Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky
,
potřebuji poradit moje 6 dcera pořád plete strany (pravá, levá), už nevím jak jí to naučit.
Nemáte nějaké tipy nebo rady, už jsem z toho zoufalá. Moc děkuji budu ráda za každkou radu. ![]()
jsem dospělá a pletu si je taky ![]()
a to mám řidičák,vím na kterou stranu jet,ale místo vpravo řeknu vlevo,ale jedu správně ![]()
katyca píše:
Ahoj maminky,
potřebuji poradit moje 6 dcera pořád plete strany (pravá, levá), už nevím jak jí to naučit.Nemáte nějaké tipy nebo rady, už jsem z toho zoufalá. Moc děkuji budu ráda za každkou radu.
Musim se priznat ze ja si je plateu doted. Ja a orientacni schopnosti to je hruza. Manzel rekne jdeme do prava ja jdu do leva. Pritom vim ktera je prava a leva strana
Z toho duvodu ani nepomyslim o ridicaku. Ted nosim na leve ruce naremek, tak je to lepsi
![]()
Jsem zvedava co ti kdo poradi. Treba to pomuze i me.(no ostuda)
Ruce dlaněma dolů a na levé ruce palec a ukzováček udělá „L“
julniki píše:
To je vychytaný
Já si je teda nepletu, ale mám známou, které je skoro 60let a ta absolutně netuší která je která. Ví že je to buď tam anebo tam. Autem jezdí, ale levá pravá ji absolutně nic neříká
Já sama to nechápu, jak to nemůže jít dospělému člověku naučit ( nic ve zlým holky ).
Já to taky nepoznám… Na pravé ruce mám znaménko, tak podle toho ![]()
Já si to pamatuju jenom proto, že na levý oko skoro nevidím. No blbá pomůcka, co? ![]()
Já si jako malá vždy říkala kterou rukou píšu,že to je ta pravá a já si to kolikrát musím říct i teď ![]()
meduzza píše:julniki píše:To jsem ještě neslyšela, to je výborné
Ruce dlaněma dolů a na levé ruce palec a ukzováček udělá „L“![]()
.
Mně jako dospělé pomohlo „L.P.“ jako léta Páně jak se píše na staré domy podle toho vím, že „L.“ je na té straně jako levá.
To je taky super pomůcka ![]()
Manžel si to plete i teď (32let), řidičák má, ale neřídí ![]()
Já bych malou nijak moc nestresovala, nehubovala, zkoušela bych některé zde pomocné metody, a když nezaberou, tak ji nechat
Jsou opravdu horší věci, a holt v něčem bude chybovat
Možná bych to řekla ve škole paní učitelce, že si malá pleete strany, aby třeba nebyla posměchem spolužáku…děti dovedou být kruté ![]()
Na levou ručku pořídit náramek, hodinky či prstínek
(nemyslím samozřejmě nejdražší varianty, ale i silikonový náramek v oblíbené barvě či s postavičkou by mohl pomocï).
Dceru jsem to naučila tak, že si řekne „pravou píšu“ (P-P) trvalo to necelý rok, kdykoli to spletla, opravila jsem jí poznámkou „jsi si jistá, že to je vlevo? Kterou píšeš?“ … poslední dobou na dotaz, která strana, jsem slyšela, jak si potichu zamumlala, pravou píšu a už věděla ![]()
a cvičili jsme to tak, že jsem řekla, ukaž pravou (zvednout ruku nad hlavu, nebo chytit se za ucho, nebo ukázat dlaň apod), pak zas levou, pravou, levou … občas jsem řekla za sebou třeba třikrát pravá, aby musela přemýšlet a ne jen bezmyšlenkovitě střídala ruce - brala to jako hru, takže jsme se u toho i nasmály ![]()
julniki píše:
to je pěkný ![]()
ale u nás nepoužitelný - dcera doteď občas napíše L opačně, takže pak by si pletla i strany ![]()
Učila bych nejprve jen jednu stranu, vybrala bych pravou, pokud je dominantní ruka pravá, tou píše, jí, takže bych říkala bereš lžíci do pravé, ano, píšeš pravou a tak, až by si dítě zafixovalo pravou a spojení s činnostmi, tak bych teprve přidala druhou stranu.
Mnemotechnické pomůcky jako léta páně jsou super
, ale pro malé děcko to chce něco jiného… akorát mě nic nenapadá. ![]()
U té dlaně a písmena L bych si nebyla jistá sama u sebe, jestli si budu dobře pamatovat, že to má být dlaněmi dolů nebo nahoru.
![]()
zoubky píše:meduzza píše:To je taky super pomůckajulniki píše:To jsem ještě neslyšela, to je výborné
Ruce dlaněma dolů a na levé ruce palec a ukzováček udělá „L“![]()
.
Mně jako dospělé pomohlo „L.P.“ jako léta Páně jak se píše na staré domy podle toho vím, že „L.“ je na té straně jako levá.
Manžel si to plete i teď (32let), řidičák má, ale neřídí
Já bych malou nijak moc nestresovala, nehubovala, zkoušela bych některé zde pomocné metody, a když nezaberou, tak ji nechatJsou opravdu horší věci, a holt v něčem bude chybovat
Možná bych to řekla ve škole paní učitelce, že si malá pleete strany, aby třeba nebyla posměchem spolužáku…děti dovedou být kruté
spíš jde o to, že LeváxPravá je součástí výuky v první třídě, tak aby dceři nebylo líto, že to má špatně a nedostane jedničku (puntík, razítko nebo jakýkoli jiný symbol pro správně)