Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moc nechápu… něco občas koupím, pak se mě to nelíbí, tak to vyhodím. To by se mému manželovi taky teda nelíbilo.
fakt nenakupujes třeba na týden? Ten tvůj systém je dost divný.
V rámci 17 000 měsíčně pokryji běžnou spotřebu včetně rezervy na nákup např. botek pro syna a tak. Komplet provoz domácnosti. Jsme dva dospělí, dvouletak, mimino a na víkendy 18tileta sestra. Plus téměř každý víkend děda na oběd plus mu dávám s sebou.
15000 na měsíc mi přijde adekvátní a ano, přijde mi, že manžel má pravdu. Plýtvání jídlem nesnáším, snažím se plánovat a s dělat maximum a nevyhazovat. Kupování hovadin, které se ti za měsíc omrzí… To by mi na místě manžela také vadilo.
Peněz máme dost, rozpočet jsem si nastavila sama, teď se teda hodí, protože nám příjmy klesly hodně a u mě se to projevilo pouze tak, že už měsíčně nedávám stranou, ale rozpočet jedeme pořád stejně… Jen nesnáším zbytečně vyhazovani
Jídlo kupovat tak aby se nevyhazovalo. Nesnáším plýtvání když vím kolik energie a zdrojů stojí např pecen chleba… V tom souhlasím s tvým mužem. Co se týče dekorací… Koupila bych jen to co se mi skutečně líbí a fakt nutně potřebuji.. Nesnáším zbytečné cetky… Nekompenzujes si něco? Co tak tyhle finance použít ba nějaký koníček nebo cvičení? Přešla by tě chuť po hodině v posilovně kupovat zbytečnosti + by jsi udělala něco pro sebe
Tak já myslím, že jestli nakupujes každý den tak je to fakt nesmyslný systém. To, že se občas něco nesní a pak vyhodí se stane, u nás taky. Taky muž občas špačkuje. Ale tak já mu vždycky řeknu, že to měl teda sníst, aby se to nevyhodilo. Ale já nejsem popelnice, abych to jedla za každou cenu. Ale nestává se to často, že to říká. Asi bych tvému muži řekla, ať teda nakupuje on, když se mu to nelíbí. Nedělej si s tím hlavu. Pokud máš svědomí čisté a nekupujes blbosti tak co, na tom snad váš vztah nestojí. A jestli jo, tak je to smutné.
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě. Jak to máte doma vy nebo jestli jsem vážně jediná, kdo to tak má. S manželem bydlíme v domečku (na hypotéku) a máme pejska a dvouletého syna. Každý vikend u nás na víkend je manželův děda a náš s manželem problém je v tom, že mi furt vycita že utracim. Domluvili jsme se že mi dá denně 500,–kc a já za to nakoupím jídlo na ten den a případně jiné výdaje ( benzín. Pliny. Hračky.). Upřímně mne to stačí, a pokud mi něco zbyde (často z denního limitu) tak si to nechávám na jiné věci nebo nečekaně výdaje. Manzel s tím souhlasil ale každý den poslouchám že nakupuju jídlo které pak i vyhazujem nebo je to i s hračkami a dekoracemi do domu. Něco koupím za měsíc se mi to nelíbí tak tto dám pryč nebo třeba prodám pokud to není nijak zničený. Co se týče jídla tak nakupuju na to co budu vařit plus zeleninu a ovoce. Stane se že se to nesni, tak něco potom vyhazu. Ikdyz si napíšu ale seznam tak se občas stane že koupím něco navíc. Jsem na RD. Když jsme pracovala tak jsem byla zvyklá že jsem neměla určený limit tak mě netrapilo že když jsem si něco koupila tak to třeba ani nevyyuziju nebo pak rozdam v rodině. Navíc podporujeme občas me rodiče finančně. Pac taťka je momentálně zdravotně nemožný vyydelavvat a mě sourozenci se angažovat nechtějí ipresto že mají možnost. Věcné se kvůli tomu s manželem hadame že prý moc utracim ale mě to tak nepřijde. Nebo to jen nevidím? Jste tu některá co taky tak utrácí, že koupi navíc něco co se dá říct i nepotřebuji a pak to buď doma leží nebo se časem vyhodí? Snažila jsme se na nákupy nechodit a chodil manžel ale pak jsem jen doma a mám tu potřebu stejně jít. Píšu anonymně neboť manžel tu má taky účet. Díky za rady jak třeba nakupujete vy. Jestli děláte zásoby nebo jen na den.
