Jak na výpověď?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ahoj, vternu se do teto diskuse s trosku jinym dotazem, ale tyka se taky vypovedi ![]()
Jsem na materske s druhym ditetem, normalne jsem predtim pracovala a mam smlouvu na dobu neurcitou. Od cervence bych chtela jit delat pri rodicaku nekam jinam. Plati pro me taky dvoumesicni vypovedni lhuta, kdyz v te praci uz ctyri roky prakticky nepracuju? Jen papirove, ale sedim s detmi doma…Nerada bych davala vypoved, dokud neco nesezenu, protoze planujeme jeste treti dite. A protoze chci sehnat neco na polovicni uvazek a jeste vetsinu dobu prace z domu, nebude to tak jednoduchy. I kdyz mam neco vyhlidnuteho, nemusi to stopro vyjit a budu mozna hledat neco jinyho, nebo cekat delsi dobu, nez me vezmou…
Diky za odpovedi, mam v tom trochu bordylek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
LeMa píše:
Ahoj, vternu se do teto diskuse s trosku jinym dotazem, ale tyka se taky vypovedi![]()
Jsem na materske s druhym ditetem, normalne jsem predtim pracovala a mam smlouvu na dobu neurcitou. Od cervence bych chtela jit delat pri rodicaku nekam jinam. Plati pro me taky dvoumesicni vypovedni lhuta, kdyz v te praci uz ctyri roky prakticky nepracuju? Jen papirove, ale sedim s detmi doma…Nerada bych davala vypoved, dokud neco nesezenu, protoze planujeme jeste treti dite. A protoze chci sehnat neco na polovicni uvazek a jeste vetsinu dobu prace z domu, nebude to tak jednoduchy. I kdyz mam neco vyhlidnuteho, nemusi to stopro vyjit a budu mozna hledat neco jinyho, nebo cekat delsi dobu, nez me vezmou…
Diky za odpovedi, mam v tom trochu bordylek
Tak zkus najít něco na „dohodu o provedení práce“ a pak nemusíš dávat výpověď v bývalé práci…jen to pak nesmí přesáhnout určitý počet hodin ročně (myslím že je to 150hodin)…ale jde to v těch dohodách upravit tak, že tam uvedou takovou částku, aby to na těch 150hodin nevyšlo… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Janino: to co mam vyhlidly by byla dohoda o provedeni prace, aspon tak mi to rikali, nevedela jsem, ze v takovym pripade nemusim davat vypoved. Ale na druhou stranu bych delala urcite vic nez 150 hodin rocne, bylo by to totiz 20 hodin tydne.....To by mi museli psat hodne maly penize za hodinu, aby to vyslo…
Kdyz ted tak premyslim, mohla bych proste dat vypoved u sebe v praci a nastoupit rovnou do druhe, na vedlejsi pracovni pomer a po dvou mesicich zustat jen v te druhe praci? Bubu mit potom normalne narok na materskou i z vedlejsiho pracovniho pomeru? Ted myslim tech sest mesicu nez zacne rodicak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
LeMa píše:
Janino: to co mam vyhlidly by byla dohoda o provedeni prace, aspon tak mi to rikali, nevedela jsem, ze v takovym pripade nemusim davat vypoved. Ale na druhou stranu bych delala urcite vic nez 150 hodin rocne, bylo by to totiz 20 hodin tydne.....To by mi museli psat hodne maly penize za hodinu, aby to vyslo…
Kdyz ted tak premyslim, mohla bych proste dat vypoved u sebe v praci a nastoupit rovnou do druhe, na vedlejsi pracovni pomer a po dvou mesicich zustat jen v te druhe praci? Bubu mit potom normalne narok na materskou i z vedlejsiho pracovniho pomeru? Ted myslim tech sest mesicu nez zacne rodicak…
Tak u těch dohod se to dá dobře udělat…mohli by Ti napsat třeba hodinovou sazbu 1000Kč…tzn, že by to na rok vycházelo 120.000,– Kč a to si na částečném úvazku asi nevyděláš…jinak co se týče těch rodičáků a mateřských, tak to netuším..ještě děti nemám, tak vůbec nevím, jak to funguje…ale určitě ještě někdo poradí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Osobně bych se bála, že mě v nové práci ve zkušebce vylejou. Můžeš mít klidně dva pracovní poměry současně, cituji z net poradny :
„Pokud by nový zaměstnavatel působil ve stejném oboru jako Váš současný, nezapomeňte, že k nástupu do takového zaměstnání během současného pracovního poměru (a to včetně dohod mimo pracovní poměr) budete potřebovat předchozí písemný souhlas Vašeho současného zaměstnavatele. Mimo tyto případy však sjednání více pracovních poměrů vedle sebe žádné zákonné ustanovení nebrání, je pouze na zaměstnanci, aby zvážil, zda bude schopen plnit povinnosti, které si se zaměstnavateli sjedná. “
Ještě je tedy otázka, jak se bude z pohledu sociálky slučovat práce na 20 h týdně s celodenní péči o dítě, aby Ti nechtěli sebrat rodičák. Ale to fakt nedovedu odhadnout, to asi záleží na povaze práce a na tom, jestli se v tom chtějí šťourat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A šak ty nemusíš dávat výpověd vůbec, pokud ti stále trvá rodičovská dovolená. Pracovat můžeš i tak jinde - dohoda o provedení práce (to je těch oficiálních max. 150h za rok, odvádí se jen dań, jelikož jsi na RD tak nemusíš platit zdravotní pojištění), dohoda o pracovní činnosti (v průměru max. poloviční prac. úvazek, tj. těch 2Oh týdně, odvádí se daň, zdravotní a sociální z výdělku), další prac. smlouvu (ten pojem vedlejší smlouva už v prac. právu neexistuje, pracovních smluv můžeš mít kolik chceš:-) ), nebo na ŽL..
