Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Neboj on to ve škole zvládne… můj bratr měl odklad kvůli podobné věci +ještě kvůli špatné výslovnosti a až ve druhé třídě se přišlo na to, že má disortografii, a naučil se číst i psát a s chutí to rozhodně nedělal ![]()
Pokud má tvůj syn problémy s nepozorností určitě bych ho neučila číst a to už z mnoha důvodů.. Bude si myslet, e je dobředu a řekne si nemusím se učit, bude si vyskakovat na ty kterým to jde hůř, tím, že to bude umět bude v hodině spíše ještě více nepozorný a bude dělat potíže paní učitelce, dítě se v kolektivech mění jené to je ve školce a jiné t je ve škole kde už děti srovnávají svoje vědomosti takže bych to opravdu nechala na učitelích.
Můj syn měl ADHD a navíc narozen v červenci, a proto měl odklad. Ale nechat ho ve školce jsem nechtěla, už by mu nic nedávala a tak začal chodit do přípravky. Ještě předtím ale už uměl číst. Jsem toho názoru, že se má dítě učit, pokud samo chce a pokud je na to zralé. Pravda je, že se pak ve škole nudil, ale zas měl dobrý pocit, jak mu všechno jde daleko líp, než ostatním dětem. Velký problémy jsme měli s jeho nepozorností v podstatě celý první stupeň. Číst se naučil tak nějak sám, protože to chtěl a ptal se na písmena, jen jsem mu musela pomoct pochopit, jak spojit hlásky. A jak na to přišel, už to jelo samo.
Já bych ho neučila. S počítáním je to něco jiného, pokud o to měl zájem sám. Ale pokud neprojeví zájem o písmena, netlačila bych ho k tomu.
Malej se loni naučil sám asi 10 písmen, ale už ho to pustilo, nijak to neposiluji. Teď zničehonic začal sám od sebe sčítat, tak mi z něho jde hlava kolem.
Byla bych radši, kdyby si uměl zapnout bundu. ![]()
jak jsi mu pomohla spojit hlásky?
On není typ co by se vytahoval a nudil se, písmenka ho baví i psát ho baví, ale neumí písmenka spojit. Težko se to vysvětluje.
Má chuť se učit, ale nevydrží dlouho. přestávky děláme, někdy se učíme třeba jen dvakrát po třech minutách. Pro něj je velký probém kolektiv, tam se nedokáže soustředit. Když je sám, jde mu to líp. Pokud bude mít aspon základy, bude pro něj snažší naučit se třeba psát, protože po zápřahu ve škole nebude mít další vlnu doma.
Už v září do školy šel a vrátili ho právě pro tu nesoustředěnost do školky, ted do školy kvůli tomu nechce! Byl 4-7 hodin na vyučování a pak další dvě hodiny doma učení a to je na něj fakt moc!
Jak jsem ho to naučila? Někdy se sám ptal, jak napsat nějaká slovo, ale naopak to neuměl - přečíst. A pořád se na to ptal, tak jsem mu nadiktovala písmenko P, E a S a řekla jsem, aby to rychle přečetl, až mu to splyne v slovo, nějakou dobu to zkoušel a najednou heuréka a šlo to a pak už to šlo samo.
Víš, ale on se pak ve škole opravdu nudil a vyrušoval, učitelka si s ním nevěděla rady.
Anonymní píše:
On není typ co by se vytahoval a nudil se, písmenka ho baví i psát ho baví, ale neumí písmenka spojit.
a rozezná ta písmenka i ve vysloveném slově? jako jestli když mu řekneš PES, tak on ti dokáže vyhláskovat P-E-S? pozná po sluchu, jaké je první písmenko ve slově?
k tomuhle PRÝ musí mozek dozrát a děti se to u nás ve škole učily právě krokováním. Nejdřív jenom takováhle jednoduchá třípísmenná slůvka, teprve pak ta složitější. Nejdřív se orientovat po sluchu, učit se rozložit jednoduchá slova, která slyší, na písmena a na každé písmeno udělat krok. jako vyšší level pak byly krátké a dlouhé samohlásky (krátký a dlouhý krok).
JENŽE k tomu učení čtení - ono hodně záleží na tom, JAK se budou učit číst ve škole. U nás se učí číst po písmenkách a co tak čtu na netu, tak mám obavy, že s tímhle učením by s námi učitelky, které učí děti slabikovat, asi vyběhly, ptž to je zase jiný systém učení. a to nemluvím o tom, že nedávno jsem se dozvěděla, že existuje i splývavé čtení… a ony ty metody vzájemně moc kompatibilní nejsou a některé učitelky tedy zastydly v dobách dávno minulých, kdy si občas maminy stěžují, že i děti, které už umí číst, nutí slabikovat… a děti s tím mají třeba problémy, ptž předtím nikdy neslabikovaly ![]()
takže jako jo, pokud se zajímá o písmenka, tak v pořádku. ale pokud mu nejde ta písmenka přečíst ve slovo, tak bych to nelámala přes koleno. buď mu to naskočí samo, nebo se to naučí ve škole. jako mladší holka před nástupem do školy taky uměla všechna písmenka, ale stejně jí trvalo asi dva měsíce výuky, než jí naskočilo, jak je přečíst dohromady ![]()
revu píše:Víš, ale on se pak ve škole opravdu nudil a vyrušoval, učitelka si s ním nevěděla rady.
no, to ale bude chyba spíš učitelky, že si se čtoucím prvňákem neví rady, takových je dneska spousta
starší holka číst uměla a nenudila se, mladší číst neuměla a neměla pocit, že je pozadu. jedna z učitelek nám to vysvětlovala, jak ona děti, které už umí, je do výuky zapojuje tak, že v podstatě pomáhají těm, co neumí
třeba při krokování, že jim diktují slova, nebo při skupinové práci, kdy skupinky jsou rozděleny tak nějak rovnoměrně co se do dovedností týká, nebo mají samostatné čtení navíc, a pak ostatním vypráví o knížce, kterou četly…
Tak klukovi už je 13, moc si to nepamatuju. Vím, že pak celkem rychle uměl přečíst cokoliv. A v zápětí se naučil i psát, tzn, že rozeznal jednotlivé hlásky.Tak jsem si teď, holky, vzpomněla, že tenkrát umřela moje maminka a on namaloval valentinské přání se srdíčkem a dovnitř namaloval kříž a napsal (akorát jsem to šla hledat): Milá babičko, mně tě je líto já vím žes umřela mně tě je strašně líto a spomínáme na tebe. Takhle přesně jak to píšu, tak to napsal, jen písmenka několikrát zrcadlově.
No jak říkám, ani jsem se moc nesnažila ho to učit, jen co sám chtěl.
A co se týká problémů ve škole, já si nemyslím, že za to může učitelka. Ono zabavit normální dítě a dítě s ADHD je rozdíl, on byl opravdu strašně nepozorný a roztěkaný, navíc ve třídě jich bylo 30. A tak si představte, jak takový klučina, který nevydrží ani sedět, poslouchá, jak děti hláskují a slabikují, když on už čte knížky docela plynule.
Neučila bych dítě číst, ale vedla bych ho k tomu, že psané slovo je zábava. Společně byste mohli dělat třeba Vrtapku, ať už v Mateřídoušce nebo v knize, zalést si do postele a přečíst si nějakou pěknou knihu… aby čtení bylo zábavné, něco, co by ho lákalo. Z vlastní zkušenosti bych řekla, že každý má svůj věk na čtení a pokud nemá nějakou echt poruchu, tak to zvládne! Chce to jen chtít, aby čtení nebylo spojené se strachem z prohry, ale spíš s pocitem radosti.
Anonymní píše:
jak jsi mu pomohla spojit hlásky?On není typ co by se vytahoval a nudil se, písmenka ho baví i psát ho baví, ale neumí písmenka spojit. Težko se to vysvětluje.
Má chuť se učit, ale nevydrží dlouho. přestávky děláme, někdy se učíme třeba jen dvakrát po třech minutách. Pro něj je velký probém kolektiv, tam se nedokáže soustředit. Když je sám, jde mu to líp. Pokud bude mít aspon základy, bude pro něj snažší naučit se třeba psát, protože po zápřahu ve škole nebude mít další vlnu doma.
Už v září do školy šel a vrátili ho právě pro tu nesoustředěnost do školky, ted do školy kvůli tomu nechce! Byl 4-7 hodin na vyučování a pak další dvě hodiny doma učení a to je na něj fakt moc!
Hele bude si muset zvyknout můj bratr nechce chodit do školy nenávidí to tam, a musí…
Předškoln dítě bych určitě neučila číst. Zvlášť v případě, pokud má problémy s pozorností, tak co bude dělat ve škole, až se budou děti učit číst? Spíš bych mu celkově se snažila udělat kladný vztah ke knížkám a třeba takovým těm pracovním sešitům a posilovala tu trpělivost, aby všechno nezvdával, to je důležitějš než čtení. A když už tak, začala bych třeba takovými těmi obrázkovými texty (několik psaných slov a pak jedno slovo namalované jako obrázek a to „čte“ dítě) A taky knížkama s velkými písmeny, které mají málo textu. Zajděte do knihovny, ať si malý vybere knížku, která ho sama zaujme ![]()
Jinak neboj, učitelky jsou ve škole zvyklé na všechny možné děti a než půjde do školy, tak mu zbývá ještě skoro půl roku a já mám osvědčené, že děti udělají největší skok v rozvoji právě v ten poslední půl rok než jdou do školy ![]()
Tak držím palce ![]()
Dobry vecer mohl by mi nekdo poradit jak naucit dceru cist? aby umela spojovat slabiky? treba slovo,,venku'' neumi si zapamatovat predchozi slabiku, nevime si rady dekujeme za kazdou radu
Dobrý den, prosím pěkně o radu moje dcera chodí do druhé třídy, čte denně 15-20min. Slabikuje slova jeden den bez problému a druhý den si plete písmenka je to normalní? Sama dcerka se stím trapí!!!Ze čtení mívá jednotky a přijde den a dostane trojku. Poradíte nám? děkujeme moc
A jaká písmenka si plete? Třeba je zrovna ten den už unavená. A to pletení písmenek je celých těch 15-20minut nebo až ke konci?
Ahoj všem,

vím, že můj dotaz je trochu zvláštní, ale vysvětlím.
Synovi je 6 a 1/2 a už teď vím, že má problém s pozorností a tak nám hrozí opravdu velký problém ve škole. Problémy s nepozorností máme už ve školce, proto ten odkla
Chtěla bych mu proto dopřát náskok a začít ho učit dopředu. Jenže on nemá trpělivost a všechno hned vzdává
Vím, že děti se nemají moc před školou učit, aby pak nebyli napřed a nenudili se. Nuda mému synovi opravdu nehrozí a naopak, to že by to už trochu uměl, by ho pravděpodobně motivovalo k lepším výsledkům.
Vydím to totiž na počítání, když se to naučil, je nadšený a počítá teď rád, ale s tím čtením si nevím rady. Poradíte??? Prosím moc.
Děkuju moc!!!