Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám problém se svým dě´tátkem. Do nedávna to byl zlatý kluk, nevěděl co znamená zlobit a já ho na každým rohu chválila jak je hodňoučký. Ale v poslední době se jeho chování poněkud změnilo. Neposlouchá mě, dělá si ze mě srandičky a dělá si ze mě blázny. Když po něm chci aby za mnou přišel, tak mi utíká po celém bytě, když chci aby sepostavil, že ho chci namazat, tak si sedne nebo lehne, když ho chci přebalit, zkříží nožičky a já se žádným způsobem nedostanu na plenu. Když ho plácnu přes zadek, tak se mi začne smát nebo do mě kope a já jsem z něj úplně zoufalá. Ale když ho hlídají babičky nebo někdo jiný, tak nezlobí nikdy, poslouchána slovo a je jak andílek. Nevím co s ním mám dělat. Omlouvám si to tím , že je pořád se mnou a nikdy jsem ho nikam na hlídání moc nedávala, protože jsem ho prostě chtěla mít u sebe. Ale nikdy jsem ho nerozmazlovala, prostě jsem se jen hodně věnovala, tak jsem si říkala, že to je prostě jen období, které přejde. Ale teď začínám mít pocit, že jsem špatná máma, protože nezvládám dvouleté dítě.
Prosím, poraďte mi co s ním mám dělat.
Tterko, ja ti neporadim , ale citim s tebou
U nas je to same, ja doufam, ze to casem prejde
Jana
ahoj, kdyby na to někdo našel metodu,asi by zbohatl
je to jen obdobím, s tím nic neuděláš, jen zůstat pevná a zá:,–(ová. Až to přejde, začne ještě období vztekání a pak zase něco. Prostě jen zkouší hranice a my jsme z toho na nervy. ![]()
Ahoj, to jsem ráda, že v tom nejsem sama
. Synovi je 22měsíců a nejdříve začal zlobit mně a babičky poslouchal. Teď mne poslechne (občas
), ale babičky ne. Zkouší co babí vydrží. Útěchou pro babí může být, že děti to zkouší pouze na osoby u kterých se cítí bezpečně. ![]()
Oslino, uz dlouho mne nekdo nerekl neco tak uklidnujiciho v souvislosti s tim mym vzteklounem jako ty, ze dite to zkousi jenom na ty u kterych se citi bezpecne. Tzn. ze u me se musi citit superbezpecne podle toho , co mi dela
Jana
Ahojky,
taky to znám
čertík co byl do nedávna andílkem
manžel už s ní odmítá chodit do obchodu… poslední „lumpárnu“ co dělá je, že si lehne uprostřed chodníku nebo cesty na zem a leží a leží. Na babi to zatím nezkoušela, ale taky je to čeká. Jsou dny kdy mě svrbí ruka ale když mě pak chytne kolem krku… jsou to prostě rošťáci, co si zkouší rozšířit své ovládací schopnosti. Musíš vydržet, vymezit mu co smí a co ne; čekají nás ještě ty pravé puberty, tak se obrň a obaluj nervy ![]()
Ahoj maminky lumpíků,
my jsme donedávna měli taky zlaté dítě
Teď mám často pocit, že mě velmi rád zkouší. Poletování po bytě, když ho chci obléct, „příkazy“ opakovat několikrát atd., však to znáte
Nezoufejte, jsem přesvědčená, že je to jen momentálním věkem. Vím, že Jakub to nedělá schválně, když běhá po bytě (ó, jak vzpomínám na tu dobu, kdy jsem pořád netrpělivě očekávala, kdy začne sám chodit) , prostě chce, abychom hráli na hoňku. Z téhož důvodu mi občas utíká na procházce na nejnemožnější místa v radostném očekávání legrace, zatímco maminka je na mrtvici
V situacích, kdy mu něco opakuju, je téměř vždy zaujatý něčím jiným a to pak děti opravdu „neslyší“. Věřím, že bude líp
a jestli ne, můžeme si tady pak postěžovat, to člověku částečně uleví…
Veru
Marty,
já si tak připadám téměř vždy a všude. Dnes jsme byli na plavání a sice to bylo bez šíleného řevu, zato s utíkáním, neposloucháním a totálním odmítáním ustrojit se. Táta byl za dveřmi, tak jsem mu ji hned po nezbytně nutném ustrojení šoupla, ať si poradí, když MAMÍ NECÍÍÍÍ MAMÍÍÍ PYČ
tak tak, zlaté miminko to bylo…
Ahoj Marty,
Patrik se zrejme na vsechny smal a rikal si vsak ja vam vsem jeste ukazu:-))))
Kac
Ahoj holky,
přidám se k vám. Dnes po poledni jsem se zavřela do ložnice a řvala jak malá holka
. Dcerka se odmítala obléct a jít na procházku. Hodnou chvíli jsem to zkoušela po dobrém, snažila se nalákat ji na zajíčky na poli, na kočky, na děti, které potkáme, dokonce jsem ji dovolila vzít si hračku. Bez úspěchu. Řvala, když jsem ji po:,–(ila na záchod, zuřivě se se mnou tahala o punčošky, mrskala se a vzpírala. Když jsem to po chvilce zkoušela znovu, dopadlo to úplně stejně. A to ji většinou nemohu dostat z procházky domů. Ve finále - už dokonale vytočená - jsem jí naplácala na zadek. A v tu ránu přichází tchyně
! A hned na malou, copak že jí je a proč tak, chuděrka, pláče. Mé poznámky o tom, ať ji nechá být, nevšímá si jí a hlavně ji nelituje, bába absolutně ignoruje. Suprově vysílená to vzdávám a zavírám se v ložnici. Člověk kolem těch „andílků“ celé dny lítá, vychystává se jim s papáníčkem, aby netrpěli hlady, vymýšlí zábavu, aby se neudili… Škoda, že to vše pochopí až v mnohem pozdějším věku.