![]()
Já třeba nechápu proč z 500 který máš na den platíš benzín? To jezdíš tankovat obden za stovku?
a kupovat něco co vyhodím by vadilo mě i manželovi a vyhazování jídla mám ráda ještě míň. Nakupuju věci co buď vím že mají rádi a sní se to hned a pak věci který něco vydrží. Do aut tankujeme plnou když nestačí ještě natankuju ale opravdu neřešíme benzín v rozpočtu třikrát do týdne. dekorace kupuju výjimečně a jinak jem co zrovna potřebujeme
Příspěvek upraven 28.02.20 v 19:19
Jinak nakupuju a vařím na víc dnů, nevadí nám ohrivane naštěstí. Snažím se nekupovat blbosti a prázdné kalorie. Malej se teď hodně rozjel co se týče ovoce a zeleniny, takže to začíná lézt hodně peněz, zvlášť teď v zimě. Nakoupím ale tolik, abychom to stihli sníst, hodně teď peču a teď nově jsem začala péct kvsskovy chleba, takže doufám, že stáhneme peníze za pečivo…
Obecně se snažím kupovat základní suroviny a ne polotovary. Na druhou stranu zase nemáme rádi třeba obiracku takže nevezmu celý kuře, ale holt jsme fajnovky, tak si pripaltim za rozporcovana krůtí prsa (manžel vubec kureci nechce), tam by se to dalo v případě nouze stáhnout…
Věci do bytu kupuju po úvaze, ne na základě momentální nápadu…
@nini77 píše:
Tak já myslím, že jestli nakupujes každý den tak je to fakt nesmyslný systém. To, že se občas něco nesní a pak vyhodí se stane, u nás taky. Taky muž občas špačkuje. Ale tak já mu vždycky řeknu, že to měl teda sníst, aby se to nevyhodilo. Ale já nejsem popelnice, abych to jedla za každou cenu. Ale nestává se to často, že to říká. Asi bych tvému muži řekla, ať teda nakupuje on, když se mu to nelíbí. Nedělej si s tím hlavu. Pokud máš svědomí čisté a nekupujes blbosti tak co, na tom snad váš vztah nestojí. A jestli jo, tak je to smutné.
Píše že chodil manžel ale že jí to stejně táhlo na nákupy
Nevyhazujeme a nenakupuji každý den, to by mě fakt nebavilo. 500 na den mi přijde dost
Ono záleží, jak a co nakupujes. Nakupovat denně to by mě trefili, to každý den chodíš do obchodu? Co jiného děláš třeba cely den? A kolik těch dekoraci a cetek koupíš? Já nesnasim zbytečnosti, takže já věci do domu kupuju minimalne, na druhou stranu, jak nemám suplik plný zeleniny, tak jsem nervozni a občas se stane ze se něco zkazi dříve než to stihneme sníst. A co ten benzin, kolik toho projedes, kam a za čím jezdíš?
Mě to trochu zní, ze jsi na nakupování závislá a neznas zadnou lepší zabavu????♀️
@jizvíková píše:Řekla bych že to neumím nakoupit na týden. Kolikrát jsem takto nakoupila ale pak jsme si řekla že uvařím něco jiného a pak jsme něco vyhodila. To plýtvání jídlem mě fakt štve taky. V tom má zcela manžel pravdu ale připadá mi divný si v neděli sednout a napsat si na celý týden co budu vařit podle toho nakoupit a nekoupit nic navíc. Kdyby to bylo třeba potřeba.
fakt nenakupujes třeba na týden? Ten tvůj systém je dost divný.
