Jak na výpověď?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jak na výpověď
Ahojky, chci se zeptat…nikdy jsem v té situaci nebyla, a jelikož v práci máme „moc milej“ kolektiv, nevím kdo by mě přímo poradil.
Chci se zeptat jak je to když budu chtít dát v práci výpověd, hrozně si hledámj jiný místo, pže tady jsem opravdu nepokojená a hlavně teda za tu almuznu je to ubohost nejvetsi. K jakému datu se podava? Musím tady pak byt jeste dva mesice, nebo na dohodu hend- to me nepusti…a kdyz to nebude na dohodu a oni me treba za mesic z tech dvou budou chtit uz odejit tak mi neco zaplati? A potom teda jak to sepsat, to mam napsat jakoze chci k tomu a tomu datu skoncit a dat to rediteli? je to na nejaky vzor nebo tak?
Nechci aby me nejak podvedli, pze tady to tak fakt chodi a nechci byt za pitomce.
Děkuji moc za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahojky,
je jedno, který den dáš výpověď, každopádně ta 2 měsíční výpovědní lhůta se počítá až od prvního dne dalšího měsíce…tzn. pokud dáš výpověď 23.2., lhůta začíná běžet až od 1.3., takže bys končila poslední den v dubnu…no a nebo se dohodneš se zaměstnavatelem a třeba Tě pustí i dřív…to pak záleží na dohodě…
Jinak vzorů je plný internet (stačí dát do vyhledávače „výpověď z pracovního poměru“ a vyjede Ti spousta odkazů na vzory, jak a co napsat. Stačí jednoduše a nemusíš ani uvádět důvod, proč chceš odejít…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak jak píše janina.sun, jinak pokud bys chtěla odejít hned - tak jen dohodou (jedna společnost to má ma od „centrály“ neoficiálně zakázané jsem kdysi zjistila a asi takových firem bude víc) nebo „průšvihem“ (což má spoustu nevýhod a hlavně se to píše do zápočtového listu)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V zásadě jsou dvě možnosti:
buď se se zaměstnavatelem dohodneš - potom podepíšete rozvázání pracovního poměru dohodou (proto se to tak jmenuje). Dohodnout se můžete na Tvém odchodu k jakémukoliv datu. Pokud jsi rozhodnutá odejít, tak prober se šéfem, kdy Tě pustí, pak to sepiš, 2 x vytiskni a předlož. Dohodu musí podepsat obě strany. Ty si jeden originál podepsaný od zaměstnavatele necháš a druhý bude jeho.
Nebo zaměstnavatel nebude souhlasit, a ty bys pak musela podat výpověď. Výpovědní doba je v takovém případě dva měsíce a počítá se od 1. dne následujícího měsíce. Takže pokud dáš výpověď např. kdykoliv v únoru, počítá se od 1. března. Výpověď zaměstnavatel podepisovat nemusí, ale musíš mít doloženo, žes ji předala/poslala. Takže buď Ti potvrdí převzetí třeba na recepci (s razítkem) nebo to pošleš doporučeně.
Koukni se do zákoníku práce . Tam je to celkem jasně popsané.
Formuláře najdeš na netu lehce, třeba tady .
Pokud bys podepisovala něco, co sepsal zaměstnavatel, tak si pořádně zkontroluj, jestli odkazuje na správné paragrafy v zákoníku práce - aby to nakonec u dalšího zaměstnavatele nevypadalo, že Tě třeba vyhodili pro hrubé porušení prac. povinností ![]()
S tím, že by Ti zaplatili něco víc, než odpracuješ, moc nepočítej. Odstupné se dává, když dává výpověď zaměstnavatel. Samozřejmě můžou během výpovědi přijít s návrhem, že Tě pustí dřív - ovšem opět je na dohodě (tedy na Tvém rozhodnutí), jestli s tím budeš souhlasit nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ono hlavně teď od nového roku už není dobrý odcházet z práce, když nemáš v záloze nic jinýho. Chápu, že tě to třeba štve, ale psala jsi, že máš almužnu a představ si pak tu podporu, která činí nějakých 40% platu (v případě, že odejdeš ty sama). A 2 měsíce na hledání práce je dost málo, teda nevím odkud jsi, ale já třeba hledala práci po škole i rok
jinak s tou výpovědí je to přesně tak, pokud ti neudělaj dohodu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, a nezapomeň, že máš nárok na poměrnou část dovolené (1/12 za každý měsíc). Takže to, co Ti zbývá, Ti musí buď nechat vybrat nebo proplatit. Údaj o dovolené bývá na mzdovém lístku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím přesně, jak to je, ale nemá nárok na podporu jen ten, kdo rozváže pracovní poměr z „vážných důvodů“? To by byla myslím další změna oproti dřívějšku, ale už jsem něco takového zaslechl. Když se ti v kolektivu nelíbí a máš malý plat, tak to by podle Úřadu práce nemusely být dostatečně vážné důvody. Pak by nevznikl ani nárok na podporu.
