Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, máme 10m syna a problém s večerním usínáním.
CO MÁM DĚLAT JE TO DOČASNÉ
?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Začnu od rána: mezi 7-8hod mléko Hami,10hod ovocná přesnídávka,nespí až do 13hod,pak následuje oběd zelenina + maso, v momentě mi usne v kočáře a dokáže spát i 3 hodiny,16hod jogurt nebo pečivo s máslem a kaše s mlékem v 19 hodin,pije vodu nebo neslazený čaj po celý den i 300ml.Pak si řeknem: okoupat a spat, ale zatím to je jen hudba budoucnosti,protože vydrží do 23 hod, je nemožný a změrzly, já šílím a nakonec se to povede,ale hádejte co?:-( Spí mezi náma dvěma v posteli a ne spat v postýlce,samozřejmě cestuje a my se nevyspíme.CO MÁM DĚLAT JE TO DOČASNÉ?
![]()
Těžko říct. Mám stejně starého syna a s usínáním problémy už dlouho. Jako malý miminečko jsem ho položila do postýlky a usnul sám, pak nastalo období řevu před spaním, museli jsme ho vždycky uhoupat v houpacím křesle. Teď, co už leze a staví se, je to ještě horší, při uspávání se mi v postýlce neustále posazuje a staví.Houpací křeslo už nepoužíváme, snažíme se,aby fakt usnul v postýlce.
Denní režim máme hodně podobný, alespon to jídlo. Adámek spí cca 1,5-2 hodinky dopoledne a zhruba hodinku odpoledne.
Já bych zkusila vytvořit mu večer stálý rituál - tedy ve stejnou dobu večeři, vykoupat, dát do postýlky a pokusit se uspat. Aby si navykl, že spát se chodí ve stanovenou dobu a ne po jeho. Pokud se na to cítíš, tak myslím, že už můžeš zkusit Estevillovu metodu samostatného usínání.
My jsme měli problémy s usínám hodně dlouho, Anežka byla odmalička nespavec, zdaleka nespala tolik co vy. Ale v naší posteli jsme ji spát nenechali - myslím, že hlavní důvod byla hlídačka dechu v postýlce a moje obavy. Pro svůj klid jsem ji nechávala spát jedině tam. Ovšem usínání rozhodně nebylo samostatné. Osvědčilo se nám ležet u její postýlky, dokud neusnula (což bývalo často až kolem 23.hodiny a je to tak, až na pár výjimek, dodnes). Metodu nechat vyřvat (20-10-5) jsme zkoušeli, zabrala, ale jen dočasně. Nevěřím tomu, že každé dítě se může naučit usínat samostatně. My jsme vyzkoušeli snad všechno, ale už jsem smířená s tím, že Anežce stačí spát míň hodin než mně..
Ahojky mám ročního syna..My s večerním usínám jsme nikdy moc problém neměli…spíš v noci se budí a vydrží být třeba dvě hod.vzhuru… ![]()
Je naučený že kolem šesté někdy i dřív…se koupeme potom dáme kaši…a jde chrupat usíná v postýlce kolem 18.30-do pul smý spí.. a já musím ležet na postely aby mě viděl…ael usne jako by sám ale musím tam aspon ležet..
.
Myslím si že to je u vás dočasný a že to přejde..
Odebírám časopis maminku a je tam v polsedním čísle článek o spání a uspávání…tak jestli máš šanci tak si to přečti…taky to mám už přečtený… ![]()
Ahoj Jerry,
u nás je režim přes den skoro stejný, akorát po obědě spí maximálně hodinu a půl (to zatím jedině v kočárku nebo se mnou ve velké posteli, ale časem bych to taky ráda změnila
), jinak přes den ani ťuk… Celkově spí: od cca 20.30 do cca 5.30/6.00 a pak jednou přes den. V noci se občas vzbudí, ale nevstáváme k němu, necháme ho chvíli fňukat a on usne znovu sám. Ještě před měsícem vstával v noci po hodině nebo i častěji
.