@skorotehotna píše:
Ono záleží, jak a co nakupujes. Nakupovat denně to by mě trefili, to každý den chodíš do obchodu? Co jiného děláš třeba cely den? A kolik těch dekoraci a cetek koupíš? Já nesnasim zbytečnosti, takže já věci do domu kupuju minimalne, na druhou stranu, jak nemám suplik plný zeleniny, tak jsem nervozni a občas se stane ze se něco zkazi dříve než to stihneme sníst. A co ten benzin, kolik toho projedes, kam a za čím jezdíš?Mě to trochu zní, ze jsi na nakupování závislá a neznas zadnou lepší zabavu????♀️️
Ano každý den do obchodu jezdím (8km od baráku) projezdim měsíčně cca 2500. Samozřejmě jsou v tom i cesty i jinam.
Jezdím denně do obchodu a spojují to s cestou k rodičům (1km od obchodu) táta je nemocný tak za ním a někdy se tam zdrzim. Nemají rodiče auto tak spojujeme nákupy společně. Takže jednou za dva dny beru s sebou i mamku. Mám to tak vlastně od té doby co jsme na rodicaku.. Takže bych řekla že i tím trochu zabíjím čas tím nákupem. Manzel dela odpolední takže jezdím na nákupy až když je v práci. Když má volno tak jsme doma společně všichni. Říkala jsme si že bych si asi měla najít nějakou zábavu nebo koníček ale zas nechci malyho dávat na hlídání. Jsem od toho na rodicaku
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě. Jak to máte doma vy nebo jestli jsem vážně jediná, kdo to tak má. S manželem bydlíme v domečku (na hypotéku) a máme pejska a dvouletého syna. Každý vikend u nás na víkend je manželův děda a náš s manželem problém je v tom, že mi furt vycita že utracim. Domluvili jsme se že mi dá denně 500,–kc a já za to nakoupím jídlo na ten den a případně jiné výdaje ( benzín. Pliny. Hračky.). Upřímně mne to stačí, a pokud mi něco zbyde (často z denního limitu) tak si to nechávám na jiné věci nebo nečekaně výdaje. Manzel s tím souhlasil ale každý den poslouchám že nakupuju jídlo které pak i vyhazujem nebo je to i s hračkami a dekoracemi do domu. Něco koupím za měsíc se mi to nelíbí tak tto dám pryč nebo třeba prodám pokud to není nijak zničený. Co se týče jídla tak nakupuju na to co budu vařit plus zeleninu a ovoce. Stane se že se to nesni, tak něco potom vyhazu. Ikdyz si napíšu ale seznam tak se občas stane že koupím něco navíc. Jsem na RD. Když jsme pracovala tak jsem byla zvyklá že jsem neměla určený limit tak mě netrapilo že když jsem si něco koupila tak to třeba ani nevyyuziju nebo pak rozdam v rodině. Navíc podporujeme občas me rodiče finančně. Pac taťka je momentálně zdravotně nemožný vyydelavvat a mě sourozenci se angažovat nechtějí ipresto že mají možnost. Věcné se kvůli tomu s manželem hadame že prý moc utracim ale mě to tak nepřijde. Nebo to jen nevidím? Jste tu některá co taky tak utrácí, že koupi navíc něco co se dá říct i nepotřebuji a pak to buď doma leží nebo se časem vyhodí? Snažila jsme se na nákupy nechodit a chodil manžel ale pak jsem jen doma a mám tu potřebu stejně jít. Píšu anonymně neboť manžel tu má taky účet. Díky za rady jak třeba nakupujete vy. Jestli děláte zásoby nebo jen na den.
