Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Včelička992 Máme teď dost teplo, ale v celém bytě. Má overal, neprikryvam, protože se kouli. Zkusím masírovat ty dásně, třeba už něco vyleze. Děkuji
Ahoj, mám téměř 9 měsíčního syna , který s námi od narození spinká v posteli ( i přesto , že má svojí postýlku
- zkoušela jsem ho tam párkrát po usnutí přenést , ale vždycky se probudil a já musela celý uspávací rituál opakovat znova
), před nějakou dobou jsme se museli přestěhovat z postele na zem na matrace, aby nám mimísek z postele nespadl
¨…Máte prosím nějakou radu , jak ho v té postýlce uspat (+ jsem ho ještě naučila usínat u prsa - takže opravdu nevim , jak to teď skloubit
) , nebo se mám na postýlku vyprdnout a nechám ho spinkat u nás v posteli
.....pomoc prosím
![]()
Děkuji za tipy a rady ![]()
@Anonymni píše:
Když tak čtu Vaše příspěvky, napadá mne jediné „jak si kdo ustele … atd.“. Mému synovi bude pět měsíců a nikdy s námi v posteli nespal. Má vlastní postýlku od narození (nebrala jsem si ho na spaní do postele ani v porodnici, ani později doma) a musím říct, že se nikdy spaní v manželské posteli nedožadoval, protože jsme ho na to prostě nenaučili. Myslím, že je velmi krátkozraké naučit spát dítě s rodiči v posteli, protože, jak sami píšete, je to později naobtíž (což ovšem neznamená, že by rodiče neměli potomka rádi). Vystěhování otce z ložnice mi pak připadá vyloženě nenormální. Dítě nemá právo rodiče rozdělovat. Asi bych ve Vašem případě byla poněkud nekompromisní. Dnes tento výchovný přístup není příliš v módě, ale pokud nevymezíte dítěti jeho hranice, stanete se jeho otrokem a nebude šťastné ani dítě, protože je Vámi povýšeno do role, která mu prostě od přírody nepřísluší.
@Luckaaa87 Zkus ho nenechávat usínat u prsa a do postele ho přestań brát. Čím bude starší,tím to bude horší. Já to viděla kolem sebe pořád a když jsem čekala prvního syna,tak sem věděla,že toto praktikovat nechci a nebudu. A nelituji. Syna miluji,ale i já i on jsme potřebovali svůj klid a pohodlí při spánku. A navíc jsem pak nemusela řešit potíže spojené s tím,že nechce být v postýlce a v pokojíčku. Zkus zavést uspávací rytmus - vykoupat,napapat,položit do postýlky,dát pusinku,pohladit,zhasnout a odejít. Zapni chůvičku a vyčkávej. První večery bude třeba plakat,ale nesmíš k němu hned letět a z postýlky ho vyndavat. Tyhle fígle děti znají a zkoušeli by to na tebe pořád. Chce to trpělivost. To zvládnete
@Luckaaa87 U nás to bylo podobné. Od 6 měs.spal v posteli, protože se v noci v postýlce pořád budil a nikdo už neměl sílu k postýlce vstávat. Nakonec jsme to ale také utli…ale asi po 5 měs. Nám z té postele spadl, i když byl ze všech stran obestlan peřinami. Tak jsme řekli dost. Navíc byl zvyklý, že jsem ho uspávala houpáním na rukou v křesle. Dopadlo to tak, že když měl manžel v létě dovču, rozhodli je se ho to odnaučit. Odstěhovali do pokojíku a já přestala houpat. Když byl čas spaní, odnesla jsem do postýlky, položila, dala dudlík a konec. Ano brečel, ale my jsme neustoupili a teda naštěstí tak za půl hodiny usnul. Trvalo to určitě nějakou dobu, než si zvykl, ale teď ho takto opravdu uložíme a odcházíme. Když pláče, dám dudlík, položím a on se většinou dřív nebo později zklidni. Pravda je, že někdy se v noci vzbudí 2× a jindy třeba 6×, ale jsem ráda, že spí sám. A opravdu rady typu jak si kdo ustele… miluju, protože ono někdy i to spaní v posteli s rodiči má nějaký důvod. Někdy je to hold jen naprosté vyčerpání rodičů… Držím palce.
Ahoj dámy chcu se zeptat mám 9 měsiční holčičku a bohužel od narození sem si jí naučila uspavat na rukou přes den byl to jediný způsob jak usla ( vím sem pitomá
) jen na co se chci zeptat večer je naučená spát v posteli semnou bez houpaní položim dáme mlečko a spí je ve vlastním pokojičku, ale otazká zní jak ste naučili dítka v noci spát v postýlce?? vím že to bude těžší vzhledem k tomu že je naučená jinak ale chtěla bych to zkusit děkuji předem ![]()
Ahojky všem, snad si to někdo přečte. Nevím kde se zeptat, protoze by me kazdy odsuzoval a odsuzuje tady za to. Vim, ze to nedělám správně. Ale dotaz, jak naucit spat teda malicke miminko v postylce, pripadne v kosiku. Mam mesicni miminko a jedine kde spime, tak usne u prsa. Ale problem je ten, ze jakmile mimco prendam do kosiku nebo postylky, tak se vzbudi a behem chvilky se vyblinka, takze kojeni k nicemu. Jak to tedy praktikovat u maleho miminka. Kdyz chci, aby spala v mojzisovym kosiku, případně v postylce.
Spi zatim na me, ze ja mam lehky spanek, spim max.2hodky, pak krmime a lezi na me a ja spim v polosedu. S holkou v naruci, zatim se nejak nevrti, nepretaci, nema sanci na me, mam ji podeprenou, aby se neudusila. Ale vim, ze to na dlouho nepujde. Od 8 meho tydne jsem cetla, ze deti rozeznaji den a noc.
Tak jak to udelat. Nechat ji uspat na prsu, dat ji do postylky a nechat vyblinkat a snad usne. Nebo malou u prsa vzbudit, zkusit vykrkat a pak polizit do postylky? U obou pripadu dost pochybuji, ze usne.
Zkousela jsem nechat malou spat vedle me, s tim, ze jsem se bala vic, ze ji zalehnu, kdyz jsem ji kojila, tak usnula a behem pul hodky to vyzvracela na matraci, protoze je matrace trosku mekci a proste jak lezi, tak to nestravi, je mala. 3,5 kg.
Snad si to nekdo precte a poradi, dekuji moc
.