Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, stýkáváme se s malou na hřišti asi s dalšímy deseti maminkama a jejich dětma moje Kačka je z nich nejmladší za měsíc jí budou dva roky!!! Kačce asi před měsícem začalo období všechno je její a ještě si přivlastnuje hračky druhých dětí
včera nbastala situace kdy malá Katka si půjčila bagr a druhá holčička ho po chvíli chtěla taky, jenomže Katka si dala bagr za hlavu a půjčit ho nechtěla!! Řvala a tiskla se ke mně i s bagrem!!!
Dnes ráno když jsme se sešly u jedné z mamin na kafé tak se do mně pustily že i když je Katka nejmladší tak jejich starší děti jí už ustupovat nebudou že má Ktaka hrozné chování!!!
Katka jinak nemá ani tak problém půjčit svoje hračky ale spíš ty co si půjčí od druhých já nevím jak si s tím poradit, dnes jsem si i pobrečela když se na mně sesypaly mé dlouholeté drahé přítelkyně. Jedna čtyřletá holčička celkem vazba do Katky neustále najíždí kolem a nebo jí zastupuje schválně cestu prostě dělá naschvály ale to její maminka nevidí nebo spíš nechce vidět!!! Máte někdo zkušenost jak se chovat k dítěti v takové situaci kdy prostě nehcce půjčovat hračky a když jde do tuhého tak se vzteká a řve na celé sídliště…
Ahoj, já bych se na milé matky vydlábla a poslala je do tmy. Tohle období maj všechny děti (prostě něco seberou, pak to odmítaj vydat a pod), chtěji si hrát se stenou hračkou, tak vznikají boje a pod.. mi přijde, že ty ostatní snad dítko nikdy neměly ![]()
Ahojky, pockam si taky na rady. Nam totiz uplne doma to stejny - za mesic 2 roky a vzdy se vzteka kdyz ji nekdo beco chce vzit - pujcit si. Mam to i doma, maly zacal zadonit o jeji hracky nebo se za ni priplazi kdyz di hraje a ona jeci a vzteka se. Vzdycky ji nejak donutim, vysvetlim a tak aspon brachovi poda neco jinyho. Jinak je hodna, posloucha a se sladkostma se vzdycky rada rozdeli.
Ježíši, to je normální etapa vývoje a dělají to všechny děti. Všechny!!! Takže tvé drahé přítelkyně mají buď krátkou pamět nebo jsou blbé. A ty máš dvě možnosti, buď jim to řekneš nebo se s nima přestanete vídat ![]()
Tvoje holčina se chová normálně, neboj nic!
Ahoj, myslím, že je to jen období, ketré jistě pomine časem, skoro každé dítě si projde tím svyým „moje“,tím bych si hlavu nelámala, spíš bych řešila přístup ostatních maminek a popřemýšlela, zda není na čase je „vyměnit“,vím, zní to divně, ale pokud jsou matky, tak by to měly pochopit a ne se do tebe navážet, přijde mi to od nich sprostý, Tvou dcerku neobvinuju, samam mám skoro dvouletého syna a už ted pomalu začíná s tím svým „moje“,záleží pak na přístupu maminky, jak se stim porve, kravina je řezat, ale vysvětlit i třeba ze zvýšeným hlasem, když to dvouleté dítě nechápe a pak se obrnit trpělivostí, rozhodně bych to neřešila způsobem „tytyty přijde bubák“,prostě dát jasně najevo, že takle NEe, tak pevné nervy ![]()
K nám taky dorazilo nepůjčovací období, naštěstí jsme na vesnici, všechny se tu známe a nikdo se nad tím nepozastavuje, protože si tím prošli všichni. No ale malej se to snažím vysvětlit a když to nejde po dobrym tak to jde po zlym ![]()
jinak si taky počkám na rady zkušenějších. No moc jsme neporadila
ale buď v klidu nejsi v tom sama.
Ahoj! Nenapsalas, co jsi v té situaci dělala ty??? Jak reaguješ? To tam jen tak stojíš a koukáš? Ano, tohle období mají všechny děti, ale rodiče jsou tu podle mého názoru od toho, aby v těchto obdobích dítě usměrnili - já malému vždy vysvětlila, že hračky se půjčují atd. a hotovo. Jasně, že někdy řval a dělal scény, ale to má smůlu - velice rychle zjistil, že si stejně nic nevyřve a přestal. Já teda jako máma taky nesnáším, když třeba mému synovi dítě na hřišti vezme hračku, řve jak tur, že mu ji nepůjčí zpátky a jeho maminka jen kouká a vůbec nezasáhne…
Pokud si dítě půjčí hračku od jiného a to ju chce vrátit, pokusím se o výměnu, pokud to neprojde, dítě hračku prostě vrátit musí i za cenu řevu ![]()
Ale souhlasím s tím, že je to období, kdy se dítě učí jak se chovat k okolí a tyhle boje k tomu prostě patří.