![]()
Nakupujeme vetsi nakup jako jsou bezne suroviny z ceho se vari jednou za ctrnact dni, pak uz jen v tydnu dle potreby jako je pecivo, jogurty, sunku na svaciny do skoly a do prace. Nakupovat denne mi prijde zbytecne. Myslim, ze je lepsi se naucit se promyslet co za ten tyden budes varit a pak dokupovat v tydnu dle potreby, kdyz neco dojde a tak. Jinak jsme tri, ja, manzel a 13leta dcera. Varim temer denne, chodime do prace a presto si najdu o vikendu cas a promyslim si aspon 4-5jodel, co budu v tydnu varit, pak uz od toho se odviji, co nakoupim, nebo dokoupim dle potreby. Rozpocet na jidlo mame asi 8tisic za jidlo, kdyz je potreba neco vic treba drogerka, lekarna a tak, tak to je dalsi vydaj. Nakupuji prubezne a vetsinou se snazim takove ty suroviny co jsou „kazive“ nakupovat maximalne na tyden, to jsou treba jogurty, syry, sunka, ovoce, zelenina atp.,suroviny trvanlive jako jsou oleje, mouky, lusteniny, trvanlive mleko koupime klidne vic, treba i na mesic.Ja si nedokazu pedstavit nakupovat denne, jako pecivo jo, ale ostani se prece da promyslet a vydrzi ti v lednici i tyden. Promysli si co budes varit, co na svaciny, co k obedu, k veceri a budes to mit snadnejsi a zjistis kolik mas najednou volneho casu venovat necemu uzitecnejsimu, nez nakupovani ![]()
To jako každé ráno sáhne manžel do portmonky, vytáhne pětikilo a ženo to máš na dnešní spotřebu? To mi přijde divný systém. Plíny, drogerie, benzín, nákupy základních potravin, to jsou věci, které se, alespoň u nás, prostě plánují v rámci minimálně týdne, nebo spíš měsíce. A pak se jen dokupují podle potřeby čerstvé potraviny.
Zkus si plánovat jídelníček a podle toho nakupovat, tím omezíte vyhazování potravin. Sepíšeš si seznam podle toho, co plánuješ vařit a co tak běžně jíte a nakoupíš přiměřené množství s malou rezervou. Nejlépe s týdenní frekvencí. A lecos se dá zmrazit, nemusí se hned všechno vyhodit.
No nakupování zbytečností, taky by se mi to nelíbilo. Peníze na stromě nerostou a ty je utrácíš za blbosti, které po chvíli vyhodíš nebo pošleš dál. Pokud chceš takhle rozhazovat (ano, tak mi to připadá), tak si na to vydělej na brigádě. Nebo udělej s manželem kompromis a dohodněte se, kolik za tyhle blbosti můžeš utratit. Pokud bys investovala například do svého koníčku, nějaké záliby, do něčeho užitečného, vypadalo by to jinak. Zkus si najít jinou zálibu než je nakupování.
Zajímalo by mě. Jak to máte doma vy nebo jestli jsem vážně jediná, kdo to tak má. S manželem bydlíme v domečku (na hypotéku) a máme pejska a dvouletého syna. Každý vikend u nás na víkend je manželův děda a náš s manželem problém je v tom, že mi furt vycita že utracim. Domluvili jsme se že mi dá denně 500,–kc a já za to nakoupím jídlo na ten den a případně jiné výdaje ( benzín. Pliny. Hračky.). Upřímně mne to stačí, a pokud mi něco zbyde (často z denního limitu) tak si to nechávám na jiné věci nebo nečekaně výdaje. Manzel s tím souhlasil ale každý den poslouchám že nakupuju jídlo které pak i vyhazujem nebo je to i s hračkami a dekoracemi do domu. Něco koupím za měsíc se mi to nelíbí tak tto dám pryč nebo třeba prodám pokud to není nijak zničený. Co se týče jídla tak nakupuju na to co budu vařit plus zeleninu a ovoce. Stane se že se to nesni, tak něco potom vyhazu. Ikdyz si napíšu ale seznam tak se občas stane že koupím něco navíc. Jsem na RD. Když jsme pracovala tak jsem byla zvyklá že jsem neměla určený limit tak mě netrapilo že když jsem si něco koupila tak to třeba ani nevyyuziju nebo pak rozdam v rodině. Navíc podporujeme občas me rodiče finančně. Pac taťka je momentálně zdravotně nemožný vyydelavvat a mě sourozenci se angažovat nechtějí ipresto že mají možnost. Věcné se kvůli tomu s manželem hadame že prý moc utracim ale mě to tak nepřijde. Nebo to jen nevidím? Jste tu některá co taky tak utrácí, že koupi navíc něco co se dá říct i nepotřebuji a pak to buď doma leží nebo se časem vyhodí? Snažila jsme se na nákupy nechodit a chodil manžel ale pak jsem jen doma a mám tu potřebu stejně jít
. Píšu anonymně neboť manžel tu má taky účet. Díky za rady jak třeba nakupujete vy. Jestli děláte zásoby nebo jen na den.