Snad to ty naše dětičky brzy přejde a opět nás začnou poslouchat a brát vážně. Alespoň trochu
.
Teď se lísá a chce pomazlit. No, můžu se na ni zlobit?! ![]()
Karolínka""http://b3.lilypie.com/NJY8p1/.png:http://b3.lilypie.com/NJY8p1/.png
??? ""http://bd.lilypie.com/MQe2p1/.png:http://bd.lilypie.com/MQe2p1/.png
Ahojky když nám skončilo období otloukání kohokoliv na potkání, považovala jsem se za zkušenou matku schopnou čelit všemu.Jo jo jak jsem se mýlila.Poslední týden je to fakt soda.Honzík 19m skoro nespí následkem čehož jsem totálně vysátá a ten had jako když to vycítí tak si dovoluje.
Od pátku stihnul - počmárat sedačku tužkou na oči, vysypat mi na zem pudr, namazat se niveou(celou niveou), nacpat 4 role papíru do záchodu a rozšlehat je v něm štětkou, rozbít talíř - pomáhá vyndavat nádobí z myčky,vyprat míč - pomáhá dávat páo do pračky
,vyndat kočce hovínka z jejího záchodu a nandat jí je misky, naházet ručníky do vany plný vody, poškrábat kombinačkama dveře a práh, utéct mi ven v ponožkách budiž mi útěchou, že si na:,–(il čepici,no a dneska ve finále vylil kýbl modrýho primalexu na černej koberec - to jsem začala ječet jako hysterka, že se na to vys… a v tom ten pacholek mrňavej přijde objímá mi nohy a říká mamííí puu(pusu)
děs ani nařezat jsem mu nemohla ![]()
a u doktorky, která mu zá:,–(ně říká Honánku
jsme jedno tělo Honzík se ode mně nenechá odtrhnout - přisaje se takže pochybuju, že dr ví čí srdíčko poslouchá, dělá, že nemá nožičky takže váhu a výšku berem odhadem jo jo a takový to bylo hodný miminko ![]()
Ještě, že po mě zatím neopakuje ty sprosťárny co ze mě lítaj to by babičky čubrněly.
Hanyna
Ahoj,
zkuste v takových případech studenou sprchu a ven si berte litovku vody.A když holt andílek nechce už dlouho poslouchat zkuste léčbu šokem-tedy vodou.
Tuto diskuzi pak budete moci zrušit ![]()
Renata s Lukášem
Hanyno, víš, já se u tvého příspěvku zasmála…napsalas to fakt trefně a výstižně ![]()
jenže a´t je to jak chce, podstata věci není tak úsměvná ![]()
Nemám zkušenost, nemůžu radit co zabíralo u nás. Ale čtu tyto dizkuze proto,že si říkám…„bacha, i to tě může potkat“ ![]()
Holky, pevné nervy všem !
Ahoj Hanyno , super. Musím uznat, že máte veselo. U nás je to podobné - prostě se snaží napodobit maminku
U nás vede koště a kyblík s vodou - já vytírám od okna ke dveřím a Jindra opačně. Namočí koště rovnou do kýble a jede - čím víc mokré tím víc čisté
. http://www.gify.nou.cz/…ory/nn60.gif Když jdu prát musím vyndat všechna autíčka, vařečky a plyšáky. Oblékání děs!!! To je již oblečená Markétka a Jindra polonahý úspěšně utíká ( naneštěstí máme průchozí byt
) Ale pak na mne udělá takovej obličej, že mu člověk nemůže vynadat
http://www.gify.nou.cz/…bory/311.gif /> Tak snad to zvládnem ![]()