Jak naučit dítě číst?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16906
10.3.13 10:53

@Gabika tu PPP bych takhle razantně neodepisovala. Jste na začátku vzdělávání. Třeba se časem objeví problém a bude lepší tam zajít. Což asi víš. Já mám taky zkušenost, že se tam pošle dítě třeba na žádost rodičů a vrátí se s INTEGRACÍ…tzn úplně jiný nároky, požadavky, individuální plán. To je pro mě naprosto nepochopitelný. Má ji kluk, co je jen nevychovanej a je to trouba…a pak mám holčičku s nedozrálym mozkem, je hodně zvláštní…a ta ji nemá. Ale jinak se říká, že každý dítě se z poradny vrátí s nějakou diagnózou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
10.3.13 12:37
@Izzz píše:
@ncc1701 souhlas.Každej se naučí číst a psát (když chce). Někdo dřív a někdo později. Mě se třeba někteří čtenáři vyloupli až teď v 5.třídě, dřív koktali a byl to děs. Takže času dost.

Díky, že to píšeš :-) Ako nemám zrovnanie s jeho spolužiakmi, tak vlastne neviem, či je s čítaním v pohode. Ale asi je, podľa toho, čo píšeš.

• Citovat
  • Upravit
Gabika
10.3.13 12:43
@Izzz píše:
@Gabika tu PPP bych takhle razantně neodepisovala. Jste na začátku vzdělávání. Třeba se časem objeví problém a bude lepší tam zajít. Což asi víš. Já mám taky zkušenost, že se tam pošle dítě třeba na žádost rodičů a vrátí se s INTEGRACÍ…tzn úplně jiný nároky, požadavky, individuální plán. To je pro mě naprosto nepochopitelný. Má ji kluk, co je jen nevychovanej a je to trouba…a pak mám holčičku s nedozrálym mozkem, je hodně zvláštní…a ta ji nemá. Ale jinak se říká, že každý dítě se z poradny vrátí s nějakou diagnózou.

No, práve, že si tiež myslím, že spústa nevychovaných detí má diagnózu, aby sa uľahčilo svedomiu rodičom. Kto zapadne do PPP, tak má diagnózu jasnú, a ja nechcem, aby syn zapadol do nejakého blbého šuflíka. To radšej nech na sebe viac maká, ja mu pomôžem. (Ale ako som písala, po ročnej frustrácii s tým, ako som sa snažila sa ho naučiť poriadne čítať som celkom rada, keď vidím, že nie sme takí ojedinelí :-) Možno mu pred očami písmenká poskakujú, ale s tým sa dá žiť i vyštudovať, no nie? ) Inak má ťažkosti akurát s písaním a čítaním, ostatné je v pohode, matiku má ľavou zadnou, a o ostatné predmety má tiež veľký záujem, je taký hĺbavý študijný typ. Z toho mám radosť.

• Citovat
  • Upravit
16906
10.3.13 12:52

@Gabika třeba se jen tobě zdá, že má problém…říkala jsi, že nosí hezký známky, občas horší. Já mám ve třídě holčičku, moc chytrá, v jednom kuse čte knížky…ale prostě nečte úplně skvěle. A co? Nic. Můj manžel přečetl miliony knih a čte prostě blbě. Žijou spokojeným životem oba :)
A hlavně, tvoje dítě je ve druhý třídě…čte teprve rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
10.3.13 13:02

@Izzz Nie, syn je tretiek, ale v pohode. Oni nemajú známky, ale len slovné hodnotenie, tak preto som si nebola istá, či je to čítanie v norme, alebo už nie. Ale už to neriešim, číta rád, napriek tomu martýriu :-)

Písala som hlavne pre zakladateľku, že sa čítanie ešte upraví, nám konkrétne až v tretej triede prišla výraznejšia zmena. Ale hlavne ako teraz čítam s druhým synom - prvákom, tak až teraz si uvedomujem, ako ten starší fakt dlho zle čítal…

• Citovat
  • Upravit
Kla
2535
10.3.13 14:07

V PPP zadne diagnozy neudeluji ani nesmi, diagnozu muze udelit pouze psychiatr a neurolog… Psycholog muze napsat pouze podezreni na nejakou poruchu…Takzemto neni tak jednoduche… Jinak trebi deti s ADHD pusobi na prvni dojem jako nevychovane:-) :-).

