko, je v černém rámečku a v pravém dolním rohu má jakoby malý čtvereček, najeď na něj myší tak, aby se ti velký křížek změnil na malý tenký + . V ten okamžik klikni levým tlačítkem a drž a táhni myší směrem doprava až k políčku H12, pak pusť. Celý řádek pro „Celkem prodáno za den“ by nyní měl být vyplněný součtovou funkcí
Na stejném principu (akorát, že budeš sčítat řádky ne sloupce) pak vyplň sloupec „Prodáno za týden“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.11.08 10:45

OK, bezva, zkusím dneska při chvíli pokračovat. Až bude v práci odpoledne trošku klid, teď se tu furt chodí někdo na něco ptát :D Kdyžtak piš i jestli se ti to podle toho daří či nedaří nebo co… :lol:

Učím v práci v PC kurzech pro začátečníky (hlavně Úřad práce a senioři), takže jsem zvyklá vysvětlovat veeeelmi polopatě (a i tak mají někteří ještě potíže :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.11.08 10:48

sandrik : Jasně, můžem se doplňovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.11.08 11:10

Jenom doplním obrazovou informaci k sandrikově příspěvku:

Všimni si, že v buňkách, kde jsi psala vzorec, se místo vzorce objeví výpočet, ale když si do některé z těch buněk klikneš, tak se v řádku vzorců (to je ten bílý řádek nad tabulkou, co je u něho napsané ** fx ** ) neobjeví ten výsledek, ale ten vzorec, co jsi psala původně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
13.11.08 11:12

Celkový součet za týden : do políčka B13 vlož sumu , která bude obsahovat buď pole B12:H12 NEBO I3:I11 NEBO B3:H11 … jde prostě o to, aby to sečetlo vše, co se za týden prodalo a nezáleží na tom, jestli chceš sčítat jednotlivé součty nebo všechny položky ovoce za den.

Průměr : ve sloupci J budeme potřebovat vložit fukci „průměr“, takže klikneš na pole J3 a opět použiješ ikonku fx , ze seznamu funkcí vyber PRUMER (myslím, že v češtině to tak je, v anglické verzi mám AVERAGE) a do zadání funkce vybereš, stejně jako u funkce suma, pomocí ikonky s červenou šipkou všechna políčka, ze kterých chceš průměr spočítat, v našem případě se jedná o políčka B3 až H3 (tj počty jablek prodaných v týdnu). Nic jiného zadávat nemusíš, Excel sám spočítá průměr. Pak roztáhneš funkci i do políček která jsou níž, jhak jsem už psala v předchozím příspěvku - pomocí malého křížku v levém dolním rohu buňky J3 a stáhnout až k políčku J11

Maximum : je to hodně podobné jako suma a průměr, pouze v sezamu funkcí vybereš tu se jménem MAX. Do zadání funkce pak opět vybereš políčka B3 až H3 a jako další krok roztáhneš funkci i na další políčka ve sloupci K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová