Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Daphnei
bože, co je to za školu? Státní? Holt někde jedou styl „volné výchovy“. Rozvrh podle toho, jakou mají děti náladu??
Učebnice jen ve škole, testy z ještě neprobraného? Tohle bych dala max. do konce 1.třídy a pak šup na nějakou „normální“… Pokud máš možnost, volila bych přestup. Protože to vypadá, že nepochodíš ani u ředitelky, asi chtějí mít „výjimečnou školu“ a je to u nich běžná praxe ![]()
@lauraka nedivím se, že je zakladatelka naštvaná. Žádný hrozný výraz nevidím, aby mě to pohoršilo
@lauraka píše:
@Alichi Jo na to jsem zapomela, ze jednu chybu v cestine byva dvojka uz od doby co jsem navstevovala zakladku a ze to je let
I u nás právě, takže mne to ani moc nepřekvapilo. ![]()
@Joannka1 píše: Škola ale opravdu není primárně o toho, aby vychovávala děti. Má je hlavně vzdělávat. Nechápu, co tě na tom překvapuje… Jsou to dvě jiné věci. Ředitelka zřejmě narážela na to, že někteří rodiče v dnešní době na vychovávání dětí zcela kašlou. Ale co ve vychování neudělají ni, škola nikdy nedožene…
No ale dodržování zasedacího pořádku a rozvrh hodin není vychovávání dětí za rodiče. To je prostě normální řád, který by škola učit měla, tím, že se to dodržuje
@Daphnei píše:
@JayLee … ředitelka se na třídní schůzce představila se slovy „škola tady není od toho, vychovávala Vaše deti“.. mladou má tělocvik a prý když neposlouchají, hází do nich míčem a pro ostre slovo nejde daleko
…
Ale zkusit to muzu… Manžel musel chudák psát maily ohledně schuzek… a všechny instance po okres
Má pravdu…za CHOVÁNÍ dětí zodpovídají rodiče, nikoliv škola a to i v době, kdy jsou děti ve škole a rodiče v práci. Škola zodpovídá za bezpečnost a děti do školy mají chodit VYCHOVANÉ. Je smutné, když dítě/děti nerespektují vyučujícího a nejsou schopné fungovat na hezké slovo…na požádání…a učitel po nich musí hodit míč. Smutné, že…???Asi špatný pedagog u skvělých dětí. ![]()
Tak u nás taky velmi přísné, posledně jsme řešili test a zdálo se mi, že ze zadání to bylo vyřešené dobře, přesto dostala 2 za chybu. Naše třeťačka šla za panem učitelem, kde to reklamovala a opravil jí známku, uznal, že se to dá pochopit i tak. Taky mě to příjde, že je toho moc a pořád něco píší, ale zase je to stejné pro všechny a děti si zvyknou na ten režim. Moc nevěřím, v nějakou změnu, ale určitě v tuto dobu jsou, byly rodičáky, tak to probrat tam. U ředitelky bych to neřešila (zatím), bude to jak bumerang a vrátí se to k dceři zpět.
@mayerka píše:
@Daphnei![]()
bože, co je to za školu? Státní? Holt někde jedou styl „volné výchovy“. Rozvrh podle toho, jakou mají děti náladu??
Učebnice jen ve škole, testy z ještě neprobraného? Tohle bych dala max. do konce 1.třídy a pak šup na nějakou „normální“… Pokud máš možnost, volila bych přestup. Protože to vypadá, že nepochodíš ani u ředitelky, asi chtějí mít „výjimečnou školu“ a je to u nich běžná praxe
@lauraka nedivím se, že je zakladatelka naštvaná. Žádný hrozný výraz nevidím, aby mě to pohoršilo
Toto si vydupali mimo jiné i rodiče…od převratu v roce 89. Nic pevného…nedej bože řád ve výchově…bože chraň před zasedacím pořádkem…individuální přístup ve všem. Nic frontálního…Nic co by připomínalo zastaralé školství. Ano, někdy je to pak problém a chaos…no.
@SIMONA1234 píše:
Toto si vydupali mimo jiné i rodiče…od převratu v roce 89. Nic pevného…nedej bože řád ve výchově…bože chraň před zasedacím pořádkem…individuální přístup ve všem. Nic frontálního…Nic co by připomínalo zastaralé školství. Ano, někdy je to pak problém a chaos…no.
