Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, tak já osobně mám pocit, že paní učitelka u vás ve školce chce po dětičkách moc.
Sama ve školce pracuji jako učitelka a při oblékání např. rukavic pomáhám ještě i předškolákům. Vždyť to zimní období je pro ty dětičky už tak dost složité na oblékání. A pro ty malinký obzvlášť.
Neříkám tím ovšem, že nevyžaduji samostatnost při oblékání, to ano, ale zase musím být soudná. Většina dětí je schopa si lépe obléknout kombinézu, než bundu. Zapínání zipů u zimní bundy/kombinézky jim dělá potíže, neřeším, zapnu. Vůbec tedy nechápu jednání učitelky.
A když se tříleté dítko bojí paní učitelku požádat o pomoc, tak to je fakt smutné.
Ráda bych se zeptala jak jsou na tom vaše dětičky se samostatností v oblékání. Ptám se proto, že mi dneska ve školce zase povolili nervy a už jsem na syna vyjela ať se začne snažit (do toho mi tam řve jeho roční sourozenec kvůli dlouhé chvíli a horku
). Ve chvíli kdy totiž přijde do šatničky ze třídy, tak jen kouká okolo a není schopen se začít převlékat. Takže ho musím asi tak 3× upozornit, ať něco začne dělat. Jinak oblékání oteplováků a bundy je hrůza. Neumí si obléknout mikinu, bundu a u té bundy ani zapnout zip (u mikiny to umí) a já jsem na nervy, že se to stále za celou zimu nenaučil. To, že si má přetahovat gumu oteplováků přes boty je mu tak nějak stále jedno, i když už mu to bylo řečeno nejmíň stokrát, a jeho jediná reakce maximálně je, že mi odpoledne oznámí, že má mokré noh
. Jsou mu 4,5 roku. Myslíte, že chci po něm moc?
@Colombina Myslim si že ne. I když teda s ty oteplováky jsou složitý i pro mě když dcerku oblíkám ![]()
Ale když vezmu že moje 2letá dcerka si oblíkne tričko a s malou pomocí už i zapne zip u mikiny a bundy, tak si myslim že zas tak moc po něm nechceš.
Je fakt že neteř u převlíkání byla taky trošku zpomalená, ale z důvodu že se ji ze školky nechtělo, takže si třeba oblíkla punčocháče a musela pro něco jít. Pak si oblíkla tričko a musela něco vrátit ![]()
Mam holku predskolaka, a lajda se porad. Mele a mele a mele, ja umiram horkem, a kolikrat ji pomuzu, protoze je jak snek, a ja bych se utopila ve vlastnim potu.
![]()
No jo, ale co s ním? Ukázali jsme mu to všechno samozřejmě spoustukrát a mě přijde, že se prostě nechce snažit.
@janet9 píše:
Mam holku predskolaka, a lajda se porad. Mele a mele a mele, ja umiram horkem, a kolikrat ji pomuzu, protoze je jak snek, a ja bych se utopila ve vlastnim potu.![]()
No, to je ono, já ho už pak taky musím obléknout, protože mně je horko a řve mi tam do toho ještě ten malej.
Příspěvek upraven 13.02.13 v 12:59
Mám vnuka 5 let a je to samé a když to vidím ve školce - všichni stejní. Já nevím jestli to na nás zkoušejí, kolik vydržíme nebo jsou líní a nebo to neumí. Tomu poslednímu nevěřím, protože když chce někam jít sám, třeba ven je jak rychlík, oblečený.
Jsou to lumpi, hlavně kluci
Syn se ve školce (v poslední třídě) oblíkal sám, spíš jsem měla problém že učitelka nedokázala pochopit že mu nemá nutit se nabalit jak eskymák. Syn je horkokrevnej, takže punčochy, tričko, tlustá kombinéza stačí. Ona ho vždy donutila si vzít ještě tepláky a mikinu. Celej byl pak zevnitř spocenej a mokrej.