Možná proto je večer úplně vyřízený, rituál je: cca 18.30 kaše, 19.30 vykoupat, potom už v pyžamku a ve spacáku mlíčko u mě a potom sám do postýlky. Většinou si chvilku povídá a usne. Má tam svého plyšáčka, bez kterého nezabere ani náhodou. A to usínání sám v postýlce byl boj, nejdřív jsme ho uspávali a ukládali už spícího. Pak jsme ho skoro uspali a když už v podstatě nebyl schopný otevřít oči, ale ještě vnímal, položili jsme ho do postýlky a mezi šprušličkami drželi za ruku. Pak jsme ho pokládali dřív a drželi za ruku, případně s ukolébavkou. A takhle jsme postupně pustili ruku, ale leželi a zpívali nebo povídali, až stačilo ležet potichu vedle něj, aby věděl, že není v místnosti sám. A teď už usne i sám, jen musí mít pootevřené dveře a rozsvíceno v předsíni, aby o nás věděl a mohl nás „kontrolovat“
. Ale byl to běh na dlouhou trať. Už to funguje víc než měsíc, tak doufám, že už opravdu můžu říct: FUNGUJE TO. Tedy u nás…
Držím palce.
Ty dáváš kaši a potom ještě mlíčko??Kolik toho mlíčka děláš??a jaký máš,my máme to BEBA??Chodíme spát kolem pul sedmé…myslíš že kdybych mu dala ještě to mlíčko že by déle spál
…vstáváme tak 5-6hod… ![]()
Petko, my také po kaši ještě dáváme mlíčko, kojíme, takže nevím kolik ho vypije, ale pije dost dlouho - no a budí se v noci stále
, prospanou celou noc jsme v postatě ještě neměli, ale teď už když se vzbudí, tak stačí jen položit, dát hajánka (většinou končí na druhé straně postýlky, nebo úplně venku) a spí dál, ale ještě před měsíce jsme kojili i v noci, jinak prostě nezabral, když jsem nedala, byl schopen se budit co 5minut, dokud to mlíko nedostal, klidně několik hodin, před měsícem jsem zkusila zase nedat a najednou to šlo, spal i bez pití
ale jak říkám, budí se furt
jinak uspávání u nás problém není, naučili jsme se to tak ve 3měsících ,podobný postup jako popisuje katka-m, jen s tím rozdílem, že jsme v pokoji nezůstávali a dodnes to funguje tak, že dokud není sám, tak prostě neusne
Ahoj Petko, mlíčko po kaši ještě dávám, ale na délku spaní to u nás určitě nemá vliv. Do 9 měsíců jsem po večerní kaši ještě kojila, pak se Ondra ze dne na den sám odstavil, ted mu dávám Hami 2. Vypije tak 210ml, ale on je strašný Otesánek, během celého dne dokáže sníst téměř cokoliv, co mu podstrčím (a občas si něco vezme i sám - list z kytky, kus papíru, drobeček u linky v kuchyni
).
Mlíčko po kaši dávám proto, že má mezi kaší a ukládáním ještě docela velký odstup, kaši má mezi 18 a 18.30 a až po 20h jde spát. Kdybych mu nedala kaši, od svačiny až do večera by samozřejmě nevydržel. Takže pro nás je to taková svačino-večeře, klidně by to mohla bý druhá přesnídávka nebo cokoliv, myslím, že je to jedno.
A jak jsem psala, ještě před měsícem se po stejném režimu jídla budil po hodině nebo i častěji, hlady to ale určitě nebylo. Ráno vstane a ještě klidně půl hodiny až hodinu vydrží, než dostane mlíčko k snídani.