Já žádnou takovou (klasickou státní) školu zatím nepotkala. Mám syna v 1.třídě, tak před zápisem jsem pár škol oběhla, ale základní řád byl ve všech školách. A nevím, neznám žádné rodiče, kteří by chtěli, aby ve škole řád nebyl. Jedné kamarádce řád nevyhovuje, tak děti chodí na Waldorfskou, od toho to taky je, jako alternativa. Ale myslím si, že naprostá většina rodičů chce, aby děti ve škole (opakuji klasické státní) trochu fungovaly, a ne aby to bylo jako u zvířátek v ohrádce. Pokud si to pár rodičů vydupalo, pak myslím jedině na úkor většiny, a to asi bude ta chyba…
@mayerka píše:
Já žádnou takovou (klasickou státní) školu zatím nepotkala. Mám syna v 1.třídě, tak před zápisem jsem pár škol oběhla, ale základní řád byl ve všech školách. A nevím, neznám žádné rodiče, kteří by chtěli, aby ve škole řád nebyl. Jedné kamarádce řád nevyhovuje, tak děti chodí na Waldorfskou, od toho to taky je, jako alternativa. Ale myslím si, že naprostá většina rodičů chce, aby děti ve škole (opakuji klasické státní) trochu fungovaly, a ne aby to bylo jako u zvířátek v ohrádce. Pokud si to pár rodičů vydupalo, pak myslím jedině na úkor většiny, a to asi bude ta chyba…
Je a veliká…prošla tím i moje ex školka…mazec! Naštěstí se rodiče mění…děti odejdou, nastoupí nové s novými rodiči. Vliv rodičů může být velký. Neřkám, že je to špatně…ale mnohdy tomu fakt nerozumí, ale z principu prostě musí změnit pravidla. A… katastrofa.
@Kattynka000 … sešit a učebnici na němčinu muže vzít domu, jen ten den kdy mají ukol. Procvičování sešity na matiku mají dva +jeden který zůstává ve skole porad. Opet plati, ve čtvrtek se vse odevzdava. Takže předminulý týden brecela, že zapomněla sešit a knížku ve skole a v patek jsem chtěla ať to vezme domu, uděláme to v klidu o vikendu… nee, učitelka ji dala papír ať to napíše na nej…
@SIMONA1234 píše:
Má pravdu…za CHOVÁNÍ dětí zodpovídají rodiče, nikoliv škola a to i v době, kdy jsou děti ve škole a rodiče v práci. Škola zodpovídá za bezpečnost a děti do školy mají chodit VYCHOVANÉ. Je smutné, když dítě/děti nerespektují vyučujícího a nejsou schopné fungovat na hezké slovo…na požádání…a učitel po nich musí hodit míč. Smutné, že…???Asi špatný pedagog u skvělých dětí.
Souhlasim… za vychování ditete si z odpovídáme my rodice… Ale respekt si musí zasloužit každý sám. Pokud učitelka necha chlapce první třídy do ni skoro kopl.. Její věc.
Pokud chtějí dozor rodičů, fajn… nainstalujte kamery do trid, ať se každý rodič přesvědčí sám on-line jak se jeho dite chova v jeho nepřítomnosti… ![]()
@Daphnei mě překvapuje, ona má dcera víc učitelek než jednu? Ve druhé třídě??? Nějak se mi ta škola nezdá, ani praktiky výuky, ty jsou běžné až od druhého stupně a ne u druháčků. A test na 90 min, to není normální. Mám dceru také ve druhé třídě a testy měli teď poprvé tři, dostali dopředu vědět, co tam bude a co si mají procvičit. Paní učitelka uklidňovala děti i rodiče, že to není nic náročného a nevím zda to psali celou 45min. hodinu, nebo jen půl hodiny. Známkování máte taky drsnější, ale to bych asi ještě vzala, za nás to taky bylo přísnější, než co má dcera teď.
Asi bych poradila ji přeřadit. Jinak riskuješ docela nepěkné znechucení studia, pro dceru i do budoucnosti a třeba je zrovna šikovná a nadaná. Řešit se to asi moc nedá, jestli to takhle blbě probíhá i v dalších třídách. Jediné o čem se dá s učitelkou promluvit je příprava dětí na test, dopředu ať oznámí z čeho píšou. Ne že jim dá látku, kterou ještě pořádně neprocvičili. ![]()
Mladá na tělocvik je úplně mimo mísu, trefovat se do dětí míčem. Nevím kdo to tu zcela ZCESTNÉ psal, že to je těmi dětmi. Houby, když to učitelka neumí, tak tam nemá co dělat. Jsou jiné metody, jak děti donutit dělat, co potřebuje, nebo jak je potrestat.
Stále jsme se nedovedeli co je to za skolu. Nechce se mi věřit, ze běžná státní…
@Knihomyš … Já mám taky vzpomínky dobre na učitelky. A vždycky jsem jich vazila, ale tady není žádný systém a řád. Mají pracovat samostatného a pak se divi, že se rozjanci…hlavně kluci. Holky spis jsou brebty ![]()
@Daphnei a to ze ho napadne kopat do učitelky ti přijde normální?
to mi právě přijde jako silné selhání výchovy. jinak ta škola mi zavání systémem ala Montessori a to se pak ti rodiče nesmí divit. Pokud je to běžná zakladka, tak mají dost zvláštní přístup. V prve radě bych se poradně prodychala, pak zasla za vyucujicimi a kdyby to nepomohlo, tak dceru preradit jinam
@veria … jo, normální nemecka základní škola
…
První trida- 16 deti. V druhe třídě přibylo dalších 6 nových prvňáčků a jedna učitelka
, aby se mohly o ne stridat ![]()
Takže dvě učitelky na 22 deti
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.