Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@micelinka On spi odpoledne celkem nepravidelne a je pravda, ze mi spi nekdy i do 5, nebo kdyz spal treba do 3, ze kolem 6 je ospalej a usne do 7! Ja vim, ze je to blby, ale co mam delat, kdyz je ospalej?
![]()
@dasenka11 já třeba malého po 4. hodině spát nedám a to ať je sebevíc ospalý, protože pak nespí. Postupně se naučil, že usíná dřív.
Teď spí většinou od 9 do 12 a pak od 15 do 16 a večer usíná kolem 19:30, ve 3:30 má mlíko a spí ještě do sedmi až do osmi.
V 6 m mi malá taky ještě spala odpo - tak od 16:30 do 17:00. A dopo spí pravidelně? Měla jsem zkušenost, že když se Míša vzbudila, že 3 hodiny vydrží vzhůru, a pak bude ospalá, nedávala jsem jí spat ani dřív a ani později - to už byla hodně unavená a měla problém usnout. Takže když se vzbudila v těch 17hod, tak jsme kolem 19:30 koupala, nakojila a pak jsem uspávala na míči (to už teď nedělám), do 10 min byla tuhá, a pak jsem jí jen položila do postýlky. Co mu zkusit udělat nějaký režim? Myslím si, že by si na něj za týden mohl zvyknout.
Vstává ti v 7-to je hezký čas
To večer už je horší, no… já když chci, aby malá šla dřív spát večer, tak jí ráno budím dřív (kolem té 7.hod, jinak vyspává do 9
) po obědě mi spí, jak kdy-hodku, ale taky klidně i 3! Když jí vzbudím dřív, tak je zbytek dne protivná a to taky není ono.
Teď jsem ještě koukala, že malému je půl roku… tak to nevadí, že takhle chodí spát. I když to musí být vysilující, o tom žádná. My jsme s převýchovou spánku začali až po roce… takže asi moc neporadím… jen bych si po obědě chodila lehnout s ním, aby jsi pak měla energii na zbytek dne ![]()
To si nevybereš. Syn sice usínal v 8hod., ale ráno jsme vstávali v 6hod. a přes den spal dvakrát tak 20min, takže já zase večer padla, protože jsem neměla odpočinek přes den, chvilku relax. A to jsem ho každé denní spaní uspávala půl hodiny. Osobně bych klidně brala, kdyby mi spal přes den a večer šel spát se mnou. Protože jsem musela uklízet s ním, večer nemůžu uklízet kvůli sousedům, jinak baba pod náma se 2dětma kolem 10ti let řve, když mi v 9hod. dopírá pračka nebo něčím ťuknu.
@Billi píše:
@dasenka11 já třeba malého po 4. hodině spát nedám a to ať je sebevíc ospalý, protože pak nespí. Postupně se naučil, že usíná dřív.
Teď spí většinou od 9 do 12 a pak od 15 do 16 a večer usíná kolem 19:30, ve 3:30 má mlíko a spí ještě do sedmi až do osmi.
A jak to od tech ctyr delas, kdyz je unavenej a knoura? ![]()
Tak mě malej začal spát pravidelně v 19:15 od 10 měsíce… prostě se to samo začalo nějak měnit, opakovali jsme rituály, sice to chvíli trvalo, ale šlo to.. řekla bych že je ještě malinkej
@micelinka Ja bych taky rekla, ze vydrzi ty tri hodiny a pak uz je unavenej. Tak ja to zkusim po tech trech hodinach, ted mi spal teba do 11 dopoledne, tak ve 14 ho zkusim ulozit, to bude spat tak do 16 asi, tak bych ho ulozila uz kolem 19 pak teda. Schvalne, jestli to pujde
Ja jsem to prave nejak pravidelne pres ten den nebrala, proste kdyz byl unavenej, tak usnul. Mozna mu ta pravidelnost pomuze ![]()
@Osmanka píše:
To si nevybereš. Syn sice usínal v 8hod., ale ráno jsme vstávali v 6hod. a přes den spal dvakrát tak 20min, takže já zase večer padla, protože jsem neměla odpočinek přes den, chvilku relax. A to jsem ho každé denní spaní uspávala půl hodiny. Osobně bych klidně brala, kdyby mi spal přes den a večer šel spát se mnou. Protože jsem musela uklízet s ním, večer nemůžu uklízet kvůli sousedům, jinak baba pod náma se 2dětma kolem 10ti let řve, když mi v 9hod. dopírá pračka nebo něčím ťuknu.
To te zase chapu, ze kdyz ti skoro vubec pres den nespi, ze by si se mnou menila
Uklizej s nim at na tebe kouka, ja nekdy uklizim taky s malym, kdyz to vyjde, ze je vzhuru a chci neco delat ![]()
Rituály jsou perfektní na naučení… jen to někdy déle trvá… to máte výhodu že vám takhle spinká, mě spal od 3 měsíců jedenkrát denně tak hodinku a půl, jinak nic a nějak mu to vydrželo a ted nespí skoro už přes den vůbec… ![]()
To se upravi samo…my meli obdobi kdy chodila spat i v jednu rano..pak zas chodila nejakou dobu v osm..stridalo se to hodne…ustaleny je to az od doby co chodi do skolky ![]()
@dasenka11 já jsem na rituály najela hned od porodnice, myslím, že od 3m má to denní spaní celkem pravidelné a te´d je ty své spací časy zvyklá.
Zkrátila bych nebo zrušila odpolední spaní. Mě syn vstával ráno kolem 5 - 6 (vlastně tak vstává furt) a první spaní bylo v 10 (to mu zůstalo do teď)a druhý hned zas po obědě (už dávno zrušeno)…od začátku večer chodí spát nejpozději v 8 ![]()
Ahoj, mam sestimesicniho synka a chodi mi vecer spat az kolem pul 10 az pul 11. Je ale vlastne uz dve hodiny predtim protivnej a ospalej, ale nepodari se mi ho ulozit, vyvadi v postylce, ze to nevydrzim a vyndam ho zase. Nejsem pro nechat vyrvat. Co mi poradite? Vadi mi, ze jdu prakticky po uspani ja taky spat a nemam vecer chvili pro sebe, jinak rano se budi kolem 7. Jo a pres den spi tak dve hodiny dopoledne a dve odpoledne, neradte at ho nenecham pres den tolik spat, on je jinak strasne protivnej
Mozna bych mohla zkusit ho budit uz po hodine, ale nevim jestli pak nebude taky protivnej