Jak odstavit závisláka

473
7.3.06 13:42

Jak odstavit závisláka

Ahoj,

mám 19měsíčního chlapečka, kterej - kdyby to bylo na něm - by mi visel od rána do večera na prsu. Začínám z toho chytat nerva, pořád přemýšlím, jak to udělat, abych ho cca ve dvou letech odstavila a aby nás to oba nebolelo. Pořád jsem čekala, že se Pepča začne pozvolna odstavovat sám, že třeba nejdřív nebude chtít dopo, pak odpo, pak večer, pak ráno a nakonec v noci a že to tak akorát dojde k těm dvěma letům. No, to bych se načekala.
Jsem v takovým divným začarovaným kruhu, na jednu stranu jsem ráda, že ho kojím, jsem na to pyšná, pořád věřím, že to má i teď smysl a že mu to něco dává, na druhou stranu když se po mě sápe po 20 minutách a jak sáhnu po flašce s vodou nebo hrníčku s nutrilonem, začne ječet, jak kdyby ho na nože brali… říkám si, aby si to jako zvyk neupevnil ještě víc. Teď fakt nevím, čím bych mu nejvíc prospěla.
Spousta lidí do mě hučí, že to není normální, že mu to nic nedává (naposled včera zubařka), že z něj bude úchyl (tchýně)…jenže jak mu mám vysvětlit, aby se kojil čím dál míň? Když máme hodně nabitej program, tak to ještě jde, to se třeba kojí až odpoledne, ale teď jsme byli doma kvůli nemoci a to bylo šílený, pořád dokola, a když se člověk bojí, že má prtě horečku a málo pije, to se mu těžko to kojo odmítá. Gynekoložka mi řekla, že až se rozhodnu, budu prostě muset odjet na týden pryč a prcka nechat na krku taťkovi. Je to fakt jediná cesta?
Ach jo, jsem fakt bezradná. Holky, jestli máte nějakou radu, sem s ní! prosíííííím!

Zuzana a Pepíno (19m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7584
7.3.06 13:50

Ahoj Zuzko, jsme na tom stejne. Akorat ze synovi je 15m. Jsem rada, ze ho kojim, ale vadi mi, ze chce vlastne porad. Lidi radi, ze odbouravat po jednom kojeni. Ale my kojime absolutne nepravidelne- na pozadani a podle situace. Pribuznym to vadi. To je mi fuk a na okoli bych urco nedala a zatim chci taky kojit. No nevim, az mu bude 19m. Ale obtezuje me, jak se na me porad sape. At ma zizen, nebo se rozcili, nebo, nebo, nebo.
A z ebude uchyla, ta pani neni normalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
7.3.06 16:21

No přesně, jak mám zrušit polední kojení, když nevím, co to je. To v 11.15, 11.30, 12.05 nebo 12.50? No, potěšila jsi mě, aspoň že v tom nejsem sama. Tak dík.

Zuzana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
7.3.06 16:34

Zuzle Já jsem měla s odstavováním taky u Kulíška dooost problémy. Kojila jsem do 15 měsíců, sice bych ještě ráda i pokračovala, ale bylo to už o nervy - v noci se budil skoro každou hoďku hoďku a půl a chtěl pít, a i když u toho usnul, řval jak pavián, když jsem ho chtěla zpátky šupnout do pelíšku.

Co se týkalo dopoledního nebo i odpoledního kojení, prostě mlíčko NEBYLO, přes to nejel vlak, nejdřív sice frflal, ale když mu nic jiného nezbylo, už se tím nijak netrápil. Zato když jsem ho odstavovala úplně, musel přijít na řadu i manžel - vstával k němu cca 3 noci JENOM on, a i když malý řval jak pardál a chtěl mámu, vydrželi jsem :? A taky jakmile zjistil, že mu to stejně prd pomůže, nechal toho a pak celou noc krásně spinkal :lol: :wink:

Ale teď čekám mimčo, a Kulich otravuje s tím, jetli už mám mlíčko, že by si cucnul, a to mu bude v létě 7 :roll: :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.3.06 21:43

Ahoj Zuzle,
a co mu nabídnout místo kojení klasický jídlo. Předpokládám že už dávno jí i klasická jídla. Třeba banán nebo něco co mu chutná. Já mám sice mladší dceru (je jí 13 měsíců) ale dělala jsem to tak, že jsem ji pravidelně od půl roku začala přikrmovat. První měsíc zelenina v poledne a dokojit. Pak se přidala kaše, pak jogurt dopoledne a odpolední svačina atd. Ale to znáš. No a ze začátku jsem ji po každém jídle dokojila. Až toho snědla dost tak jsem ji prostě nedala a šli jsme si po jídle hned hrát nebo na vycházku. Aby si na to nevzpomněla. Dneska kojíme jen v noci a ráno. Zkus ho nějak po jídle zabavit a prostě mu přes den nedat. Myslím že je už velkej. Nebo ze začátku jen jednou za den. No snad jsem ti alespoň trochu pomohla. Taky mám závisláka a teď jsem zvědavá jak půjde noční odstavování. Jsem zastánce dlouhého kojení, ale pokud to maminu ničí tak je lepší s tím pomalu přestat. Tak se drž a snad se vám to povede. Katka

• Citovat
  • Upravit
24
8.3.06 22:50

Ahoj Zuzle já taky kojila malou skoro do 19ti měsíců a nevěděla jak odstavit.Byl to závislák i po každým jídle chtěla ještě cici.Nakonec jsem odstavovala nejmíň na 3pokusy, nikdy jsem nevydržela to její řvaní dýl jak 2dny bylo mi jí chudáka líto,ale nedalo se nic dělat,šla jsem na operaci tak jsem to drasticky ukončila.První 3 dny hrůza a po týdnu už to bylo lepší, plakala míň když jsem odmítla kojo,a pak už jí to ani nepřišlo,že jí něco chybí.Chce to jen něčím zabavit,hlavně mít velkou trpělivost a vydržet to a nenechat se ukecat.Přeji pohodovější odstavování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
9.3.06 13:34

Milá Zuzle,

na toto téma je tu už spustu diskuzí, tedy i rad a zkušenností. Zkus vyhledávač. Já ti napíšu, jak je to u nás.
Já mám kluka 18 měsíců starého a je to závislák jako tvoje dítko. Chtěl by furt. Odstavit úplně ho nechci, určitě ne do dvou let, případně i dýl, záleží, jak se to bude vyvíjet (např. další mimčo a tak).
Jiná jídla samozřejmě jí, ale velmi málo, pije (vodu, čaj) taky málo, umělé mlíka, kaše - vůbec. Vždycky se vlastně dokrmí tím kojením. Takže kolikrát skončíme i na 12 kojení za noc a den.
Asi před 14 dny však onemocněl virozou a asi měl afty na jazyku, dle doktorky, přestal úplně pít MM! Tři a půl dne si VŮBEC necucl. Pro mě to bylo hrozný, nevěděla jsem, co se děje, prsa nalitý, bolestivý, kluk chtěl vždycky k prsu, ale bradavku si do pusy nevzal ani za nic. A pil i jedl velice málo! Volala jsem i laktační poradkyni, říkala, že se to stává, že se možná sám odstaví. Neodstavil, naštěstí. Fakt by mi to taky chybělo.
Tak mi ale došlo, že bez MM dokáže lehce být!! A že je to taky trochu moje pohodlnost, že mu vyhovím, kdy si o MM řekne a že se s ním nemusím dohadovat u jídla a tak.
Tak teď jsem si to zavedla tak ( už jsem to zkoušela asi v roce, moc mě tehdy bolely bradavky), že mu prostě dřív jak po 4 hodinách nedám. Pořád sleduju hodinky, mám připravený jiný pití, něco k zakousnutí. I když jdeme někam pryč,ven i třeba jen nakrátko, protože nevím, jestli se to třeba neprodlouží a tak - suché chlebíčky, banán, čaj v termosce (v optimální teplotě hned k pití). Mám sice pocit, že nemyslím na nic jinýho, než na to jídlo, ale funguje to.
Když chce syn k prsu, a to chce pořád, tak mu řeknu, že prsíčko ted spinká, je unavený, nebylo by tam mlíčko kdyby nespalo a to mu opakuju. Snažím se ho něčím zabavit, kyž odmítne jiný jídlo, takže si jdem hrát, nebo zpívám apod.
Mám takovou představu, že postupně tu dobu prodloužím na 6 hodin a pak třeba jen na ráno+ večer. Uvidíme. V noci to zatím moc neřeším, snažím se ho přitisknout, hladit, mazlit, ale tak 2-3× mu dám. Když moc řve a ostatní by se nevyspali (máme malej byt). Záleží na noci. Myslím, že až bude lepší počasí, že se bude dát být víc venku a to ho víc zabaví. Já nemůžu nikam odjet, manžel ho sám moc nezabaví, ani nemá tolik času, hlídání mám opravdu málokdy, tak se s tím musím vypořádat nějak sama.
Myslím, že to první rozhodnutí je u tebe v hlavě, protože to svým způsobem dá fušku. Ale pokud chceš ještě trochu kojit, tak si myslím, že se to vyplatí.
Tak to nějak zkus a zvládni :o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
9.3.06 19:14

kojo

Ahojky,
tak já jsem na tom stejně. Mám 16m synka a ten je na mém mlíčku závislý. Nikdy jsem to takhle nechtěla. Zpočátku jsem kojení nenáviděla, hrozně mě to bolelo, po pár měsících mi to nevadilo ale řekla jsem že budu kojit do roka. A rok už mu byl a kojím stále, ale nechci, kouše mě a nepomáhá mi ani štípat ho, nepomáhá ani stále dokola mu říkat že mlíčko není, že dělá hají atd.
Je to takový závisláček, který mi leze snad 7× za den pod triko, a to mě nebaví. Asi to zní tvrdě, ale je neodbytný. Někdy má den, kdy mu stačí jen ráno, pak až kolem oběda, ale třeba dneska během hodiny se přicucnul snad 5× a vždy jen trošku, dělá u toho blbinky.Chci ho odstavit, ale manžílek mi s ním hajat asi nebude, protože když moc řve, tak k němu stejně musím já.
Navíc už mi taky babička(tchýňka) říká, že je velikej a jak dlouho ještě budu kojit. Řekla jsem že do roka a půl což jsou ještě dva měsíce a pak už ne,
ale sama ho na to nedokážu připravit.Umělá mlíčka mi nikdy nevzal a chci zkusit mlíčko ochucené, třeba Hamilon junior, ale zdali to zabere, to netuším…
Takže věř, že v tom nejsi sama a kdyby se Ti odstavit podařilo, určitě napísej.......rady se vždycky hodí.
Krásný večer. pa pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
9.3.06 20:03

Ahoj holky,

hlásím velké pokroky!!!

Tak včera ráno jsem se rozhodla, že už toho mám fakt dost :lol: . Kojit chci cca do dvou let nebo i dýl, ale ne každých 15 minut a zrovna tehdy a tam, kde prcek chce. A vypadá to, že to ten prťous poznal a zařídil se podle toho. Nechci to zakřiknout, ale nikdy bych nevěřila, že to půjde tak hladce!

Včera: kojil se někdy nad ránem, asi o půl šesté (předtím od jedné, do kdy spal v postýlce, pak u mě, ještě asi třikrát - to moc nevím, jsem tuhá, on si přeleze na druhou stranu a obslouží se 8O ). Odvedla jsem dceru do školy a první krizovka, vrátím se, cvaknou dveře, synáček běží, ukazuje mi na prsa a žadoní. Řekla jsem, že mlíčko vybumbal v noci a žádný tam není. Bude, až půjde spinkat. Hotovo! Otočil se na kramfleku a šel si hrát :o . Pak jsme šli ven. Před polednem jsme se vrátili, jak jsme se svlíkli, chtěl znova. To už jsem řekla, že ohřejeme polívku, až ji spapá, půjdeme si spolu lehnout a dostane kojo. Klid. Stalo se. Odpoledne jsme byli víc doma, s asi hodinovou pauzou na procházku a vyzvednutí dcery ze školy, takže bylo hůř. Zkusil to asi šestkrát, pokaždé jsem mu řekla, že mlíčko už vypil, bude až večer, než půjde spinkat. Ani jednou neřval!!! Takže včera se kojil 2×.

Dneska: noc jako obvykle - v jednu řev, ke mně do postele a samoobsluha :lol: . Ráno jsem přestála návrat domů ze školy, pak jsme jeli do IKEA, tam se zabavil, taky to jednou zkusil, ale nebylo, spal cestou domů, takže taky nic, odpoledne to zkusil ještě dvakrát, ale NULA bodov!!! Nakojil,se až teď před spaním!

Jsem úplně hotová! Nemůžu tomu uveřit, ale fakt mám pocit, že doteď jsem jen tak fňukala, že by nemusel chtít tolik a i když jsem se mu pokoušela nedat, prostě mu bylo jasný, že nakonec dám. Teď jsem se rozhodla, a asi to prostě pochopil a vycítil.

Takže tady je můj návod, jak na to :lol: . Teď bych to takhle chtěla udržet do léta pak zrušit ten zbytek, nechat třeba jen jedno kojo brzy ráno. Jenom se hrozím takových těch vypjatých chvil (nemoci, stresu z něčeho), kdy se prostě vrací k těm kojeneckým rituálům. Tak nám držte palce!

Zuzana a Pepíno v odvykací kůře (19m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
11.3.06 21:29

Holky, myslím si, že je to opravdu hlavně a nejdřív v maminčině hlavě a teprve až jako druhý v řadě je závisláček :) Tedy tak, že maminka jakoby nechce už kojit nebo tolik kojit, ale vlastně ne tak docela, někde vzadu jí to pořád našeptává, je to přece fajn… Já jsem to tak tedy měla. Kojila jsem dcerku do 16 měsíců. Nebyla jsem nijak časově rozhodnutá, dokdy chci kojit, ani mě nic netlačilo, ale do 1 roku mi připadalo tak akorát… no ale kojilo se dál, bylo mi líto nějak nepřirozeně přestávat, ona asi většina dětiček jsou závisláčci, jenom čím starší, tím z toho mají větší rozum. Denní kojení jsem po 1. roce poměrně brzo odbourala a bez problémů. Asi i proto, že jsme měly pevný denní režim, kdy je jaké jídlo atd., žádné nahodilé kojení jen tak na požádání. Ale čeho jsem se děsila nejvíc, bylo právě uspávání a noc. Samozřejmě, že se jakožto kojená budila v noci několikrát a uspalo ji jedině prso. Uspávání večer taky jedině u prsa. Takže jsem jen tak zkusmo párkrát zkusila uložit bez prsa, nějak to okecat atd. a ob den se podařilo, ob den ne, ale nakonec asi po týdnu to vyšlo, usínala sama, bez prsa, bez řevu. No a zbývala ještě ta noc, ale to už můžu říct, že postupně noc za nocí se budila míň a míň, takže kojo bylo míň a míň a mlíčka postupně taky, takže někdy kolem toho 16 měs. spala celou noc a byly jsme odstavené :P Když se pak po delší době jednou vzbudila v noci, zkusila jsem jí dát prso a ona už absolutně nevěděla, co s tím jako má dělat 8O Tak držím palečky všem odstavitelkám a závisláčkům, jednou se to přece podaří :!
 Kimmi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
28.10.14 09:01

Bohužel, takhle velké dítě už si půjde tvrdě za svým, a bude vyžadovat své blaho.
Začala bych nocí, v noci bych mu prostě nedala. bez pláče a vzteku se to neobejde, na to se připrav, ale kojím ráno a večer a v noci ne.
I když já bych mu nedala být to mé dítě už vůbec. A vydržela bych klidně týdenní řev. Ale je to o tobě, ty se musíš přesvědčit a nedat a nepovolit a připravit se na nátlak, který není jednoduché ustát.

Se spaním neporadím, nevím, seděla bych u něj a nedovolila mu vstávat, teď se leží v posteli a spí se, vstane, znovu položím a tak dokola a tak dokola, on to dřív nebo později pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
28.10.14 09:18
@terinka4444 píše:
Bohužel, takhle velké dítě už si půjde tvrdě za svým, a bude vyžadovat své blaho.
Začala bych nocí, v noci bych mu prostě nedala. bez pláče a vzteku se to neobejde, na to se připrav, ale kojím ráno a večer a v noci ne.
I když já bych mu nedala být to mé dítě už vůbec. A vydržela bych klidně týdenní řev. Ale je to o tobě, ty se musíš přesvědčit a nedat a nepovolit a připravit se na nátlak, který není jednoduché ustát.Se spaním neporadím, nevím, seděla bych u něj a nedovolila mu vstávat, teď se leží v posteli a spí se, vstane, znovu položím a tak dokola a tak dokola, on to dřív nebo později pochopí.

Nesouhlasím s tím…

Já jsem asi trochu exot, ale nechala bych to prostě na něm… Zásadní problém u zakladatelky vidím v tom usínání u prsa. To je potřeba utnout jako první (i za cenu toho, že prcek nebude spát odpoledne)… U nás prostě fungovalo to, že usne bez prsa = spí v podstatě celou noc u obou kluků… :nevim:

Řešili jsme to doma tak, že jsem prostě večer odešla pryč (třeba někam na kafe, k mojí mamce, kamkoliv, abych vůbec nebyla doma) a kluky uložil manžel. Jak mrňous viděl, že nejsem doma, v pohodě usnul bez kojení, stačilo to tak udělat dva - tři dny a uspávání kojením nevyžadoval, ani když jsem byla doma… V noci se budil maximálně jednou (spíš brzo ráno kolem 5 hodiny) a pak se přestal budit úplně… :nevim: :nevim:

Bez řevu a zbytečnýho stresu pro mě i pro něj. :nevim: Je fakt, že to bylo kolem cca dvou let, ale v pohodě to zvládnul… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1978
28.10.14 09:38

Za to si maminky můžete samy. :potlesk: Jaký režim si nastavíte takový bude dítě mít. Mám 16ti měsíčního syna a nikdy bych ho nekojila víc jak do roka a ten rok to je opravdu maximum. Já kojila měsíc a myslím si, že syn o nic nepřišel :nevim: Z mého pohledu je to úchylný kojit rok a půl leté dítě a klidně si mě ukamenujte, nedovedu si představit, že se po mě syn sápe 6× denně a chce prso, nejsem přece zvířátko… :poblion: Navíc si myslím, že od roka by si mělo zvykat dítě na určitý režim. Syn má mlíčko už jen před spaním večer a to sunar a nemáme problém… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
28.10.14 10:10
@Ivulka88 píše:
Za to si maminky můžete samy. :potlesk: Jaký režim si nastavíte takový bude dítě mít. Mám 16ti měsíčního syna a nikdy bych ho nekojila víc jak do roka a ten rok to je opravdu maximum. Já kojila měsíc a myslím si, že syn o nic nepřišel :nevim: Z mého pohledu je to úchylný kojit rok a půl leté dítě a klidně si mě ukamenujte, nedovedu si představit, že se po mě syn sápe 6× denně a chce prso, nejsem přece zvířátko… :poblion: Navíc si myslím, že od roka by si mělo zvykat dítě na určitý režim. Syn má mlíčko už jen před spaním večer a to sunar a nemáme problém… :mrgreen:

A rada je kde? :-)

Nejlepší je, když do něčeho mluví člověk, co tohle v životě neřešil… :mrgreen:

Já kojila dlouho, odstavení proběhlo bez sebemenších problémů a jsem si jistá, že jsem pro svoje dítě udělala to nejlepší… :-) Nemusím „myslet“, že o nic nepřišel… Vlastně přišel o cucání silikonu místo blízkosti s mámou, no… :-) To mi snad odpustí… :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.10.14 v 10:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
28.10.14 10:19

@Vend každé dítě je jiné, na moje děti nefungovalo to, co na Katiny, prostě kfdyž mě neviděly, nechtěly, jak mě viděly, chtěly i za 3 dny. Takže prostě nezbylo než opakovat, že není a nedám. Mně šlo ale primárně o odbourání nočního kojení, protože jak se odbouralo noční, během týdne spaly celou noc, a to před tím třeba ta mladší vstávala po hodině. Ale je pravda, že já jim v noci vzala prso v roce. Nicméně ráno a večer dostávala, dokud chtěla, ona pak rychle už sama nechtěla.

Ještě je prý účinné, potřít prso před kojením ciróne a tvrdit, že mlíčko se zkazilo. To jsem vyčetla na MMB a byly na to pozitivní ohlasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí