Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se poradit…
Naše dcera dnes přišla ze školy a přinesla testy z matematiky a z nemciny.
To, že učitelky dávají testy a diktaty hned první den po 14dennich prazdninach už neresim. To, že pisou několik testu v týdnu, taky neresim. Že pisou testy i 90 minut - bohužel taky bezna praxe. Že ukoly na týden musí byt hotove za tři dny, aby si učitelky zkontrolovaly ty ukoly přes vikend, neresim. Že diktát s jednou chybou je za 1-, ok
.. Že škola je samostudium a doma musím učit dceru ja, jsem si zvykla a neresim. Frontální způsob učení naše učitelky nevedou - každý pracuje samostatne. Že učitelka řekne dceři, že sčítání pod sebou nesmí pouzivat, protoze se to ještě neučili, protocim oci a neresim… Že se musi ucit psat dvema styly - bohuzel. O rozvrhu a pevném zasedacim pořádku tady neslyšeli ![]()
ALE!!! Jak mám te k.ave rict, jak si dovoli dat dětem testy v, když tam mají veci, ktere ještě neprocvicovali?
Vysvětlení - v testu 1- sčítání a odčítání dvoucifernych čísel do sta s přechodem (87-29; 56+37 atd.) V době kdy to psali to neměla ještě ani jako DU s pomocnými výpočty (87-20= 67; 67-9=atd).. zvládla to, meli tam castecne ciselne přímky a pomocne nakresy.
Test 2: přinesla dnes opraveny a tam už musely počítat z paměti!! 81-56… a ve čtvrtek minuly tyden jsme teprve procvičováli s jedním mezistupnem..
A ještě ji tam kraaa. a napise, ať pilne procvičuje odčítání ![]()
Dnes se zase vracejí k nasobilce. DU procvičování male nasobilky!!
Už nevím, jak mám to dite vic pripravovat. S.re me, že musím dceři dělat draba a perovat ji za to, že učitelky jsou neschopne a neorganizovane.
Samy nemají rozvrh hodin, protože učí „podle toho, jak deti mají náladu“ ![]()
Sešity a učebnice musí nechávat ve škole a je jejich úkolem, aby měly všechny ukoly. (Ukoly dostanou vytistene v pondělí a musí si to nalepit do sešitu -aspoň to je ok)…
Jsem napenena do bela a schopna ji roztrhat zubama
, ale bojim se, že tim ještě vic uskodim dceri.
Podlezani neumim. Vždycky to ze sebe vychrlim hlava nehlava.
Sice to není jednoduche do toho stavu dastat, ale učitelkám se to povedlo ![]()
Jak na ne?
… má někdo napad?… umi někdo byt šikovný jako liška?
jinak budu asi ve zprávách
![]()
Dekuji
Btw: dcera je v druhe tride.
Příspěvek upraven 20.06.16 v 15:31
Zkušenost nemám, ale já bych byla držka a zašla bych přímo za ředitelkou s oficiální stížností, že to a to se mi nelíbí, že učitelka je laxní, nechává děti psát testy z věcí, které ještě neprobírali, že požaduji přezkoušení dítěte z oficiální látky apod. A nevím teda odkud jste, ale mám v rodině neteře ve věku od 6-15 let a ani u jedné jsem se nesetkala s tím, že by neměly pevný rozvrh, zasedací pořádek atp, naopak, od první třídy trénují, aby si díky tomu zvykli na disciplínu a nějaký řád a dodržování pravidel. Takže já bych uvažovala o změně školy
A jako sešity a učebnice nechávat ve škole? Prosím? A z čeho se ty děti mají učit? Stáhnout si to sami z internetu a jet podle toho? ![]()
@Daphnei píše:
Chtěla bych se poradit…
Naše dcera dnes přišla ze školy a přinesla testy z matematiky a z nemciny.
To, že učitelky dávají testy a diktaty hned první den po 14dennich prazdninach už neresim. To, že pisou několik testu v týdnu, taky neresim. Že pisou testy i 90 minut - bohužel taky bezna praxe. Že ukoly na týden musí byt hotove za tři dny, aby si učitelky zkontrolovaly ty ukoly přes vikend, neresim. Že diktát s jednou chybou je za 1-, ok.. Že škola je samostudium a doma musím učit dceru ja, jsem si zvykla a neresim. Frontální způsob učení naše učitelky nevedou - každý pracuje samostatne. Že učitelka řekne dceři, že sčítání pod sebou nesmí pouzivat, protoze se to ještě neučili, protocim oci a neresim… Že se musi ucit psat dvema styly - bohuzel. O rozvrhu a pevném zasedacim pořádku tady neslyšeli
ALE!!! Jak mám te k.ave rict, jak si dovoli dat dětem testy v, když tam mají veci, ktere ještě neprocvicovali?
Vysvětlení - v testu 1- sčítání a odčítání dvoucifernych čísel do sta s přechodem (87-29; 56+37 atd.) V době kdy to psali to neměla ještě ani jako DU s pomocnými výpočty (87-20= 67; 67-9=atd).. zvládla to, meli tam castecne ciselne přímky a pomocne nakresy.
Test 2: přinesla dnes opraveny a tam už musely počítat z paměti!! 81-56… a ve čtvrtek minuly tyden jsme teprve procvičováli s jedním mezistupnem..
A ještě ji tam kraaa. a napise, ať pilne procvičuje odčítání
Dnes se zase vracejí k nasobilce. DU procvičování male nasobilky!!