Ještě bacha na to, KAM se výpověď podává (resp. posílá). I to je určeno v Z8koníku práce. Pak by třeba nadřízený se mohl ohánět tím, že firmě nebylo nic doručeno - tudíž pracovní poměr dál trvá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
Nevím přesně, jak to je, ale nemá nárok na podporu jen ten, kdo rozváže pracovní poměr z „vážných důvodů“? To by byla myslím další změna oproti dřívějšku, ale už jsem něco takového zaslechl. Když se ti v kolektivu nelíbí a máš malý plat, tak to by podle Úřadu práce nemusely být dostatečně vážné důvody. Pak by nevznikl ani nárok na podporu.Ještě bacha na to, KAM se výpověď podává (resp. posílá). I to je určeno v Z8koníku práce. Pak by třeba nadřízený se mohl ohánět tím, že firmě nebylo nic doručeno - tudíž pracovní poměr dál trvá.
nárok na podporu máš, i když odejdeš sám bez vážných důvodů, ale jak říkám, je to jen nějakých 40%, kdežto pokud jí dostaneš od zaměstnavatele třeba z organizačních důvodů, tak tam je to myslím 60 nebo 65, nebo tak nějak. Nevím přesně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ti v praci delaji dusno poradim neco co neni fer vuci zamestnavateli. Dat vypoved a jit na neschopenku. Pokud ti ty penize staci a budes se zdrzovat doma, kdyby na tebe prisla kontrola, je to jeden ze zpusobu jak „odejit“ hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.pampeliska píše:
Pokud ti v praci delaji dusno poradim neco co neni fer vuci zamestnavateli. Dat vypoved a jit na neschopenku. Pokud ti ty penize staci a budes se zdrzovat doma, kdyby na tebe prisla kontrola, je to jeden ze zpusobu jak „odejit“ hned.
Tyhle rady miluju… a my ostatní to zaplatíme ze svých odvodů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Osobne jsem to udelala 1× na 3 tydny. Ve vypovedni lhute mne sef buzeroval takovym zpusobem, ze krome zaloby byla toto jedina moznost jak ho uklidnit.
Kdyz jsem nemocna beru si dovolenou nebo nahradni volna. Kdyz ale nekde buzeruji zbytecne, tak jsem i pro tuhle neprijemnou variantu. Myslim ze je vic vyziracu nez se hodit na 1-2 mesice marod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji moc za rady, chci odejit až budu mít něco lepšího takže se ptám včas co a jak potom, žádná podpora u mě nehrozí…nepujdu dokud nebudu neco mit.
Jinak na dohodu mě určitě nepusti, pze tu praci co tady delam delam jenom ja a nikdo nevi jak takze nez bych sla tak to musim cely predat a zaucit. Rikala sem si ze bych si v te lhute vzala ke konci uz to volno, ale nevim kolik to dela, ted mam napr. na vyplatnici 24,5dnu.
Děkuji moc i za odkazy, musím si to fakt nastudovat pze tady jdou schopni napsat cokoliv, hlavne to pisou pravnici no… ![]()
Tak hlavne at neco najdu a rychle ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dice píše:
Děkuji moc za rady, chci odejit až budu mít něco lepšího takže se ptám včas co a jak potom, žádná podpora u mě nehrozí…nepujdu dokud nebudu neco mit.
Jinak na dohodu mě určitě nepusti, pze tu praci co tady delam delam jenom ja a nikdo nevi jak takze nez bych sla tak to musim cely predat a zaucit. Rikala sem si ze bych si v te lhute vzala ke konci uz to volno, ale nevim kolik to dela, ted mam napr. na vyplatnici 24,5dnu.
Děkuji moc i za odkazy, musím si to fakt nastudovat pze tady jdou schopni napsat cokoliv, hlavne to pisou pravnici no…
Tak hlavne at neco najdu a rychle
Myslím, že dovolená vychází na 1,5 nebo 2 dny v měsíci…takže pokud bys odcházela, pokrátí Ti dovolenou…a vyplatí Ti jen ty 3-4 dny…ale nejsem si jistá, kdyžtak mě holky raději opravte, ať nešířím fámy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Drzim palce. Dovolena je bezne 20 dnu/rok, nekdo ma 25. Spocitas jednoduse, vydelis 12 a vynasobis poctem mesicu ktere ve firme budes. Zaojrouhluje se na puldny. A pokud mas nejakou z lonska pricti k tomu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit