Jak naučit uklízet předškoláka?

4637
12.12.25 18:17

Jak naučit uklízet předškoláka?

Ahoj, jaké strategie vám pomohly naučit předškoláka uklízet?

Bojujete s uklízením, nebo se vám sačí s dítětem domluvit?

Uvítám tipy především pro svéhlavičky :) Díky:)

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76616
12.12.25 18:46

@Niemeyer nic z výběru, uklízeli jsme vždycky společně, jinak to nešlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16280
12.12.25 18:56
@stinga píše: Více

:D Amen :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7351
12.12.25 18:57

Za c platí u skoro desetileté… předškolák a uklid? Nee… to nešlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3899
12.12.25 19:24

Desetiletí dělá bordel, kudy chodí, ale postupně se to lepší a na výzvu už někdy uklidí i sama, nemusím ro dělat s ní. Sama od sebe neuklidí nikdy nic.

Osmiletý taky dělá bordel, kudy chodí, uklízet musím stále s ním a i to je problematické.

Šestiletá dělá bordel nejmenší, často ho po sobě navíc uklidí sama, nebo aspoň na výzvu. A uklidí, na rozdíl od těch dvou starších, dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15231
12.12.25 20:38

@Niemeyer Pro dítě je uklizeni naprosto zbytečná a nezajímavá cinost, s věkem se to spíš zhoršuje než zlepšuje. S tím je potřeba se smířit a nemít přehnane očekávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
12.12.25 20:43

To hodně záleží i na povaze dítěte. Náš poslední nedělá bordel, myšleno v pokoji není kam stoupnout a úklid jedině pod pohrůžkou.
Naopak. S dopomocí ( je mu 5 ) uklízí. Uklízí i bez řečí ve školce. Tohle vůbec není problém. Že potřebuje dopomoci je u školkových dětí normální.
My tedy uklízíme po každé aktivitě a zrovna tohle dítě je s tím ok. Což je i povahová věc. Ne moje zásluha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3118
12.12.25 20:50

Já mám děti hromadiče, sběrače, pytlíkáře, kupiče a ulévače každé ptákoiny, včetně odpadků - papírky od bonbonů jsou vzácnost, dřívka od nanuků, obaly od věcí, hraček, krabičky.. A nezmůžu nic. Nechám je to nějaký čas hromadit a když už není kousek prostoru, uklidím, když jsou pryč - obvykle si ani nevšimnou, vyhazuji pytle odpadků. Všichni si dělají svůj prostor krásný - obklopí se věcmi, které jim jsou vzácné. A tak to dopadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24816
12.12.25 20:59

Od mala armagedon, se světlejšími školkovými záchvěvy pomoci
jinak otřes, hrůza, odpadky v posteli, za postelí, v šuplíkách i skříních, staré prádlo i použité vložky a další mazec… (ano, koš tam měly i na wc máme další.. ).. nezlepšilo se to výchovou moc, ale svádím to na geny, za které nemohu 8) :oops: jinak bych je za ty plísně a obaly a žvýkačky už musela za těch skoro 17let zabít…
a že by se to lepšilo nevidím 8)
v bráně u Svatého Petra dostanu svatozář a dobrý… :andel:
i tak je miluju… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
12.12.25 21:43

Nenaučila jsem děti moc uklízet… tedy aspoň ty dva dospělí jsou chaotičtí a nepořádek nevidí. Tedy jako uklidí to základní a nedotáhnou to do konce. Ta nejmladší možná bude lepší, ale asi to nebude výchovou, spíš její náturou.
Ja se naucila uklizet až dospěla ve svém domově. Mama me to sice “učila”, ale ja to od mala mela uplne ma háku.
Takze moje rada je, to nehrotit. Občas donutit uklidit a nechat žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76616
12.12.25 21:47
@TaLucie píše: Více

přesně tak, taky jsem byla bordelář, a teď se občas hecnu a vyčístím vše dočista do čista, sice to dlouho nevydrží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76616
12.12.25 21:48

@Niemeyer a ty sis jako předškolák, školák a puberťák uklízela pokojíček sama a s nadšením?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
12.12.25 22:47
@stinga píše: Více

já jsem byla naopak něco tak příšerného, že jsem se za to i sama styděla, ale neuměla si pomoci.

Proto nechci opakovat chyby mých rodičů, ale jaké měli postupy a metody, už si nepamatuju. U jiných věcí jo, u úklidu ne… Takže nějak nevím jak to uchopit, a náš předškolák vypadá, že to má s úklidem po mně (na háku:/) a prostě chci jim předat něco víc, sama vím nejlíp, jak tahle ne/dovednost dokáže člověku strašně komplikovat běžný život…:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5138
13.12.25 08:11
@Niemeyer píše: Více

Nevím, zda ti poradím dobře, ale já jsem tak nějak argumentovala tim, že přeci ve školce taky poslechnou paní učitelku, když jim řekne, že si mají po sobě uklidit :think: Na dceru zabíralo to, že si nepozve kamarádku do bordelu a na syna zabíralo, že nepůjde na trénink. Ale teď jsou momentálně v pubertě, oba, a bordel mají tak nějak pořád. Protože i když jakože uklidí, tak z mého pohledu je to bordel, z jejich pohledu je to ok :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
546
13.12.25 20:46

Uklidí sám, jen když mu o něco jde (6let). Teď třeba roh v obýváku, kde má jinak boxy s hračkami. Vždycky když se to tam začne kupit, donutím ho ať si to poklidí (s mou pomocí). Teď už se těší na vánoce, tak si to tam prostě všechno sklidil zatímco jsem dělala něco v kuchyni a pak mi jen přišel oznámit, že už můžeme jet pro stromeček :)
Ale jinak je to přesně to sběračský dítě. Lesklé papírky od bonbónů schovat, kapsy plné kamenů a klacíků a nesmí se vyhodit. Všechno se bude hodit na nějaké vyrábění…
Ale jinak já jsem šílený chaotik a sama mám problém s uklízením. Ve stylu, že začnu mýt nádobí, koukám, že jsou potřeba vyprat utěrky, tak jdu naplnit pračku. Z kapes výtahám kapesníky, při té příležitosti uvidím plný koš, tak ho jdu vynést a teda rovnou i venčit… No a pak zjistím, že mám umytou jen půlku nádobí, pračka naplněna, ale nezaplá. A ve finále můžu být ráda, že jsem aspoň vyvenčit zvládla bez odskočení k deseti dalším věcem a ztráty psa :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí