Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, maminky. Mám chlapečka, za pár dní mu bude 7 měsíců a poslední 3-4 měsíce bojujeme s usínáním. I když je evidentně přetažený, unavený, mne si očka, ale neusne a neusne. Buď zavozit v kočárku, nebo u prsu. A to pak stejně spí cca 45 minut a za další hodinu a půl abych vyrazila s kočárem znovu. Usne sice relativně brzy, ale je to na budku.
V noci taky. Chodíme spát kolem 8- 9, usne u prsu a v noci se několikrát budí. Dnes třeba vstával po 3 hodinách a chtěl prso. Ne lahvičku s čajem, to jsem zkusila a začal řvát. Přitom hlad by mít nemusel, kolem sedmé dávám kašičku - tak ze 100 ml vody, víc by mi asi nesnědl, i takhle je kolikrát fuška, než to sní.
Chtěla bych dodržovat nějaký režim, zatím dávám oběd, odpolední svačinku a tu kaši navečer, ale s jeho spaním - nespaním je to problém, když je unavený, nejí a celé se to sype.
Jak ho naučit usínat???
Tak buzení na prso po 3 hodinách není v sedmi měsících nic hroznýho. Že by neměl mít hlad je hezký, ale on ho třeba má, nebo žízeň. Nebo se chce prostě přitulit.
A kde je problém, že dítě usíná u prsa? Dokud jsou děti kojené, tak je přirozené, že usínají u prsa…
Těch 45 minut je trochu málo. Většinou se děti vzbudí a když u sebe nevidí maminku, vzbudí se úplně a volají ji. Přirozený instinkt mláděte. Někdy zabírá na to prodloužení spaní třeba bílý šum. Syn mi v tomto věku spával přes den asi jen v nosítku.
Úplně normálni… a kaše na večer může mít právě opačný efekt… jsou to prostě sacharidy, zaplácne to žaludek… a spíše může nabudit, hůře se tráví. Já dávala kaše někdy od 9m a to ráno na snídaní. A ono kdyby kaše nebyla nikdy taky by se nic nestalo… nic prostě výživného v tom není.
Zkus zrušit tu večerní kaši, na noc to není nic moc jídlo, děti po něm může bolet bříško (vyzkoušeno na vlastních dětech - kaši jsem pak dávala k snídani a k večeři buď něco od oběda, chleba apod.). Jinak je to u kojeného 7m dítěte celkem normální, že se v noci budí
a nemusí to být nutně z hladu. Mě se v tomhle věku dvojčata budila a chtěla se kojit snad co hodinu
![]()
@Lily Evans Děkuji. Ta potřeba přitulení mě taky napadla. Ale spíš bych potřebovala vyřešit ten den…
@Ajrad1981 jestli si mne oči, tak je možná přetažený - zkus dávat spát dřív. Je jedno jestli v kočárku nebo na prsu, ale dřív než začne vykazovat známky vyložené únavy.
@Veru1987 @vedma007 Já jsem právě začala dávat kaši, protože se mi zdálo, že mívá hlad nějak častěji něž dřív. Zkusím ji tedy zaměnit za něco jiného. Ale chleba, to nevím - zvládl by to bez zubů?
@Dobrej_tym Není problém, že usíná u prsa, mně vadí, že neumí usnout jinak a že nevím, co s tím. Kojit nebudu do nekonečna…
@Ajrad1981 Až se dítě odstaví, případně odstavíš ty (ideálně tak nějak vnímavě k potřebám dítěte), tak zcela jistě usne i jinak. Syn byl náročné dítě, u prsu pořád…trvalo to tři roky, ale opravdu sám od sebe začal usínat bez prsa. Nemusela jsem dělat nic. Ani bych tomu nevěřila.
@Ajrad1981 píše:
@Veru1987 @vedma007 Já jsem právě začala dávat kaši, protože se mi zdálo, že mívá hlad nějak častěji něž dřív. Zkusím ji tedy zaměnit za něco jiného. Ale chleba, to nevím - zvládl by to bez zubů?@Dobrej_tym Není problém, že usíná u prsa, mně vadí, že neumí usnout jinak a že nevím, co s tím. Kojit nebudu do nekonečna…
Já v 7mi měsících dávala na večeři jen UM. Případně když už tak bych mu dala na večeři zeleninovou polévku. Já tedy ty polévky začala až kolem 10m.
Vím, že tady to bude asi dost nepopulární názor, ale u nás báječně zafungovala kniha Každé dítě může dobře spát (ne, není to vyřvání).
Za tři dny bylo po nočním krmení, usíná sama ve dne i v noci a spí celou noc.
@Dobrej_tym Není problém, že usíná u prsa, mně vadí, že neumí usnout jinak a že nevím, co s tím. Kojit nebudu do nekonečna…
Doporučuju knížku Klidné spaní a ukládání. Je tam hromada tipů, jak dítě naučit usínat jinak než kojením, nošením a podobnými způsoby, které rodičům dlouhodobě nevyhovují.
Dítě má s usínáním spojenou určitou činnost (třeba to kojení) a bez ní to neumí. A celá ta knížka je vlastně o tom, jak ho naučit usínat jinak.
@Makola píše:
Vím, že tady to bude asi dost nepopulární názor, ale u nás báječně zafungovala kniha Každé dítě může dobře spát (ne, není to vyřvání).
Za tři dny bylo po nočním krmení, usíná sama ve dne i v noci a spí celou noc.
Není to vyřvání, ale „kontrolované vyřvání“ - ne, opravdu nedoporučuji!
@pet p píše:
Není to vyřvání, ale „kontrolované vyřvání“ - ne, opravdu nedoporučuji!
Jak říkám, nepopulární
U nás teda žádné řvaní neproběhlo, ale co už.
Každopádně i v téhle knize popisují, co píšeš v předchozím příspěvku, takže i kdyby chtěla zakladatelka jenom další informace, může se jí hodit.