Jinak kdybys dávala výpověď výpovědní lhůta by pro tebe platila taky (pokud se s nima nedohodneš na dohodě o ukončení), ale pokud jsi na RD tak to vůbec nemusíš řešit.
PPM z toho dalšího-nového zaměstnání - ono by tam bylo hodně variant… kdyžtak zkus pohledat ve starších diskuzích, j.a.n.i.1 to párkrát vysvětlovala a má o tomhle větší přehled ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Knihomyš píše:Ještě je tedy otázka, jak se bude z pohledu sociálky slučovat práce na 20 h týdně s celodenní péči o dítě, aby Ti nechtěli sebrat rodičák. Ale to fakt nedovedu odhadnout, to asi záleží na povaze práce a na tom, jestli se v tom chtějí šťourat.
tohohle bych se fakt nebála - tam je podmínka o tom nedávání do školky nad stanovenou dobu a jinak jen že musíš zajistit péči zletilou osobou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, moc dekuju.
Knihomys: toho se opravdu nebojim, protoze ja si v pohode obhajim, kdyz mam doma o poschodi niz babi, ktera pracuje jen na polovicni uvazek (odpoledne), navic dite spi pres den a navic mam volny vecery…
Mati: diky za tip, pak mrknu na tu PPM. U me by to teda byla asi dohoda o pracovni cinnosti. Ja to prave beru tak, ze chci potom v tomto podniku byt dal na plny uvazek, az nebudu na rodicaku. Tak jsem myslela, ze bych se na praci, kde jsem byla pred materskou vykaslala uz ted, ale asi bude lepsi byt vedena vsude.....
Jeste jednou diky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
LeMa: taky mám vedle pracovní smlouvy na dobu neurčitou ještě dohodu o provedení práce a dvě dohody o pracovní činnosti, takže ono to jde. Ale práci na těch brigádách mně přidělujou sporadicky, musím si to akorát časově zorganizovat. A z těch dohod se odvede srážková daň, na kterou pak ale nemůžu uplatňovat daňové slevy (to jde jen u zálohové daně ze mzdy - ta srážková daň se státu odvede jednou provždy a už na ni nikdy nedosáhnu).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud to budeš stíhat, tak můžeš mít klidně 2 plné úvazky a nikomu do toho nic není, jen pokud by oba zaměstnavatelé měli stejný obor činnosti, tak ten první musí dát souhlas, že můžeš pracovat i u druhého (to platí i pro DPP nebo ŽL).
A pokud by ses rozhodla dát výpověď, tak platí stejné 2 měsíce jako pro kohokoliv jiného, tj. pokud by ses do původní práce nevracela, tak je třeba dát výpověď cca 3 měsíce před koncem RD, nebo jít na dohodu.
Ad PPM pokud budeš někde pracovat, tak vždy budeš na PPM nárok mít, možnosti jsou následující:
- jen z původního poměru, pokud druhý je na DPP, dobu neurčitou nebo v něm nevznikne na PPM nárok
- jen z toho druhého, pokud nárok na PPM vznikne a smlouva je na dobu určitou, na dobu trvání RD v první práci (na tuhle variantu pozor, bývá nevýhodná)
- z obojího, vznikne nárok na PPM i ve druhé práci a ta je buď na dobu neurčitou, nebo určitou, ale delší než RD
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
LeMa: taky mám vedle pracovní smlouvy na dobu neurčitou ještě dohodu o provedení práce a dvě dohody o pracovní činnosti, takže ono to jde. Ale práci na těch brigádách mně přidělujou sporadicky, musím si to akorát časově zorganizovat. A z těch dohod se odvede srážková daň, na kterou pak ale nemůžu uplatňovat daňové slevy (to jde jen u zálohové daně ze mzdy - ta srážková daň se státu odvede jednou provždy a už na ni nikdy nedosáhnu).
Tak nepodepisuj ten růžový papír u svého hlavního zaměstnavatele, ale u jedné z těch dohod
pak alespoň jedna bude zálohovou daní. Druhou možností je domluvit se, aby ti neplatili měsíčně, ale třeba čtvrtletně a když to bude nad 5000,– tak je to zálohovou daní i bez podepsaného růžového papíru ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potřebuji radu, dělám u zaměstnavatele přes 5 let. A chci dát výpověď z mé strany.Jak by měla znít, na co si dát třeba pozor ze strany zaměstnavatele? a jaký druh výpovědi bych měla zvolil, abych nemela nizsi podporu v nezamestnanosti? Jaky treba uvest duvod vypovedi. Ve smlouve mame uvedene osmihodinové směny a přitom děláme i 11nactky, 10sitky… Sice mame odpracovano tolik hodin, kolik mesicni norma splnovat ma, ale takhle je to sileny, treba po ctyrech celych dnech volno. Nechci nic resit pres soud, proste bych chtela dat vypoved a pak si najit novou praci, ale bojim se te snizene podpory. Predem diky za odpovedi.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verca235 Myslím že máš bohužel smůlu, pokud máš smlouvu již 5let, tak je to blbé.. Výpoveď z tvojí strany bude vždycky kvalifikována jako „průšvih“ a kdyby ti dal výpověď zaměstnavatel, musel by ti dát odstupné (většinou 3měs.) a to zas nedostaneš ty 3 měsíce žádný prachy od pracáku.. a když podepíšeš dohodu o ukončení prac. poměru, budou ti krátit peníze: (normálně za první dva měs. bys měla 60%, pak další 2 měs. 50% a pak 1 měs. 45%) ale takhle budeš mít celou dobu jen 45%
- načítám...
- Citovat
- Zmínit