Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych nějakou radu jak naučit 15 ti měsíčního chlapečka poprosit, v roce uměl udělat ručičkama prosím prosím, ale během pár dní to zapoměl a teď na všechno ukazuje prstem a piští přitom, nechci po něm aby na všechno řek prosím to vůbec ne, ale spíš nevim jak ho odnaučit, že když něco chce tak že nemusí pištět, ale stačí si o to říct, jídlo, pití a tak. Piští dva měsíce v kuse a doma už nás třeští hlava ![]()
Otázka: jak se to dělá?
Ukazuji prosim prosim
Navíc mi hodně pomohlo znakování - co neumí malá říct, umí ukázat znaky, nebo ručičkou a říká „toto“ a prosí ![]()
Jednoduše jsem ho nejdříve naučila ukazovat ručičkama prosím prosím a vždycky když něco chtěl, tak jsem se ho zeptala co se dělá a on poprosil a následně jsem ho to naučila říkat. Chce to trénovat ![]()
Tak jsem nebyla daleko od pravdy
až na to, že jakmile něco chce a já se snažim aby věděl, že se musí poprosit tak je nepříčetnej, že nedostal to co chcce začne řvát a vztekat se a nedá se snim hnout ![]()
Opakovaně jsem vždy když něco chtěl tak řekla že musí poprosit a pak to dostane. Nejprve to dělal rukama při vyzvání, že musí poprosit, pak už to dělal sám, teď už i slovně prosí i děkuje automaticky téměř vždy
@smajlicek90 píše:
Tak jsem nebyla daleko od pravdyaž na to, že jakmile něco chce a já se snažim aby věděl, že se musí poprosit tak je nepříčetnej, že nedostal to co chcce začne řvát a vztekat se a nedá se snim hnout
Tak mu to normálně začni podávat a v té chvilce od sebrání věci tvojí rukou po podání dítěti řekni, že když něco chce, že se dělá prosím, prosím. Ale ukaž mu tvojí dobrou vůli, že mu to podáváš.
@smajlicek90 píše:
Tak jsem nebyla daleko od pravdyaž na to, že jakmile něco chce a já se snažim aby věděl, že se musí poprosit tak je nepříčetnej, že nedostal to co chcce začne řvát a vztekat se a nedá se snim hnout
když se vzteká, nedám.
taky mi nejde o prošení, ale nechci aby ječela. to pak opakuje i starší a brzy by mi houklo.
Ono existuje i pár pohádek na téma „kouzelné slovíčko prosím“. Zkusil bych je pohledat na netu…
@Jura007 píše:
Ono existuje i pár pohádek na téma „kouzelné slovíčko prosím“. Zkusil bych je pohledat na netu…
v 15ti měsících ![]()
@Lama Lama píše:
v 15ti měsících
No tak předpokládal jsem, že i v dnešní době pořád ještě nepřestaly maminky číst dětem pohádky před spaním… I u 15 měsíčního by to snad nebyl problém.
Hm, teď jsem si uvědomila, že sama naší cácoře „prosím“ moc neříkám, když chci, aby mi něco podala
Safra, to je učíte už od 15 měsíců, jo? Že bych taky začala?
@Jura007 píše:
No tak předpokládal jsem, že i v dnešní době pořád ještě nepřestaly maminky číst dětem pohádky před spaním… I u 15 měsíčního by to snad nebyl problém.
Ale tak jo, na škodu to asi nebude. Ale že by se díky tomu naučilo takle malé dítě prosit.
Čekala bych to u dvou-tříleťáka, který bude mít za vzor postavičku z pohádky.
Nevím, řekl bych ale, že v 15 měsících je pro dítko maminka asi ta nejdůležitější bytost na světě. A slovo maminky je skoro jako zákon… Komu jinému by mělo důvěřovat, že. (Ona koneckonců výchova je vlastně taková jemná manipulace dítěte, že ano…
) Takže maminka má v tomto (teda předpokládám…) obrovskou výhodu, když chce u dítka něčeho dosáhnout. Nebývá na škodu tuto výhodu občas připomenout…