To mi připomnělo mě samotnou
Máma pořád řešila, že jakmile se mělo oblíkat, tak já jsem si sedla a ani se nehla. Odmítala jsem se oblíkat sama a ani jsem nechtěla spolupracovat. Celý měsíce z toho byla máma na prášky, protože každý oblíkání byla noční můra. A pak jsem začala chodit do školky, s oblíkáním se nezměnilo nic. Máma vždycky viděla jak jdeme se školkou na procházku kolem našeho paneláku, tak se dívala z okna. Až jedno jí to nedalo a zeptalal se mě jaktože zrovna já chodím vždycky v celým zástupu dětí jako první. Že proč já mám tu výsadu. A já jsem jí odpověděla: No, kdo se první obleče, ten pak může jít první
Máma byla na omdlení, protože první jsem chodila vždycky ![]()
A teď mi to vrací synáček ![]()
U nás je to stejný, kluk 4,5, když pro něj přijdu, chce pomoct, že to neumí. Doma to stejný. Ale když se zeptám paní učitelky, hrozně ho chválí, že si vše obleče sám. I pyžamko poskládá, ustele postýlku. Doma? Nehrozí, dělá, že nic neumí. Takže podle mě to na mě zkouší, jestli povolím a nakonec ho oblíknu. Když pospícháme, tak mu pomůžu, jinak sundám čepici a bundu malé i sobě a čekáme, než se uráčí oblíknout.
Dcera se obléká sama zhruba od 2let, od ponožek, přes tričko, po obutí bot, jak se narodil bráška, tak to najednou dcera „neumí“ a vyžaduje pomoct, takže se s ní taky stále přu, ptám se, kdo jí pomáhá oblíkat ve školce, prý nikdo, říkám, no tak vidíš, tak koukej se svlékat (oblékat), je s ní potíž, zkouší to na mě. Přitom mi pak paní učitelka říká, že než stačí ona oblíknout jedno dítě, tak moje dcera už je dávno nachystaná komplet oblečená, zapnutá a sedí na lavičce. U nás v tom vidím t žárlení na mladšího, že jemu musím pomáhat.
Synovi bude za tři měsíce 5 let, ve školce mu pomáhá s oblíkáním i svlékáním…když tam nejsem zvládá sám. Pomůžu mu, protože se tam pořád převlékají a svlékají (teď v zimě se nedivím) - ale když je léto - tepláky dovnitř, tepláky na ven, pyžamko, pak se zase obléknout na svačinku a na ven… když jsme doma oblíknou se a pokud nejsou od bláta nemusí se převlékat (jen nesmí do postele
) já taky třeba vařím nebo uklízím v tom v čem chodím ven (sukně, tílko, šaty) a většinou se nepřevlékám
@Colombina píše:
No jo, ale co s ním? Ukázali jsme mu to všechno samozřejmě spoustukrát a mě přijde, že se prostě nechce snažit.
U nas ke zrychleni oblekani zabere leda motivace “sup, kdyz se budes loudat nestihneme bobovani, nebo nakup…“,
Malá chodí už týden do školky, zatím na zvykání - dneska poprvé si pro ni jdu po obědě. ![]()
Ale k věci. Ráno jsem jí nechala v šatně mikinu a vestu, obě stejně teplé, rozdíl jen v rukávech. Poprosila jsem paní učitelku, když bude sluníčko, ať jí dá jen vestu. Před hodinkou jsem šla kolem školky a malá tam běhá navlečená v mikině a na té ještě vestu. Přitom je pařák, větší děti jsou i rozepnuté.
Tak se chci zeptat, jestli vůbec můžu chtít po paní učitelce, aby vzala z věšáku jednu ze dvou věcí dle počasí nebo pristě co ráno malé dám, to bude mít a musím doufat, że ti trefím?
Za rady-zkušenosti moc děkuju. ![]()
JO, to by mne taky zajímalo…malý tam chodí první týden a slyšela jsem, že děti jsou také ve školce často nemocné z toho, že se učitelky s oblékáním moc nemažou. Musí se jim přesně nachystat, co mají oblékat??