Tvé dlouholeté přítelkyně bych upozornila, že tvoje dítě je v této fázi. Nějaké ohledy bych nečekala, ale zároveň bych nečekala, že se na tebe takhle slétnou ![]()
Pokud jakékoliv dítě ubližuje tomu tvému, vyřiď si to s ním sama. Popros, ať to nedělá, že to není hezké a ukaž něco, co by se tvé malé mohlo líbit. Zrovna 4leté dítě totiž poslechne snadněji cizího než vlastní mámu ![]()
Dva roky jsou dost málo.
Ale asi bych (já) začala tím, že bych se snažila neustále vysvětlovat, že i půjčené hračky se půjčují dále - tedy pokud je na tom hřišti a v kolektivu takový zvyk. No a pokud malá nechce půjčovat, tak si nebude půjčovat ani ona. Že si tedy bude hrát jen se svými hračkami. Když nechce půjčovat půjčené, sama si nebude půjčovat taky.
Na „drahé“ přítelkyně se vyprdni. Mají akorát pravdu v tom, že tvá dcera je ještě moc maličká a že takové složitosti (a většinou výmysly dospělých) začne chápat později.
Malou to časem přejde a tak jako matky vyrostlejších dětí by to snad mohly vědět. Klidně jim to takto naservíruj.
Takové období má vážně každé dítko…takže určitě tohle dělaly i dětičky oněch drahých matinek jen se asi nějak nepamatují!!!
jinak na to platí důslednost a vysvětlovat a vysvětlovat a trpělivost ono to přejde…zkus druhému dítěti v tu chvíli na výměnu půjčit nějakou vaši hračku-budou obě dvě spokojené a ještě tvoje malá začne časem chápat že je dobré se dělit a že když ona si půjčuje musí taky něco na oplátku něco dát
@Simoncicak píše: … jenomže Katka si dala bagr za hlavu a půjčit ho nechtěla!! Řvala a tiskla se ke mně i s bagrem!!! …
Pokud jsi v téhle situaci nezasáhla a nechala malou bojovat o bagr, asi bych na tebe vylétla taky
Ale na tebe, ne na dítě! Dítě se učí, ty ju máš směřovat ke správnému jednání ![]()
Nemusím nezasahující matky. Ale děti ať si řádí a vztekají jak chtějí. Pokud mají zasahující mámu, a pokud je to možné a je mi dovoleno, ráda i pomůžu/nabídnu úplatek/vytáhnu náhradní hračku. V opačném případě odcházím pryč a myslím si své ![]()
Příspěvek upraven 14.08.12 v 12:56
Mame tohle obdobi tez. A nesetkala jsem se nastesti s nikym, kdo by to nechapal.
Vetsinou se snazim Marovi vysvetlit, ze je to pujcena hracka a ze ji musi vratit. Je celkem chapavy a funguje na nej „jeste naposledy…(popojed s autickem, udelej kop do mice atd.)“ a pak hracku docela bez reci a scen odevzda nebo i svou pujci. Rekla bych, ze vic nez ostatni maminky to trapi mne, ze je takovy hamounek ![]()
Bohužel radu nemám, v určitém období mi to dělali obě děti. Já ale měla štěstí na chápavé maminky, které mě nesprdly naopak uklidňovaly, že to je normální a že to přejde. Měly pravdu a na podobné výstupy se teď koukám taky schovívavě, stejně jako na vztekající se dítka v obchoďácích, či křičící miminka v MHD (vytočí mě akorát, když s tím má někdo problém
) Půjčování či nepůjčování hraček mi nepřijde nijak strašné, to najíždění kolem, či jiné ohrožování to už je jiné kafe. To bych řešila.
U nás platilo - vlastní hračku nemusí půjčit, pokud nechce. Ale pokud má půjčenou cizí, tak tu musí vrátit, hned jak si o ni majitel řekne. (Občas to bylo pochopitelně s řevem.) A vysvětlovala jsem (furt kolem dokola), že hračky si děti půjčují, když někdo nechce půjčovat hračky ostatním, tak ostatní mu pak nechtějí půjčovat svoje.