PS. Ondra chodí spát o dvě hodiny později než vy a vstáváme stejně, v tom, jak dosáhnout dlouhého spánku, asi neporadím
. A to, jak už jsem taky psala, spí přes den maximálně hodinu a půl ![]()
Holky,zkusím tu taky dát ještě mlíko před spaním, ale pochybuju, že to zabere.Dneska spal do 6 dala jsem mlíko a pak usnul do 8hodin.Zkusím jej dát po obědě spát jen tak na 1 a půl hodiny a uvidím večer.Jinak v postýlce se mi taky staví a řve.včera tam skoro usnul byli jsme vedle něj a on tam nebude, musím ho přelstít
Jerry, podle mě nemá večer hlad. Ale mohlo by ho to uklidnit, a to by zabrat mohlo
.
Ještě mě napadlo, přes poledne to občas řeším tak (zvlášť když se skoro nedá vyjet ven), že si s ním lehnu do velké postele, uspím ho a pak ho do postýlky přendám a maluju si
, že až se prostě naučí, že v tuhle dobu se SPÍ, začnu ho pomalu - se stejným postupem jako předtím večer - ukládat do postýlky samotného. Ale netuším, jestli by to prošlo…
Ale aspoň aybste se vy vyspali, tak bych to určitě zkusila, když už usne s vámi, tak ho potom přendat. Nebo to taky nevydrží?
Ahojky,mám už trošku starší dítě
Ale myslím,že je to jen otázka času,kdy se zase srovná…jěště dnes-budou mu 3 roky občas vydrží týden -14dní zlobit buď s usínání nebo v noci.Asi bych ho do postele nebrala,to se děti hodně rychle učí-s mojí kolegyní spí dcera a je jí 11let
My do postele nebrali ,vlastně jen když byl marod a stálo mě to dost sil lítat do pokojíčku á hodinu.Oni se to strašně rychle naučí,že nejsou sami a pak to bude boj je to odnaučit…Myslím,že režim pro prcka máš dobrý..jen bych asi rozdělila to spaní na 2× aby ti nespal odpoledne tak dlouho
nebo Zkusit ho dávat spát už v 11 a oběd až pak??No musíš zkoušet.Já sama měla nespavce a jezdila s kočárem večer po obýváku(to byl miminko) pak uspávání lehkým pohupováním na ruce cca do 11m.Věřím,že to musí být vyčerpávající
Takže spaní zdar ![]()
Ahoj, nepíšeš jak ho večer uspáváš. Dáš ho po koupání do postýlky a on tam do 23 hodin rajtuje?
My jsme taky měli těžké období kolem 9. měsíce, kdy se malá pořád stavěla, ale trvalo to asi měsíc, trpělivě jsem jí pořád pokládala, až z toho většinou únavou usnula a pak si to odvykla.
TAky bych možná zkusila nechta spát dvakrát denně, před obědem a a pak odpoledne. A možná kaši před koupáním a mlíko až pak v postýlce.
Co máte holky za mlíčko já mám to BEBA myslíte že to je dobré mléko???Tak nevím já mu dávám jenom kaši kolem šesté někdy kolem pul sedmé a pak až ráno mlíčko a v pohodě…tak nevím jestli mu mám začít taky dávat…
Petko, já myslím, že Beba je stejně dobré UM jako kterékoliv jiné
.
Vereniko, u nás to uspávání nejdřív s námi a pak postupný přechod na sám docela zbralo…
ZuzaM, já bych se mlíčka v postýlce trochu bála, co zoubky? Čistit před mlíčkem a pak nechat? Protože nechat ho vypít mlíčko v postýlce a pak vyndat kvůli zoubkům, to by asi ztratilo smysl ![]()
Nakrmíme, pak koupáme a pak do postýlky, když se staví tak ho položím a třeba hladím, plyšáci nefungujou a přečtu třeba pohádku nebo mu něco povídám a pak odejdu a jakmile zavřu dveře tak řve.Taky si myslím že hlad nemá, tak nevím.