Už nevím, jak mám to dite vic pripravovat. S.re me, že musím dceři dělat draba a perovat ji za to, že učitelky jsou neschopne a neorganizovane.
Samy nemají rozvrh hodin, protože učí „podle toho, jak deti mají náladu“
Sešity a učebnice musí nechávat ve škole a je jejich úkolem, aby měly všechny ukoly. (Ukoly dostanou vytistene v pondělí a musí si to nalepit do sešitu -aspoň to je ok)…
Jsem napenena do bela a schopna ji roztrhat zubama, ale bojim se, že tim ještě vic uskodim dceri.
Podlezani neumim. Vždycky to ze sebe vychrlim hlava nehlava.
Sice to není jednoduche do toho stavu dastat, ale učitelkám se to povedlo
Jak na ne?… má někdo napad?… umi někdo byt šikovný jako liška?
jinak budu asi ve zprávách
![]()
Dekuji
Btw: dcera je v druhe tride.Příspěvek upraven 20.06.16 v 15:31
Nic jiného, než to probrat s učitelkou nebo jejím nadřízeným ti nepomůže. A hlavně se kroť a vynech ty slova jako kr…a. Děláš tím špatnou reklamu jen sama sobě
A co je za skolu, ze nemaji pevny rozvrh? To je normalni státní ZŠ? ![]()
@JayLee … ředitelka se na třídní schůzce představila se slovy „škola tady není od toho, vychovávala Vaše deti“
.. mladou má tělocvik a prý když neposlouchají, hází do nich míčem a pro ostre slovo nejde daleko
…
Ale zkusit to muzu… Manžel musel chudák psát maily ohledně schuzek… a všechny instance po okres ![]()
@Kattynka000 souhlasí´m s Vámi, tohle taky nechápu. Celé mi to přijde postavené na hlavu. Zašla bych do školy, pokud bych nepochodila, zažádala bych o přestup na jinou školu, kde je nějaký řád. Tohle jsem v životě neslyšela.
@Daphnei píše:Škola ale opravdu není primárně o toho, aby vychovávala děti. Má je hlavně vzdělávat. Nechápu, co tě na tom překvapuje… Jsou to dvě jiné věci. Ředitelka zřejmě narážela na to, že někteří rodiče v dnešní době na vychovávání dětí zcela kašlou. Ale co ve vychování neudělají ni, škola nikdy nedožene…
@JayLee … ředitelka se na třídní schůzce představila se slovy „škola tady není od toho, vychovávala Vaše deti“.. mladou má tělocvik a prý když neposlouchají, hází do nich míčem a pro ostre slovo nejde daleko
…
Ale zkusit to muzu… Manžel musel chudák psát maily ohledně schuzek… a všechny instance po okres
Přijdeš mi rozčílená opravdu přehnaně a proč vlastně? Protože v prověrce mají něco, co podle tebe nedělali? ![]()
Na konci druhé třídy přece musí umět sčítat a odečítat dvojciferná čísla do sta. Máme taky druhačku, tak mám docela představu. Jinak tě uklidním, u nás je za 1 chybu i dvojka (v matice dle počtu příkladů, v češtině dle závažnosti chyby, za háček/tečku nad písmenem je to taky 1-).
Spíš by mne zajímalo, jak teda děti sedí? Každé ráno přijdou a sednou si, s kým chtějí? ![]()
Učebnice se u nás nosí, ale vím, že dcera švagrové je rovněž nechává ve škole.
Na třídních schůzkách se nikdo z rodičů neohradil? Nejdřív bych to, co se mi nelíbí, řešila s učitelkou. A slušně.
To zní jako nějaká alternativní škola, rozhodně to není běžná základka. Ovšem úroveň vašeho vyjadřování taky něco napovídá, takže si nejsem jistá, jestli je všechno tak, jak to zde prezentujete.
A ano, škola není od toho, aby vychovávala vaše děti.
Nebylo by nejjednodušší si prostě, normálně a slušně promluvit s těmi učitelkami?
@Joannka1 … Samozrejme, ze máš pravdu. Vulgarismy nerada pouzivam, zvlášť v psanem projevu, ale tohle by dostalo každého…
Co by jsi řekla dceři, když se te zeptá „mami, proc musím psát ve škole od ted diktaty psace, když tiskace umim psát rychleji a lepe?“
Protoze si učitelky chtěly ušetřit práci v první třídě s opravami vašich testu… ji říct nemůžu
@Alichi Jo na to jsem zapomela, ze jednu chybu v cestine byva dvojka uz od doby co jsem navstevovala zakladku a ze to je let ![]()
@Joannka1 Šikovná jak liška nejsem, ale asi jsem podobná povaha, možná nášlapnější ![]()
Za sebe doporučuji: 1) uklidnit se, 2) ujasnit si pro sebe (klidně písemně) co vlastně od učitelky chci - jaký má být výsledek našeho rozhovoru. Většinou to bývá nějaké vysvětlení, poskytnutí informací, případně příslib změny. 3) U samotného rozhovoru se vykašlat na emoce a jít tvrdě za svým cílem. Přiznávám, že si někdy předem vezmu Ibalgin, abych byla přítulnější.
Ideální je dělat z jednání zápis, který zúčastnění podepíšou, ale to se mi daří málokdy ![]()
@lauraka píše:
@Alichi Jo na to jsem zapomela, ze jednu chybu v cestine byva dvojka uz od doby co jsem navstevovala zakladku a ze to je let
Takhle drsnou jsme měli učitelku na 2. stupni. Napřed jsme z ní byli na prášky, pak jsme ji milovali, protože byla drsná, ale úžasná ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.