Dite bych ucila cist pokud chce a taky dle toho do jake skoly nastoupi jake tam maji metody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
10.3.13 16:29

@Kla tak u nás diagnozy píše PPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ANETKA00
10.3.13 17:39

Děkujeme za vaše názory s dcerkou a je na ní vydět že to konečně pochopila že se nemusí tím trapit že nikdo nejsme dokonalý a tu chybu občas udělá každý :D :D

• Citovat
  • Upravit
1490
10.3.13 18:39
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
vím, že můj dotaz je trochu zvláštní, ale vysvětlím.
Synovi je 6 a 1/2 a už teď vím, že má problém s pozorností a tak nám hrozí opravdu velký problém ve škole. Problémy s nepozorností máme už ve školce, proto ten odkla :-(
Chtěla bych mu proto dopřát náskok a začít ho učit dopředu. Jenže on nemá trpělivost a všechno hned vzdává :-(
Vím, že děti se nemají moc před školou učit, aby pak nebyli napřed a nenudili se. Nuda mému synovi opravdu nehrozí a naopak, to že by to už trochu uměl, by ho pravděpodobně motivovalo k lepším výsledkům.
Vydím to totiž na počítání, když se to naučil, je nadšený a počítá teď rád, ale s tím čtením si nevím rady. Poradíte??? Prosím moc.Děkuju moc!!!

a co třeba tady http://www.naucsecist.cz/ ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
14.8.14 16:27

Napadá mě zkusit ho nějak motivovat. Já se naučila číst sama, když mi byly 4 roky - strašně jsem milovala pohádky a rodiče mi četli před spaním. Vždycky byla jedna pohádka a spát, většinou se mi nepovedlo usmlouvat to na víc pohádek. Občas se stávalo, že taťka usnul dřív než já a když bylo světlo, doplížila jsem se pro pohádkovou knížku a snažila se číst sama. Dost mi pomohla jedna knížka s abecedou, kde bylo vždycky písmenko a vedle písmenka nakreslený obrázek který na to písmenko začínal. Potom už to chtělo jen spoustu, spoustu snahy ale šlo to - pomalu ale přeci. Takže jsem tak strašně chtěla pohádku, že jsem se naučila sama číst. Třeba by taky pomohlo najít něco, co ho bude hrozně bavit a zajímat aby začal chtít sám číst. Ale na druhou stranu bych ho vážně dopředu nic neučila. Moji rodiče mě v dobré víře učili už ve školce (hrozně jsem chtěla všechno vědět a umět), takže jsem první až třetí třídustupeň ZŠ prošla myšlenkama úplně někde mimo, neučila jsem se, nedávala jsem pozor, často jsem ani nevnímala co ostatní dělají. Pak jsem nastoupila na gympl a druhý rok jsem se psychicky zhroutila - byl to hrozný šok se během okamžiku naučit studyjní návyky, které ostatní trénovali 5 let. Jinak jeden z mých mladších bratrů je zase opak - nenávidí čtení, nic nechce dělat napřed, také se uměl sotva podepsat (tedy obvykle se podepisoval jako „MAŤĚJ“ a nikdo s tím nic nezmohl) když šel do první třídy. Je neskutečně nesoustředěný, roztěkaný, nedává pozor, nechce se učit a vše hned zapomíná. V páté tříde mu teď hrozila 4 z angličtiny a to s ním rodiče sedí nad učením furt. :roll: Psycholožka rodičům na to soustředění a paměť doporučila jednu věc: každý den v určitý čas po dobu jednoho měsíce s bratrem hráli hru „babička jela do ameriky a s sebou si vzala…“ (jeden řekne třeba ručník, druhý to musí zopakovat a přidá třeba klobouk, ten první musí zase zopakovat ručník a klobouk a přidá třeba boty a tak dál dokud to jeden nesplete nebo něco nezapomene) a vždy zapisovali kolik nejvíce slov si zapamatoval. Má to aktivovat něco v mozku nebo něco takového a je to funkční asi jen do 10 let, ale třeba to za pokus stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20804
25.6.15 15:18

Zdravím,

aby malí čtenáři nezaháleli a zároveň se bavili, vyhrajte pro ně aplikaci Včelka v právě probíhající soutěži:)

Aplikace testuje a zlepšuje čtenářské schopnosti formou hry a různých kvízů. Ocení ji dyslektici a všichni, které čtení zas tak neba. :) Včelka byla vytvořena ve spolupráci s psychology a oceněna několika cenami.

Hezké léto vám i vašim dětem,
Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí