Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já mám k učitelkám v MŠ důvěru, prostě bych se zeptala, prokonzultovala.
Mám 4 a půlletého syna, snažím se ho vést k samostatnosti, na vycházku děti „obléká“ učitelka a školnice, která pomáhá.
Myslím, že se můj syn dokáže s malou dopomocí - zapnout zipy - trefit ty 2 části do sebe, obléct sám. To, že se mu doma nechce a schválně vzdoruje a vyžaduje oblékání, je věci jiná ![]()
My nikde nemáme cedulku, že by to učitelky zdržovalo, ale zase na druhou stranu bych se jich chtěla zastat. Konkrétně u nás zkrátili učitelkám úvazky, je tam vždy jen jedna, jen na oběd obě a vypomáhá školnice, ta se stará o nádobí, maže a chystá dětem jídlo, pomáhá s přípravou na vycházku. Samy učitelky na třídních schůzkách řekly, že je to málo, zvlášť na úkor starších dětí - starají se o malé dvouleťáky, kteří do školky nepatří ![]()
Mají předpisy, v kolik musí být výchovný program, v kolik musí být už venku. Z toho je možná trochu stres.
Já bych to probrala s učitelkami, myslím si, že tříleté dítě má plně nárok na dopomoc při oblékání.
trošku nechápu, proč jí vyhubovala, když píšeš, že tam mají cedulku u dětí 4-6letých
asi se paní učitelka nějak špatně vyspala ne?? Náš malý začal denně chodit vlastně od prosince-jako chtějí po těchto mrňatech začátečnících ty základy-aby si uměly obléct aspoň spodek-jako kalhoty a s vrchem jim pomáhají-trička apod. Stejně tak s kombinézama a botama. Já se ho to taky postupně snažím doučovat i ten zbytek, jenže on je strašný divoch, který nevydrží vteřinu na místě a furt nemá čas, takže i v té školce, když pro něj dojdu jako první, stejně odcházíme poslední a s tím, že ho nakonec vesměs obleču sama, páč bysme tam asi jinak i spali do rána
Ale zatím teda neřekli nebo nebylo jiného upozornění. Jo hned na začátku mi řekli, že tito větší by se už měli umět oblíkat sami, ale s tím zimním oděvem ještě těm 4-letým pomůžou. Akorát tam teď byla cedulka, že mají mít rukavice na gumičkách, prý asi kvůli našemu malému, který na jedné procházce jednu ruavici ztzratil a museli se vracet. Ale taky jsem říkala, že kdyby mu ji učitelka oblekla pod bundu, tak ji nemůže ztratit. Pokud mu ji lépne jen na rukáv od bundy, tak je jasné, že sjede a ještě mu do ní tahne. Obléct mu ji musí tak nebo tak, tak když mu ji oblíká, tak má pořádně. Jsem ty doteď ty gumičky vůbec neřešila (vím, že mi mamka říkala, že za nás to muselo být), páč se mi nikdy v životě nestalo, že by mu rukavice spadla. Právě proto, že je oblíkám už pod bundu (nejdřív rukavice, pak bundu, aby pěkně držely pod těma rukávama). TAk jsem teď teda namontila šňůrky, ale nejsem z toho nadšená a přemýšlím, jak to udělat nejlíp, aby se daly taky dobře oddělávat, páč rukavice měním třeba denně nebo ob den, ale budnu třeba peru jednou za týden. TAk kdo to z těch gumiček má furt odmotávat.
V tvém případě myslím, že už byla učitelka nervozní z předešlých větších dětí, že jich to asi víc neumí a pak vyjela i na tvou malou.Asi bych se jí šetrně zeptala té učitelky a vysvětlila jí, že se snažíš ji to učit. Nám říkala uč.,že tito tříleťáci se většinou ještě neumí obléct sami uplně.
Brusek a co na rukavice našít stužku a tu provléknout poutkem za krkem. Tak jsem nosila rukavice já jako malá.
Ano chtějí
.Malej se sám bohužel nedokáže ani obout.
.Rukavice vubec nezvládne,vlastně neumí až na mikinu a kalhoty navléknout nic
.Trénujeme,ale marně.
Minule sem si všimla že dítě mělo bačkory opačně a rukavice venku ani nemělo.Zítra to hodlám řešit.
No právě,že mě zarazilo,že mají napsáno pro děti od 4 do 6 let a pak mi malá řekne tohle. Chápu,že toho mají dost,ale tyhle nejmenší,si myslím,že mají ještě nárok na pomoc. A to mám dojem,že dcera patří k těm samostatnějším. Šálu si dá, čepici taky, kombinézu oblékne i zapne,ale to převlečení kombinezy přes boty a rukavice jí opravdu nejde. Nevím,jestli to s učitelkou nějak řešit nebo to nechat být ![]()
ADA
Kamčo, naše malá zase když začal být sníh a nenavlékla si tu kombinezu přes boty, tak každý den měla v botách sníh, když jsem pro ni přišla a punčošky, který byly úplně mokrý ji taky nechali
Tak jsem jí doma učila a domlouvala a řekla jsem jí,ať si kdyžtak tu učitelku poprosí o pomoc a teď přišla s tím, že jí paní učitelka hubovala ![]()
ADA
Anonymní píše:
Kamčo, naše malá zase když začal být sníh a nenavlékla si tu kombinezu přes boty, tak každý den měla v botách sníh, když jsem pro ni přišla a punčošky, který byly úplně mokrý ji taky nechaliTak jsem jí doma učila a domlouvala a řekla jsem jí,ať si kdyžtak tu učitelku poprosí o pomoc a teď přišla s tím, že jí paní učitelka hubovala
ADA
ado tak to já vše řešim s učitelkou.Zítra ač je mi to trapné tak tam zase vlítnu.Maty je ve smíšené třídě a ty 4letý a 5 letý už chudáčci musí oblékat i ty malé děti a když je vidim v šatně tak mi přijde že maj sami co dělat.Zítra tam vlítnu a klidně malého budu chodit v 10 oblékat než pujdou ven pokud to nezvládnou ![]()
Jj, já se asi nějak opatrně zeptám učitelky, jestli to musí umět nebo ať mi řekne v čem jí mám doučit.
Tak to jste mne celkem hodně dostaly. Před mým druhým porodem jsem dělala v MŠ učitelku a dostala jsem třídu s 19 dětmi. 15 bylo 3letých a zbytek 4 letí. A nikdy se mi nestalo, že by dítě bylo neoblečené. Těch 15 jsme s uklizečkou oblekly a ti velcí už přišli jen pro pomoc se zipem, rukavicema…ale aby se tak malé dítě oblékalo samo, kde ty učitelky žijou? My jsme to dělaly tak, že jsme se šly oblékat tak o 5 min dřív a bylo to, při oblékání jsme hodně větraly, aby nebyly hned tolik spocení, ale žádná mamina si nestěžovala, že její dítě není oblečené. Vždyť mám sama doma 3 letou holčičiku, tak vím, jak to je
Emilka1 píše:
Tak to jste mne celkem hodně dostaly. Před mým druhým porodem jsem dělala v MŠ učitelku a dostala jsem třídu s 19 dětmi. 15 bylo 3letých a zbytek 4 letí. A nikdy se mi nestalo, že by dítě bylo neoblečené. Těch 15 jsme s uklizečkou oblekly a ti velcí už přišli jen pro pomoc se zipem, rukavicema…ale aby se tak malé dítě oblékalo samo, kde ty učitelky žijou? My jsme to dělaly tak, že jsme se šly oblékat tak o 5 min dřív a bylo to, při oblékání jsme hodně větraly, aby nebyly hned tolik spocení, ale žádná mamina si nestěžovala, že její dítě není oblečené. Vždyť mám sama doma 3 letou holčičiku, tak vím, jak to je
To v šatně v naší školce je přetopeno, ráno i odpoledne. Ale proti tomu asi žádný bojkot není možný. Děti nechodí ve školce ve „štrůdlu“ na procházku po městě, ale lítají podle možnosti po zahradě, hrají si s hračkami, pokud se dá, učitelky je neomezují a já s tím souhlasím. Samozdřejmě mají taky plno akcí - divadlo, hvězdárnu, aby si někdo nemyslel, že jsou nějací burani. Ale mimoto je vyžití na zahradě nebo v blízkém parku. V tomto počasí je potřeba, aby oblečení uschlo.
Když jdu pro dítě, tak se na první chladnější chodbě úplně vyslíkám, i malou, protože jinak bychom byly spocené až na zadku. A jestli tam dětem větrají, když je oblékají, nevím. Ale co vím, že chodí ven postupně, je tam na pomoc školnice.
Aspera píše:
Brusek a co na rukavice našít stužku a tu provléknout poutkem za krkem. Tak jsem nosila rukavice já jako malá.
no tak nějak jsem to udělala, ale musím ty rukavice zase nějak z té stužky sundat, vyvléct…zatím jsem našla jednu, které se docela dobře sukuje, páč je taková kluzká, tak mi to jde rozvázat, abych ty rukavice samostatně dostala dolů a mohla je vyměnit, ale je to pěkná otrava to furt takhle šněrovat.Musím vymyslet něco lepšího.
Brusek pokud chceš měnit tak nejlepší máš očka a karabinky… na některých rukavicích jsou už od výrobce, na zbytek holt našiješ…
No tak to teda koukám co po nich chtějí.Syn asi ani nevím,že tam nějaký gumy proti zapadání sněhu má
Dělám si srandu,ale taky to nedokáže přes sněhuly převlíct.A nikdy mi učitelka nic neřekla,že by je to zdržovalo
Ona jim pomáhá školnice a uklízečka- u těhle 3letých.Malý si teda dokáže skoro všechno oblíct-ve školce.Doma mu to prostě nejde
.Zipy jima zapínají a boty jim taky v pohodě obují.Vím,že se u nás ve školce oblíkají na etapy.
Jinak Kamčo,Adam má taky bačkory věčně obráceně.Nevím jak ho to naučit,doma si je obouvá správně ![]()
Brusek píše:Aspera píše:no tak nějak jsem to udělala, ale musím ty rukavice zase nějak z té stužky sundat, vyvléct…zatím jsem našla jednu, které se docela dobře sukuje, páč je taková kluzká, tak mi to jde rozvázat, abych ty rukavice samostatně dostala dolů a mohla je vyměnit, ale je to pěkná otrava to furt takhle šněrovat.Musím vymyslet něco lepšího.
My jsem měli stužky na všech rukavicích a měnili se i se stužkou. Jen se provlékli rukávem a nahoře protáhly z toho poutka.
Ten nápad s karabinkama je taky super.
Ahoj maminky,
Chtějí toto taky u vás ve školce po těhlech nejmenších dětech?
dnes jsem šla pro dcerku do školky (3 roky)a na dveřích měli cedulku, ať vedeme děti k samostatnosti v oblékání, že je to teď v zimním období moc zdržuje. Ať je učíme obléci si rukavice, kombinezy, boty, gumičky na boty a čepice. A že tato prosba platí pro rodiče 4-6tiletých dětí. Tak jsem se doma dcerky ptala jestli si boty obouvá sama. Řekla,že boty jo, ale gumičky od kombinezy,že přes boty nejdou a rukavice taky ne. Všechno kromě těch gumiček od kombinézy a rukavic umí. Tak jsem jí řekla,že to budeme taky cvičit, ale ať o to kdyžtak poprosí paní učitelku. Zdá se mi,že je na to opravdu malá. No a ona na to,že to neřekne, že jí paní učitelka zase vyhubuje. Tak jsem se ptala, proč by měla hubovat, jestli jí už za to vynadala a říká, že jo. Že jí vyhubovala,že to neumí sama. Tak nevím, co si o tom myslet