Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, potřebuji poradit. Můj 5 a půl letý syn asi měsíc mrká. Nevím, jestli je to tik, ale vypozorovali jsme s manželem, že to dělá, když má z něčeho radost nebo když se na něco strašně těší nebo když se soustředí na nějakou činnost(hraní her, dívání na pohádku, kreslení…)Byla jsem s ním u dětské, ta mi řekla, že to může být od nervů, ať mu dávám zatím B- komplex a asi za měsíc uvidíme, že nás třeba někam pošle. Oči mu zkoušela a vidí dobře. Jinak on je strašný pohodář, z ničeho si nic nedělá, tak se mi nezdá, že by byl nervní. Za 14 dní jdeme na zápis do školy, tam se těší, je jinak docela šikovnej. Jsou dny, kdy mrká míň, ale někdy se mu „hýbe“ i pusa. Tak nevím co s tím, máte s tím někdo zkušenost? Ráda bych to vyřešila než půjde do školy.
Ahoj, tak náš Adámek (5let) to dělal jeden čas také. Byli jsme na očním a tam nám řekli, že oči má úplně v pořádku a že to může být psychické a zřejmě také bylo. Vypozorovali jsme, že dělal pouze o prázdninách, kdy musel chodit do náhradní školky nebo různě k babičkám, protože my s manželem museli do práce. A to podotýkám, že v té náhradní prázdninové školce se mu moc líbili a moc se tam těšil, stejně tak k babičkám, prostě to jen byla změna oproti zavedenému režimu ve školním roce. Jinak je to taky velký pohodář, hned po nástupu zpět do své školky v září a zajetí do starých kolejí to samo přešlo. V menší míře a jen docela krátkou dobu jsem to pozorovala nedávno po narození naší Aničky, ikdyž jí má moc rád a nežárlí, tak to prostě byla nová situace a asi to je jeho způsob, jak se s něčím novým vyrovnat.
Ahoj, můžete mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi mrkáním a tikem? Děkuji a omlouvám se za tak banální otázku.
Mrkání je buď volní aktivita (chceš na někoho mrknout, tak ten pohyb provedeš) nebo reflexní (oko občas „samo“ mrká, aby se udrželo vlhké, nebo když se ti něco rychle přiblíží před oči nebo přímo ťukne mezi oči, když máš smítko v oku,…). Tik je bezúčelný, opakující se pohyb nebo zvuk, který jde částečně vůlí ovlivnit, potlačit, ale když ho jedinec s tikovou poruchou potlačuje dlouho, tak to pak v něm může „bouchnout“ a vybije se sérií tiků. Tiky můžou být pohybové- jednoduchý pohyb, např. právě to mrknutí, nebo různé cukání koutkem, pohazování hlavou nebo já nevím, co ještě, nebo to mohou být i složitější pohyby, a mohou být i zvukové- vydávání zvuků nebo i vykřikování slov (možná si někdy ve filmu, většinou v komediích, viděla někoho s Tourettovým syndromem, u toho jsou vokální tiky klasicky, právě ve filmech rádi používají hlavně vykřikování sprostých slov
, což prý ale v praxi zas tak časté není).