Jak naučit dítě číst?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ANETKA00
9.3.13 21:43

Je to ruzný bud hned ze začatku v prostředku nebo u konce.Sama chce číst nenutím jí. plete si písmenka místo A řekne E, O řekne A, Z rekne Ž, S řekne Š, C řekne Č.

• Citovat
  • Upravit
ANETKA00
9.3.13 21:43

Je to ruzný bud hned ze začatku v prostředku nebo u konce.Sama chce číst nenutím jí. plete si písmenka místo A řekne E, O řekne A, Z rekne Ž, S řekne Š, C řekne Č.

• Citovat
  • Upravit
16906
9.3.13 21:45

Je to teprve druháček. Musí to asi akorát dopilovat. Třeba čte zbytečně rychle na svoje dosavadní schopnosti. Vždycky ji oprav, ať to ona přečte znovu správně. A určitě to bude lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
9.3.13 22:00
@ANETKA00 píše:
Dobrý den, prosím pěkně o radu moje dcera chodí do druhé třídy, čte denně 15-20min. Slabikuje slova jeden den bez problému a druhý den si plete písmenka je to normalní? Sama dcerka se stím trapí!!!Ze čtení mívá jednotky a přijde den a dostane trojku. Poradíte nám? děkujeme moc

A nemůže mít třeba problém se zrakem? A nebo má unavená očička a písmenka se jí rozmazávají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
9.3.13 22:12

A nemoze sa jednat o nejaku miernejsiu formu dyslexie? (no ale čo s tým, že? Asi nic… :) ) Starší syn tiez dlho blbo cital, plietol pismenka, vymyslal si slova… Zlepšilo sa to az na zaciatku tretej triedy.

Ako dcerka cita? Hlaskuje? Slabikuje? Cita cele slova?

• Citovat
  • Upravit
ANETKA00
9.3.13 22:48

Ze zrakem jsme byli na prohlídce v říjnu a oči má v pořádku, ani si tedy nestěžuje že by ji boleli oči.

• Citovat
  • Upravit
ANETKA00
9.3.13 22:53

Opravuju ji jak jsou slova spravně. Snad je to jen obdobím

• Citovat
  • Upravit
ANETKA00
9.3.13 22:58

Také mě napadlo jestli se nebude jednat o slabou dyslexii, ale ti si nejsem, tak jistá uvidíme jak to pujde dál :)

• Citovat
  • Upravit
16906
10.3.13 09:03

Druhá třída je typická tím, že si děti samy domýšlejí slova. Jsou nadšený, že uměj číst a chtěj číst rychleji…takže si druhou půlku slova třeba domyslí. Může to pramenit z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
10.3.13 09:43

@Izzz Takto moji chlapci citali od zaciatku, a tretiak to este stále občas robi. Starší to ale robil skoro pri každom slove, ani na 4.-5.pokus to slovo kolkokrat neprecital spravne, co bolo nesmierne frustrujuce, hlavne pre mna. Parkrat som si hovorila, že mu spravim záložku s okienkom tak na jedno-dve slova, aby ho ostatne písmenka neplietli… Tiez si plietol písmenka „b“ a „d“. Na konci druhaku učitelka povedala, že je mierny dyslektik, ale nic sa s tým nerobi. Ja tiez občas citam bludy :)

• Citovat
  • Upravit
16906
10.3.13 09:55

@Gabika tak jasně, mě to taky někteří páťáci dělají. :) Já bych si teda netroufla říct, že je někdo „dys“ jen tak. Posílala jsem děti na vyšetření do PPP a někteří, kteří vypadali jako dyslektici se vrátili se zprávou, že dys nejsou. A pokud to určí poradna, učitelka se tím musí řídit a musí plnit to, co oni doporučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
10.3.13 10:09

@Izzz Aha… No, my sme celý jeho druhý ročník žili v zahraničí a syna som učila doma. Akurát cez letné prázdniny sme šli na preskúšanie, a tam to učiteľka medzi rečou spomenula, že zrejme bude dys. :nevim: Ja som to brala ako „Aháááá, tak už chápem, prečo sme sa tak morili s čítaním a písaním!“ a vravím, ďalej som sa o to nezaujímala. Možno ako hovoríš by to nakoniec v poradni nepotvrdili. Ale napríklad za celý druhý ročník sme so synom nahlas prečítali prvý diel Harryho Pottra (cca 280 strán), do toho sme ešte občas čítali iné veci, učili sa miestny jazyk, a i tak na začiatku tretieho ročníka čítal dosť zle, obšas slabikoval, vymýšľal si… Skokovo sa to zlepšilo na začiatku tretej triedy, ale stále to nie je úplne plynulé čítanie…

• Citovat
  • Upravit
ncc1701
10.3.13 10:21

Sice nemam zkusenost, jak naucit dite cist, ale kdyby mel byt kazdy, kdo neco pomota nebo mota hned dys-, tak je nas plna Zeme. Stejne jako „diagnozy“ autismus nebo cviceni Vojtovky na „spatny“ zpusob ukazani prostrednicku, podle myho se dneska na deti kladou strasne vysoky naroky a dite nema cas odpocivat, pak neco zkoni a hned je neco spatne, tim teda nemyslim autorku, ale tak obecne… Kamaradka dala dceru v peti letech na tancovani, v sesti na fletnu, a to jeste ani nechodila do skoly, kazdy den mela neco… Asi mam zastaraly nazory, ale vim, jak jsem byla rada za volne odpoledne ja, a to jsem chodila jen na dva krouzky…

• Citovat
  • Upravit
16906
10.3.13 10:33

@ncc1701 souhlas.

Každej se naučí číst a psát (když chce). Někdo dřív a někdo později. Mě se třeba někteří čtenáři vyloupli až teď v 5.třídě, dřív koktali a byl to děs. Takže času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
10.3.13 10:43

@ncc1701 Asi to odo mňa vyznelo, že rada hodím na syna diagnózu „dys…“, aby som mala čisté svedomie. Ale tak to nie je, súhlasím s tebou, že dnes vidia diagnózu v každom prde.
Ak by som syna poslala do PPP (čo ale nikdy neurobím), tak by to nebolo preto, aby mal on alebo ja nejaké aliby. I keď by skutočne dys bol, tak by to pre mňa ani jeho neznamenalo, že bude „ospravedlnený“, alebo že na neho kvôli tomu znížim nároky… to nie. Ja som len bola z jeho čítania a písania fakt frustrovaná, trávila som s jeho učením minimálne 2 hodiny denne, a mala som pocit, že to nikam nevedie… Našťastie, ako som písala, na začiatku 3.ročníka nastal konečne skok k lepšiemu…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML