Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni jsem unavená a zoufalá, můžete mi prosím dát radu nebo říct jak ven z tohodle blázince? Máme 2 děti 10 a 26měsíců.
Malej dvouleťák ani za boha neusne sám, každej den uspávám. Odpoledne i večer. Je to večer tak na 2 hodiny. Dělá blbosti, pak do mě kope pak usme, ale tak, že nemůžu odejít hned to trvá tak ty dvě hodiny, že ho odchodem neprobudím. Jsem jak blázen. Držím ho za ruku sunu se z postele, pak ho chytím za nohu aby mě cejtil a plížim se pryc. Někdy se stane, že po tomhle extempore sejdu dolu do obýváku a on si to šine zamnou - tak za tři minuty. A říká : Péťa taky s maminkou koukat, jo?
A to už mi hrabe, protože je třeba 10 večer nemám nic hotovýho a on šaší. Nemám jak ho tam nechat on vždy příjde. Zkoušela jsem mu dát i na zadek, ale to je o ničem. Když čtu pohádku tak krásně leží poslouchá, ale nemůžu od něj. Jsem z toho už zoufalá. Máte s tím někdo zkušenost či radu? Děkuji
taková jsem byla já jako malá, a mamka dělala to stejné co vy..
ted malou taky uspávám na balonu má 7 měsíců a taky mi z toho někdy hrabe ha
ale vyřvat ji nenechám, to nechci a nedokážu…asi nic jiného než vydržet nezbývá..třeba z toho vyroste?nevím…chjoo
já sama jsem byla problémová
a mamka si taky užila..radu ale žádnou nemám.. ![]()
Pokud už jste četla nějaké rady určitě pomůže knížka Každé dítě může dobře spát. Je to pár dní kruté,ale kopat do břicha od dvoulatého dítěte je už trochu moc.Hodně pevné nervy přeji, a nebojte jde to.Náš řval první den celkem 4 hodiny(2 a 2×1) a pátý den už usnul sám bez uspávání:-))
Co třeba mu pustit nějakou namluvenou pohádku, nechat jen nějaké noční světýlko a jít? Upřímně, šiblo by mi, mě bohatě stačí, že starší musí mít u sebe na usínání několik aut a pití ![]()
No tak vyroste z toho určitě, ve třiceti se plížit za mámou asi nebude:-) Já taky uspávám, ale jak usne, za dvě minuty přehodím do postýlky hadrovou panenku.
Nechat vybrecet, je to krute, ale musi to byt. A byt nekompromisni, pac dite to vyciti, ze si s tebou muze delat co chce..
mamka mi tam dávala obrovskou panenku s černýma vlasama, celou ji zakryla a já myslela, že je to mamka a že tam spí..ale po nějáké době jsem na to přišla , hahaha
Já bych to zkusila nechat ho vybrečet, jenže on vyskoči na postýlku a jde zamnou. To už spí skoro na zemi, pohádku jsem mu pouštěla, ale mluvenou to ho nezabaví. Zkoušela jsem tam dát dvd s pohádkou tak pohoda, jenže on kouká ale neusne u toho
, nevim co s nim budud dělat jsem vyřízená. Už sem v pátek odešůla z baráku a tatínek ho uspal, ale to samý jako já. Do toho mu ještě malej bulel že chce mámu.
denca29 píše:
Já bych to zkusila nechat ho vybrečet, jenže on vyskoči na postýlku a jde zamnou. To už spí skoro na zemi, pohádku jsem mu pouštěla, ale mluvenou to ho nezabaví. Zkoušela jsem tam dát dvd s pohádkou tak pohoda, jenže on kouká ale neusne u toho, nevim co s nim budud dělat jsem vyřízená. Už sem v pátek odešůla z baráku a tatínek ho uspal, ale to samý jako já. Do toho mu ještě malej bulel že chce mámu.
Ty jsi ještě nepochopila, že do postele se musí zahánět?
To byla normálka po přesunu do velké, uložila jsem a za minutu už otvíral dveře, tak zase zahnat a jít, někdy trochu řval, ale žádný drámo.
Já nevím, pokud nepomůže namluvená pohádka, tak máš dvě možnosti - rychlý nebo pomalý ústup. U rychlého zkrátka uložit, pohádku, pusu a dobrou - zřejmě bude ječet, takže vydržet, neustupovat. Pomalý ústup, dát si židli, nejdřív držet za ruku, pak uspávat jen svou přítomností, že tam budeš sedět, pomalu se budeš každý den posouvat směr dveře a jednou zkrátka budeš moct odejít
Já zahánim, on řve, kdyby nevylezl z tý postýlky tak mám vyhráno. Zkusim židli to mě nenapadlo, ale je to strašný. V 10 večer vylezu rozespalá, po večeři bordel jak u … a on třeba příjde ![]()
Nejhorší je že i o víkendu ho třeba dám spát se starším bráchou, ten už chce spát a malej mu skáče po hlavě. Hrůza. V pátek jsem šla s kámoškou ven, odpol jsem ještě byla s maminama v cukrárně a tam všechny jak už maj doma od 8 pohodu. To fakt závidím. Nevim kde je chyba. Ze začátku jsem myslela, že je to tím, že jsme se přestěhpovali, ale už je to půl roku. Ach jo
Určitě to přejde. POkud tě to fakt moc trápí a máš na to, zkus ho nechat vyplakat. Já to tedy nedělám, protože jsem jako malá měla noční můry a tak mám pocit, že takhle je toho ušetřím. Blbý je, že brečí i s tátou, stejně bych asi zkusila ho zapojit, ať se střídáte. Jednu noc ty, jenu táta. Dítě sice bude řvát, ale nebude tam samo, takže nemusíš mít pocit, že z toho bude mít nějaké trauma. Pravda, tatínek se musí obrnit, než si na tu změnu prcek zvykne. Každé z mých dětí mělo fázi, kdy blbě usínalo a vyžadovalo mou přítomnost (Kuba to má teď). Já si z toho udělala výhodu. Ležím vedle, čtu si nebo „emiminuju“. Domácnost tedy stojí, to je fakt, ale já zase po dlouhé době přečetla pár knížek ![]()
Kája to taky měla, myslím okolo roka, teď jsou jí tři a stačí přečíst pohádku a jdu. Prostě k tomu dospěla sama.
A co ho nedat spát odpoledne? U nás to zabralo - po obědě se mu zas až tak spát nechtělo (ty píšeš, že taky 2 hodiny uspáváš, tak to máte možná podobné), já jsem ho donutila (abych měla klid, že jo
), on pak spal 2-3 hodiny a večer nám skákal po hlavě. Tak jsem ho prostě po obědě nenutila, on vydržel a odpadl třeba v 6 večer - ale už vydržel spát do rána. Teď se mi zdá přes zimu unavenější, tak když sám odpadne, tak ho nechám a jde někdy spát i celkem slušně, ale spíš se večerka natahuje min. na tu devátou…
Uspáváme ho teda stále, ale je zásadní rozdíl, jestli jeho usnutí trvá dvě hodiny nebo 2 minuty
Většinou přečteme pohádku nebo dvě a usne.
Jo asi to zkusím, ale on je akčnák tak snad to vydrží. Jestli to vydržím já bez tý 2h pauzy. To je dítě. Já ho tam nemůžu nechat samotnýho, protože on příjde.