Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky, mám skoro 8měs holčičku, do 3 měsíců spala naprosto v pohodě u sebe v postýlce, celou noc - ani kojit nechtěla..a po 3 měsících se to zvrtlo…usíná kolem 19hod, ve 21 je vzhůru a uspim jí jedině u sebe v posteli vleže u prsa, když jí ale přendám do její postýlky, tak je řev…
vim, udělala jsem si to sama. Kojo je v noci tak 6× - někdy míň, někdy víc…určitě víte, jak namáhavý je spát s dítkem v posteli, když vám zabere 1.5 metru místa.díky za odpovědi.
Mates mel tez obdobi, kdy spal prakticky celou noc u nas, me to bohuzel deptalo, bala jsem se i ve spanku pohnout a rano jsem vstavala rozlamana, nevyspala.
Pomohlo prestat kojit v noci, coz bohuzel uplne zatocilo s mlikem a vyschlo, v noci jsem uz nechte kojit a pres den Mates bud vubec nechtel nebo tomu moc nedal.
Jajsem se vykaslala na vsechny vyrvavaci metody a kdyz zacal v noci plakat, tak jsem pochovala, tise mluvila, po chvilise uklidnil, tak jsem strcila do pstylky, kdyz natahoval, tak jsem hladila, vetsinou usnul.A nejlepe pomohlo prestehovat do sveho pokojicku, uz jsme se zrejme navzjem rusili, ted spi uz dlouho celou noc.
Ahoj,tak neco podobneho se stalo i nam,pak jsme v jeho asi 8 mesicich zacali praktikovat Estvilovu metodu a naucil se usinat sam v postylce behem par dni ![]()
Jenze jsme byli na par dnu na Slovensku a tim se to zas vsechno zvrtlo.
Sam sice usne,ale kdyz se v noci probudi na jidlo,ve sve postylce uz neusne a tak jde k nam.No spani nic moc,ale da se to,takze nejak extra me to nevadi.Ale jsou i noci,kdy spi ve sve postylce az do rana.
A s tim krmenim v noci,taky jsem kojila treba i 6×,jak jsem prestala v 9 mesicich kojit,a nasadila UM,tak se budi jen 1-2× za noc.
Zuzko, tak máš možnost prostě ten řev vydržet a nechat ji v postýlce nebo ještě nějaký čas počkat, třeba se to upraví samo. Naše malá byla kojená do 8měsíce a do 9. spala s náma v posteli. Já ani manžel jsme se moc nevyspali, takže před 14 dny putovala do svého pokojíčku. První noc jsem tam musela asi 6krát jít, protože se furt budila, ale druhá noc už byla dobrá. Jenže každé dítě.
Zuzzi, bez důslednosti to nepůjde… blbá rada, co…
![]()
Hele, nic si z toho nedělej, já u Helenky neměla nervy na „učení usínání“ skoro půldruhého roku… ![]()
Malá se naučila spinkat sama v posteli ve svém pokojíčku (teda už velké) až téměř ve dvou letech. Podle mě to chce čas a všechno postupně.
Nejsem zastánce nějakých drastických metod, doteď jí chodím večer uspávat a nad ránem občas ještě přijde sama ke mně do postele a spíme spolu (teda bez kojení
), ale neřeším to
.
díky moc!
takže nechat vyřvat nebo když se vzbudí, nakojit a šup do postýlky a nezájem, občas zkontrolovat???
Ahoj, mě malá začala postýlku bojkotovat asi v 6měsících. Prostě řev a hotovo. Tak spala s náma. Pak, když jsem otěhotněla (to jí bylo asi 20měsíců), tak jsem ji musela přestěhovat do postýlky a chtělo to hodně trpělivosti, ale nikdy jsem ji nenechala vyřvat. Sama usínat se naučila tak za týden, 14 dnů. No, občas s náma spí i teď, ale to je moje lenost ji nad ránem znovu uspávat v postýlce.
Zuzza0 píše:
díky moc!
takže nechat vyřvat nebo když se vzbudí, nakojit a šup do postýlky a nezájem, občas zkontrolovat???
A nechceš si přečíst nějakou knížku o Estivillovi? To je taková poměrně rozumná metoda - lepší než nechat vyřvat…
Největší chyba je podlehnout a vzít do postele, ale o kázání asi nestojíš ![]()
U mých dětí pomáhalo nabídnout prst, kterého se ručičkou chytili a pevně se drželi, pohladit po hlavičce, zkrátka uklidnění. Rozrušené dítě rozhodně lehko neusne.
A malá z Tebe cítí nervozitu, takže v první řadě uklidni sama sebe. Nervózní maminka nemůže mít klidné dítě.
Druhá věc je potom důslednost. Vytrvej, třeba to nepůjde ze dne na den, ale když ji naučíš, že spát se musí v postýlce, ona to časem přijme.
Přeji klid a ať se to podaří, co nejdříve.
![]()
Estvill neni yravavci metoda, rika se ji tusim metoda kontrolovaneho place, kdy se dite chodi utesovat v presnych casovych intervalech (v radu minut), dite by melo ziskat pocit bezpeci, ze i kdyz nedosahne sveho, tak jsi tam pro nej.
Nechat vyrvat je zkratka o tom, ze zavres dvere a otevres je az rano.
Myslim, ze dite se muze naucit usinat i jinak, dulezity je pravidelny denni rytmus, dat do postylky opravdu unavene dite, ty si taky nejdes lehnout, kdyz se ti spat nechce.
Jojo, Zuzzi, jak píše Čičinka - Estivill neznamená, že ji šoupneš do postýlky a necháš ukřičet do spaní… chodíš ji v přesně daných intervalech kontrolovat, máte určité rituály, je to tzv. kontrolovaný pláč… já za sebe neuznávám metodu „teď se spí a budeš tady vřískat, dokud neusneš“, Estivill je rozumnější. Doporučuju předem prostudovat metodu a promyslet postup.
Ale ty pevné nervy to chce každopádně taky…
Pokud třeba tušíš, že povolíš, je to k ničemu a radši počkej, až se opravdu odhodláš… ![]()
bohu - já estvila udělala přes den…ale stejně třeba 10min vříská..chodim k ní…jako určo to zabralo..jen mě je taky líto sousedů (bydlíme v paneláku)…někdy si řeknu „jo, dneska začnem“..ale jsem v noci tak hotová, že se k tomu ani nedostanu…teda nedokopu
![]()
spíš mě jen zajímalo, jak začít..když se v těch 21 hod vzbudí, tak jí dát mlíčko a šoupnout do postýlky a estvilla?co když se za 10min probudí???nebo mám jí v noci přestat dávat kojo??