Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky, chci se zeptat čím uklidnit dite rok a 7 měsíců? Ma strasne záchvaty, breci i 2 hodiny v kuse, hází se o zem pláčem si vyvolava teplotu. Tak mě zajímá jestli existuje nějaký lek/sirup na uklidnění dítěte?
Budu rada ta každou radu
Znama ma ditko 2,5 a dite ma nocni děsy. Byli na kontrole na neurologii, maly byl i agresivni. Jen v noci. Pomahal zvuk more a kolibani, nebo ruzne šumy z netu. Les, vysavač… Hladit, zpivat, asi jsi zkousela kde co.. Porad se s dětskou MUDr. pokud se to deje pravidelne. U nich se to pry do roka upravi samo. To bude dlouhy rok!
Zkusila bych vypátrat nejčastější příčinu a snažila se tomu předejít. Může to být jen počátek bourliveho období vzdoru, ale taky nějaký zdravotní problém. Co prohlídka v roce a půl, řešila jsi to s doktorkou? Mám taky vztekaci dceru. Jak se jí něco nelíbí, svihne sebou o zem a jeci klidně půl hodiny. Několikrát vydržela přes hodinu a to už ani sama nevěděla, proč řve. Byla celá Ruda, zpocenay zadychana, úplně horká, tu teplotu bych ji určitě taky naměřila… Bylo to v podobném věku, teď má o 3 měsíce víc a už to dlouho neudělala. Vzteka se pořád dost, ale už ne „do bezvedomi“.
Tak vztekat se je normální, ale hodiny mít záchvat mi už moc normální nepřijde. Kdy to dělá a co to vyvolává? Nestačí odvést pozornost jinam?
@Tarjei Dela to poslední týden skoro za každou blbost u rodičů kvůli vode( chce stát u umyvadla a všude vylivat vodu) a doma zas ze chce byt venku klidne I do 2 rano nechce být doma ale porad venku, ale v kočárku neusne chce proste chodit utíkat a hrát si
@Jachudka píše:
@Tarjei Dela to poslední týden skoro za každou blbost u rodičů kvůli vode( chce stát u umyvadla a všude vylivat vodu) a doma zas ze chce byt venku klidne I do 2 rano nechce být doma ale porad venku, ale v kočárku neusne chce proste chodit utíkat a hrát si
Vzdor snaží se jakkoliv prosadit to co on chce. Malá to měla taky ne v takové míře ji to vždycky rychle přešlo. Já jsem na její stavy nereagovala až když se uklidnila potulily jsme a dobrý. Důležitý je aby dítě pochopilo že těmi stavy ničeho nezmůže. Jo bylo to náročný. Důžetitý je vydržet a být strikrtní. Předcházet situacím. Mít v záloze nějakou věc na rozptýlení. U nás v nejhorším případě třeba lízátko sušenka atd ale to bylo jen v něhakých situacích třeba na cestu autobusem k zubaři na test na covid… atd
U mých dětí stačilo odvést pozornost, nabídnout hračku, koupání, pustit pohádku, nebo cokoli rádo dítě dělá. Nebo nakrmit, nakojit, napít, uspat. Pomáhalo i změnit pečovatele - prostě když řve s někým, přijde někdo jiný zábavnější, odvede pozornost.
Ale u synovce teda nepomáhalo nic, byl schopen řvát hodiny. A pokusy o rozptýlení vyvolávaly jen větší vztek, nebo zabraly na 10 vteřin. Nepřišli jsme na to proč, musel z toho vyrůst. Jinak byl zlatej, chytrý a roztomilý dítě. Řekla bych, že si prostě nevěděl rady sám se sebou.
Snažila bych se tomu předcházet, hlídat únavu, jídlo, tekutiny, zimu, přehřátí. Za každou cenu raději uspat, než nechat přetáhnout. Od tělesné nepohody je jen kousek k záchvatu. A nenutit do věcí, co nesnáší, nesnažit se „vyhrát“ či výchovně to nějak přehánět, je to ještě mimino.
@Jachudka píše:
Jo, tak to vypadá na hyperaktivitu, takové děti kolikrát ani nepotřebují spát, stačí jim fakt pár hodin denně. Tohle asi budete muset nějak přežít, léky mu asi nikdo nepředepíše. Poraďte se s lékařem, na neurologii, třeba se už dají tyto děti nějak zklidnit. Jinak třeba cákat tu vodu venku? dát mu ji do bazénku nebo větší mísy ven? Zkusit to tak, abyste byli spokojení všichni - domů nalákat na to koupání a pak držet režim s uspáváním. Ale chápu, že to musí být strašně náročné, takové dítě věčně v pohybu.
Ale jestli je to jen poslední týden, třeba je to tím vedrem nebo nějakou tělesnou nepohodou, co ho provokuje k větší aktivitě.
A tyhler stavy jsou vždycky horší když je dítě unavené, něco ho bolí, je mu moc teplo, má hlad… prostě je jakkoliv v nepohodě. Takže mít v zásobě sváču, když jste mimo domov samozřejmostí je hlídat pitný režim, nepřetáhnout a nepřehřát dítě.
Sednout si vedle nej, nabidnout naruc a potuleni a v klidu pockat, az prijde. Mohlo by se to zkracovat, az prijde do naruce celkem hned.
Dobrý den chtěla bych se zeptat a poradit mám dvou měsíčního kluka stále pláče vůbec nevím proč nakrmenej je přebalenej taky v teple je též.. už vážně nevím co sním