Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím o radu: Moje sestra odjela s dětmi a kamarádkou do Chorvatska pod stany a po třech dnech mají všichni vši
. ![]()
Kromě naštvání a otrávené dovolené si ještě nemůžou vzpomenout na nějaké „zaručené“ recepty na to, jak se jich zbavit.
nevím, proč nekoupí v lékárně nějaký přípravek (jestli v okolí není nebo jestli se nedomluví),ale mě bobmarduje SMS kama, ať proboha něco zjistím. No a protože my tady na emiminu víme vše,
, ptám se vás na radu. Určitě jsou nějaké zaručené babské rady.........
Díky moc, Bubu
U nás se říkalo pokud je jich málo, pečlivě vyčesat, pokud hodně, vetřít do vlasů petrolej (bacha na oči, štípe), zabalit, chvíli nechat a pak umýt a vyčesat. Ale je to fakt babská rada, nevím, jestli by to třeba nedělalo neplechu s trvalou nebo barvou na vlasy. Nějaké přípravky a la voňavá smrt vší se tam koupit nedají?
Kdyby šla do lékárny, tak desinfekční šampon Parasidose, Jacutin Gel, Diffusil H sprej a jiné. Pro úspěšnost léčby je třeba léčbu za 6-12 dní zopakovat, aby se zlikvidovaly přežívající hnidy a z nich vylíhlé larvy. Při likvidaci infekce je třeba ošetřit desinfekčními přípravky hřebeny a kartáče (ty je možno také vyvařit), textilie vyprat a vyžehlit.
Bude veselo ![]()
Díky,
taky se mi matně vybavoval ten petrolej, ale nebyla jsem si jistá
. V lékárně ty připravky tam můžou mít i jiné, to by snad pochopili, kdyby jim je ukázali - prý je jich MOC
Na vši je dobrý smíchat stolní olej a alpu. pořádně vetřít do vlasů, zabalit igelitem tak na půl hodiny a několikrát umejt hlůavu, aby nebyla mastná.
Petrolej určině, popálí si hlavy.
Nám nejvíc zabíral psí šampon. A potom Difusil a všechny věci vystříkat v pytli biolitem.
Můžu se zeptat, proč sháníte nebezpečné (jako petrolej) anebo málo účinné babské rady a nezeptáte se v lékárně na účinný a bezpečný přípravek?
@eumedon píše:
Můžu se zeptat, proč sháníte nebezpečné (jako petrolej) anebo málo účinné babské rady a nezeptáte se v lékárně na účinný a bezpečný přípravek?
Ona původní diskuze z roku 2006 byla o tom, že byli mimo ČR tak se asi nedomluvili v lékárně.
My měli vši letos na táboře a i když jsme vykoupili celou lékárnu zabral nejlíp šampon pro psy, jako poslední možnost a zabrala.
@eumedon píše:
No o tý účinnosti bych docela pochybovala. Holka chytla vši týden před tím než jela na školku v přírodě. Koupila jsem v lékárně Paranit, drahý to bylo jako prase a údajně to mělo zabít 100 % vší a hnidů. No, měli jsme vši poprvé, tak jsem tomu věřila. Použila jsem to přesně návodu a když holka odjížděla, měla hlavu čistou. Ale nějaký hnidy jí tam samozřejmě zůstali, nebylo v mých silách jí to všechno vybrat. No a na školce v přírodě jí učitelky našly další vši. Měly véééélkou radost. ![]()
Nemohli jsme se toho zbavit měsíc, zkoušela jsem všechno možný. Nakonec asi pomohla kombinace toho oleje s alpou a šamponu pro psy. Ale je to teda nekonečnej boj.
Holky nám pomohla vymačkaná šťáva s citronu + alpa… tři dny jsme myli, a česali, vyčesávali vlasy… a bylo po nich.
Já to od malého chytla taky - pomohlo obarvení hlavy ![]()
@eumedon píše:
Ahojky, diskuze je sice stará, ale nedá mi to. Před pár lety měla dcera vši. Zakoupili jsme v lékárně ty zaručené přípravky na vši, které navíc stojí nemalé peníze. Výsledek nulový. Bezvadně nám zabrala právě ta rada smíchat alpu a olej, dát na vlasy… Toto až nám zabralo. Předtím to byl marný boj.