Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dnes ráno, když jsem viděla syna u snídaně, jak studuje Reflex a noviny, tak mě napadlo jak vlastně vysvětlujete dětem tzv. „dospělácké věci.“ A teď nemám na mysli jen sex apod. Ale prostě obecně.
V nedávné době došlo na to kdo je to diktátor - četl v novinách o Kaddáfím
Co je to za fotku - urvaná ruka oběti 11.září, spadlé věže…
Pak objevil v Reflexu obrázky nahatých ženských s penisem - vysvětlení, že jde o umění pro něj bylo dost abstraktní.
Onehdy jsme jeli autem kolem nějakého bordelu a jak tam tak hezky blikaly ty srdíčka a nápisy tak se oba starší ptali co to je - syn přečetl Night Club - jsem vysvětlila, že jsou tam striptérky a co to je a dcera mě totálně odrovnala otázkou, jestli bysme si taky nemohli pořídit striptérku, bo to tak hezky bliká.
To je jen pár věcí z poslední doby, ale občas mám pocit, že bych potřebovala mít google v hlavě ![]()
Jak se s takovýma otázkama perete vy? Jak je vysvětlujete, aby to děti chápaly?
hele a pořídili ste si striptérku,když to tak hezky bliká
jinak já se staršímu synovi (mladší je ještě moc malej, ten se zatim neptá
) snažim vysvětlit to úměrně jeho věku (je mu 7) ale on je v některejch věcech chytřejší než já
(třeba co se týká vesmíru) takže někdy je to hodně těžký mu něco vysvětlit, na druhou stranu ty naše filozofický debaty mám moc ráda a nebojim se mu říct, že nevim, že opravdu nejsem vševědoucí ![]()
Ty, já se snažím co nejotevřeněji a přitom co nejobecněji. Jakože to tak prostě je, no. V lese rostou houby a ve městě jsou samoobsluhy s rohlíkama a domy, kde blikají neony. A přehodím pak rychle pozornost na jiné téma, ne tak žhavé. Myslím si, že čytřleté dítě by stejně ještě pojem „striptérka“ neřkuli „prostitutka“ nepochopilo, takže tak nějak úměrně jeho vědomostem, zkušenostem. „Teroristi? To jsou lumpové, kteří se vztekají a zlobí jak malé děti, něco chtějí, a když to nedostanou, tak ubližují druhým. Ale neboj se, tobě nikdo neublíží. Když teda nebudeš zlobit a dojíš ten rohlík a nebudeš tu takhle drobit, jinak já ublížím tobě (už smích) a naplácám ti na zadek!“ Prostě i když ne celou pravdu, ale pravdu.
Moje starší naštěstí nepotřebuje moc vysvětlovat. Prostě jí popravdě řeknu jak to je . Vysvětlit jak vznikla její ségra bylo trochu ošemetné téma, ale pochopila jak se dělají děti. Není to vždycky příjemné , ale myslím si že natvrdo a popravdě je nejjednodužší.
misuna No proc veci padaji atd. jsem vyresila zakoupenim a sledovanim vsech moznych serialu Byl jednou jeden… ted toho vi ti dva starsi kolikrat vic nez ja ![]()
Doriang - mooooc dobré téma…
Ikdyž svoje vlastní děti nemám, tak taky teď občas řeším otázky typu „…a prooooč?“ Takže pokud bys někdy byla v úzkých, co se týká politiky, dějepisu, občanské výchovy nebo strojírenství, tak je tady ještě strejda Jura..... ![]()
doriang píše:
misuna No proc veci padaji atd. jsem vyresila zakoupenim a sledovanim vsech moznych serialu Byl jednou jeden… ted toho vi ti dva starsi kolikrat vic nez ja
To je dodnes můj jedinej zdroj informací o biologii lidského těla!!! ( S výjimkou těhotenství a všeho souvisejícího, tam bych jako zdroj uvedla ráda emimi, ale bohužel jsem ještě v tomto směru měla temno). Vždycky, když je mi zle a jsem nemocná, tak si vzpomenu na ty zelený potvory, jak se množí! ![]()
Byl jednou jeden život a / člověk/jsou opravdu povedené série.
emilie Ale ono to tam je sice po dětsku, ale správně. Naše babi si zlomila nohu a Tadeáš pak mé švagrové, doktorce začal vysvětlovat jak to je s tou zlomeninou a hojením atd. používal ty odborný názvy a švagrová nechápala, kde to vzal a jak si pamatuje ty složitý slova
jo a bylo mu tehdy asi 4,5 roku
Jinak já zas vždycky vidím ty bílý obranný látky jak nalítávají na ty zelený mrchy ![]()
doriang píše:
emilie Ale ono to tam je sice po dětsku, ale správně. Naše babi si zlomila nohu a Tadeáš pak mé švagrové, doktorce začal vysvětlovat jak to je s tou zlomeninou a hojením atd. používal ty odborný názvy a švagrová nechápala, kde to vzal a jak si pamatuje ty složitý slovajo a bylo mu tehdy asi 4,5 roku
Jinak já zas vždycky vidím ty bílý obranný látky jak nalítávají na ty zelený mrchy
Ještě si vybavuju jednoho tlustínka, jak se pokoušel běhat s ostatníma dětma. A jak se svalíky obalený tukem nemohly natáhnout. To vidím vždycky, když s epodívám na svoje stehna
![]()
Já si v tomhle případě taky dovolím blahořečit televizi, samozřejmě pořady, které vybere rodič. ČT1 a 2 mají takových programů spoustu.Samozřejmě se se 7letým synem dívám taky, abych mu mohla něco vysvětlit a tak.Zajímá ho 2.svět.válka,to v pondělí večer na ČT2 ale vybíráme, co se mu ještě dá pustit, a pořád třímám ovladač v ruce,když je to už moc.Potom mu vysvětlím, že to je škaredé, že to nemusí vidět.Jeho ale víc baví ty strategie a tak.
Co se týče sexu,zatím mu stačí, že miminko se udělá když se maminka s tatínkem milují (tj.nazí líbají a objímají.)Jak se miminko dostane konkrétně dovnitř maminky zatím syn neřeší.
LindaH: já jsem teďka znovuobjevil edici „Velké bitvy historie“ - teď zrovna vychází tituly věnované druhé světové válce. Vždycky brožurka a DVD s dokumentárním filmem, společně zabalené, to celé za stovku. Za rozumný peníz dobrý informační zdroj… ![]()
Holky oživily jste mi vzpomínky na dětství, pamatuju si toho staříka a krvinky co nosily bubliny kyslíku na zádech, to je opravdu dobrá, hezky animovaná a chytrá věc pro děti. Mě trápí otázkmi mladší přítelova dcera, většinou se ptá na takové ty super nepříjemné věci, rozvod, co se děje když člověk umře, proč lidi bijou svoje děti…rodičů se stydí, spolu máme naštěstí krásný kamarádský vztah, ale je to pro mě někdy hrozbně těžké, jak jí odpovědět a neudělat jí v hlavě ještě větší galimatiáš…ale vážím si její důvěry, že se ptá zrovna mě
Kallo - tak tyhle otázky se nejhůře vysvětlujou dětem
ale přesto jsou součástí života a je hezké, že má důvěru právě v Tobě ![]()
jinak mě se nadávno syn pal, proč se Lednice jmenuje zrovna Lednice nop a ted´mu vysvětlete, že to s lednicí v kuchyni vážně nemá nic společnýho ![]()